Fiindcă, unde nu-i poveste, lume nu-i și om nu este
26 decembrie 2016
Câine în cămașă, ce-mi ești…
16 ianuarie 2017
Show all

2017- uite cheile!

Mă pregătesc să am de-a face cu un an- derbedeu. Un an adolescent, când pe-acasă, când creanga prin lume. Un an semnat cu mâna stângă, un an care n-are să-și caute mama decât pe mesaje text. Liber de constrângeri sociale, exaltat, năuc și pasional, fluieră-vânt, golan până la os, scandalagiu, neserios, mincinos, pârlit, cuminte doar în somn și nici atunci, așa îl văd pe 2017.

Un an care-o să-mi golească frigiderul, contul, casa.

Un an ce nu va purta cămașă scrobită, până la banchetul de absolvire.

Un an în blugi ori pantaloni de camuflaj, cu bocanci și cu rucsac. Un an cu păru-n ochi și trei fire pe post de barbă, un an cu stelele pe umeri și tricou roșu cu stele-n cinci colțuri, așa, de-un ignorant, sfidător, chichi.

Un an needucat, un an care-o să dea cu șutul în valorile sociale, clădite în mii de ani.

Un descreierat cu buzunarele goale.

Un an semi-analfabet, alimentat cu extrasenzorial, spre ciuda frontierelor, a zilei și a nopții.

Un an care va tăia, cu maceta, jumătate din vocabularul de azi și-l va înlocui cu emoticoane. Un an care va arunca cocktailuri Molotov în biblioteci și va reinventa filosofia, lată cât ecranul smartphone-ului. Un an care va juca munții la barbut și-și va pierde ochelarii de soare, înotând în larg, cu aripile arse în gălbenușul fiecărui răsărit.

Un an cu cearcăne, un an cu surâs miștocar. Primul an miștocar din acest secol.

Un an care va bloca femininele din pagina lui de contacte și le va lăsa într-o baie de întrebări și suspine. Feminine care vor fi obligate să-și redeseneze destinele, așa cum lumea cea nouă o cere. În fine, escadrile de cinice vor semna, de acum, pactul cu viitorul în cu totul alți termeni, mai puțin cei ai atârnării, ca stil de viață.

Un an care va îmbăta bărbații și le va desfunda cărările. Îi va pune să-și frece mâinile, zi după zi. Să-și ardă gândurile, neștiind încotro. Să fugă. Să se repoziționeze. Să supraviețuiască.

Un an ce va da, în picuri magici, harul divinului, fiecărui pui de om. Imaginația îi va hrăni, plânsetele îi vor cumpăni, lumea lor virtuală va crește exponențial, la fel, visurile.

Un an ce va-nchide, ușurel, ușa în urma lui plecând, cu căștile pe urechi, spre locul unde-l așteaptă, în fapt, marea încercare: să ferece bucla timpului.

Să pună stop vârstelor, să dezgolească bănuțul de suflet din fiecare și să-l revele, dincolo de anii din buletin, de riduri, kilograme, chelie ori burtă, dureri de șale ori reumatism. Să ne strige între ochi, până ne asurzește, că sufletul nu are vârstă. Are amintiri, dar nu are vârstă. Și nu învață nimic, până la capăt.

În hăimănălimea sa, 2017 are misia să ardă gardurile dintre generații. Și, oricât l-am desfide, suntem fix la mâna lui.

2017, tu-ți adineaurea ta de maidanez, uite cheile de contact. Ai rezervorul plin, uite și talonul de asigurare. Vezi cum conduci pe banda de viteză, că te prind ăștia și ai numai 17. Nu-ți strica recordul,  condu cu talent.

Am încredere în tine. Că-s maică-ta.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *