Cel mai mincinos deceniu- deceniul al cincilea
2 octombrie 2016
Adevărata conecție română- îndrumar pentru începători
12 octombrie 2016
Show all

24Life expats saga- ”Între Toronto şi Bucureşti vrăbiile seamănă, câteodată”

Un interviu semnat de Mihaela Doina Rădulescu, pentru 24Life (http://24life.ro). Mulțumesc Mihaela și bine ai venit între poveștile Foii De Drum Lung!

„Nu este nimic deosebit între Toronto şi Bucureşti. Ca să fie ceva diferit, ar trebui ca măcar lucrurile, cât de mici, să semene între ele. Aici, nimic nu seamănă. Ba da, vrăbiile seamănă, câteodată, norii şi cam atât. Nu glumesc” – Magdalena Manea, jurnalistă și scriitoare, stabilită de două decenii la Toronto.

Am deschis intrigată un text al Magdei pe Foaia De Drum Lung intitulat „Cel mai mincinos deceniu – deceniul al cincilea”  și am plonjat direct în atmosfera emoționantă și plină de zbucium a unei perioade de viață. Magda își construiește cu grijă intriga: „Când împlinim patruzeci de ani, intrăm în cel mai mincinos, alunecos, ascuns și revelator deopotrivă, deceniu al vieții”. Apoi ne lasă să-i mistuim încet ideile, în timp ce citim și multă vreme după ce-am închis cartea. Pardon, blogul. „Am început blogul Foii De Drum Lung la finele anului 2014, din nevoia de scris poveşti pentru copii mari, dintr-o joacă. Un an mai târziu am crescut blogul într-un website, care astăzi numără zeci de mii de pagini citite, mii de cititori unici în fiecare săptămână.”

Dar scrie și carte. A publicat, cu două decenii în urmă, Război De Lux, volum apărut la Editura Naţional din București. „Este povestea călătoriei mele, ca gazetar, în fosta Jugoslavie, în perioada războiului din anii 90. Cartea va fi curând reeditată, iată vești care mă fac cu adevărat fericită. Apoi m-am luat cu scrisul poveştilor.

Astfel, în primăvara aceasta am încheiat și publicat prima carte a Foii De Drum Lung – De La Mine La Toronto, o carte cu mici povești de viață pe care o puteţi procura de la Librăria Românilor. Continui să scriu serile, când vin de la birou, în weekenduri. Scriu despre noi, timizii și decenţii eminenţi ai ultimelor decenii comuniste, plecaţi demn din ţară fiindcă în ţară era prea mare zgomot, la un moment dat.”

O întreb despre viața ei în deceniul al cincilea, petrecută la Toronto, iar jurnalista-scriitoare-bloggeriță mă lămurește:

„Eu sunt la mijlocul deceniului al şaselea, să ne înțelegem. Am scris textul despre deceniul al cincilea, pe care l-am parcurs la rândul meu, abia acum, fiindcă abia acum am putut.

 

Sincer, atât m-a năucit şi pe mine de cap acest deceniu, al cincilea, încât mi-a luat ani buni şi câteva cafele fierbinţi să discern, să cântăresc, să conştientizez c-am coborât, în fine, cu plută cu tot, dincoace de bariera de corali a deceniului încărcat de furtuni. Aici este soare, apele sunt turcoaz, calde şi liniştite, astfel că pot acum scrie despre toate astea.”

Citiți continuarea la 24Life: http://24life.ro/intre-toronto-si-bucuresti/

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *