La 25 noiembrie, în Oakville (Greater Toronto Area) vom celebra, împreună, Jubileul!
11 octombrie 2017
Fenomenul literar Corina Ozon (1) Peste două săptămâni, în Canada: întâlnire de gradul patru cu societatea românească
3 noiembrie 2017
Show all

50 Din 150- Proiectul-Navă Amiral al diasporei române în Canada vă cheamă la bord!

Cea mai dinamică, mai educată, mai capabilă și mai diversă profesional diasporă română trăiește, astăzi, în Canada. De la un ocean la altul, preț de peste douăzeci de ani, cohorte de specialiști au semnat pactul cu liniștea, viața normală și traiul bun. În consecvența lor, românii Canadei de astăzi sunt o emblemă și un bun exemplu de corectitudine și de bun simț pentru toate celelalte diaspore. Acesta este adevărul și trebuie să fim mândri c-am izbutit cu succes!

Relativ stabilă numeric, diaspora română din Canada, cu cei peste 250,000 de  conaționali probează prestigiul unei instruiri solide, cu mii de ore de învățat, cu nopți albe petrecute înaintea examenelor, cu zeci de testări, proiecte și examinări periodice complexe. Rezultatul școlii parcurse în România se vede astăzi: avem o gândire sănătoasă, un orizont desenat și conturat, manifestăm o inteligență emoțională antrenată și, mai presus de toate putem, iată, acum, în noiembrie, să celebrăm prestigiul de care ne bucurăm, ca și grup etnic, în societatea canadiană.

Un proiect nemaiîntâlnit și despre care scriu cu emoție, urmează să demareze la 25 noiembrie, în Greater Toronto  Area.

Anul acesta vom sărbători împreună porțile deschise ale celui de-al șaselea deceniu de viață în care plutonul majoritar al românilor canadieni pășește, în scurt timp. Proiectul îi cheamă alaturi (așa cum în anii studenției eram chemați la Serbările Zăpezii, Serbările Mării ori la Cenaclul Flacăra) pe cei ce urmează să împlinească 50 de ani, pe cei care deja i-au împlinit, pe toți cei care simt că trebuie să ne facem poveștile, aici, singuri, după chipul, asemănarea și sensibilitatea noastră.

Detaliile evenimentului, cu locația și accesul le aveți AICI!

50 din 150, adăugând la jubileul nostru și minunata aniversare a Canadei, este debutul unui șir de povești, denumit corect Entertainment Cultural și adresat unei emigrații de elită.

50 din 150 este spărgătorul de gheață al adevăratei cunoașteri intraetnice, un pas nemaifăcut în nicio diasporă, încă.

Este armistițiul.

Înseamnă acceptul, înțelegerea și curajul, exprimate deschis. Înseamnă debutul solidarității pentru anii care ne urmează, al frontului comun în fața valurilor vieții.

Este întâlnirea-pilot a unui curent de entertainment cultural, al unei anume stări de spirit pe care noi o simțim, o știm deja și o putem transpune într-o seară de poveste!

Mă gândesc să-mi aduc cu mine în acea seară, în semn de nostalgie școlărească, o cravată de pionier, în poșetă.

Posibil că, după acest eveniment, ne vom gândi la o emblemă. O insignă discretă. Un semn al nostru, pentru noi, de respect și recunoaștere reciprocă.

Pornim împreună un val. Un Ceva. Un proiect cum n-a mai fost. Pornim să definim deja construitul spirit al românilor imigrați în Canada. Cu modestie, cu bunătate, cu prietenie, cu respect, cu solidaritate necondiționată.

Am înțeles că mai sunt locuri libere, așa am aflat de la organizatori. Haideți într-o cu totul altă dimensiune a prezenței românești în Canada. Cea a pactului comun cu Viața!

Ne vedem acolo! Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 5 PM, St. Volodymyr Cultural Center, 1280 Dundas Street West   Oakville, ON, L6M 4H9

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *