Foaie De Drum Lung- Vaccinarea s-a produs
26 iulie 2020
Foaie de Drum Lung- La Multi Ani Canada, La Multi Ani USA!
26 iulie 2020
Show all

Foaie De Drum Lung- The Overton Window

(Publicat la 22 iunie, 2020 pe Facebook)

În liniștea dimprejur, transformările continuă. Anduranța ne este pusă la încercare, prioritățile își schimbă locul în ierarhie sau dispar. Călătorim în timp, nu și în spațiu. Călătoriile în timp cheamă trecutul să umple golurile din ecuația Spațiu-Timp în mințile noastre.

Am citit astăzi despre Fereastra Overton și anume despre procesul gradual, complex și precis ca un ceas elvețian, de schimbare a unei construcții mentale, larg acceptate de către o societate, cu o alta nouă, diferită.

Fereastra Overton (după numele celui ce a definit procesul, Joseph P. Overton, inginer electric în Michigan, mort într-un accident aviatic, în 2003, la doar 43 de ani) este un șir de etape consecutive, bine definite care au ca rol generarea Schimbării. Aceste etape sunt:

1) Stadiul Inacceptabil- stadiul în care nu se poate vorbi despre un subiect sau o temă anume. Subiectul sau tema contravin regulilor societății (e rușine, e păcat, etc.)

2) Stadiul Radical- stadiul la care apar primele discuții despre subiect, în cercuri excentrice, discuții care se insinuează în main stream prin intermediul cercurilor sociale periferice și care, la rândul lor, au parte de o toleranță socială minimă.

3) Stadiul Acceptării- este stadiul în care conceptul/ideea/subiectul este abordat de personaje cunoscute, considerate respectabile și care prezintă subiectul drept o alternativă de percepție. Sunt aduși în față vedetele doritoare de atenție publică ori formatori de opinie (influenceri).

4) Stadiul Rațional- este stadiul în care apare departajarea clară între opiniile pro și contra asupra temei/subiectului. Este momentul când se formează taberele care tind să încline balanța, alternativ, în favoarea uneia sau a alteia dintre părți.

5) Stadiul de Popularitate- tema în cauză este promovată și încurajată de mass-media, mediul online, ceea ce produce interes și simpatie în societate. O escadrilă de repetitori se pune în mișcare și repetă beneficiile noului subiect, generînd astfel un curent social favorabil.

6) Stadiul Politic- este stadiul în care, pe tema respectivă se dezvoltă un întreg concept politic. La acest punct tema nu mai poate fi reluată în dezbatere, ea este acceptată și se implementează cu entuziasm. Subiectul/tema până nu demult tabu, devine main stream, etapă la care, prin suport public, vot emoțional, percepția de împlinire, bunăstare și salt evolutiv al societății, se ajunge să nu mai poată fi combătută. Avantajele noii abordări sunt pe larg exprimate, dezavantaje se îngroapă.

Nimic nu ține o veșnicie, însă.

După un timp, într-un ciclu revers, ideea/conceptul/subiectul reintră în malaxorul lui Inacceptabil- Radical- Acceptabil- Rațional- Popular- Statement Politic iar subiectul este desființat, dizolvat. Combaterea subiectului începe tot așa, în cercuri excentrice, combaterea temei este propagată de către cercuri radicale, marginalizate social dar cărora le sunt permise ieșirile în decor, așa cum le-au fost dintodeauna permise, de-a lungul istoriei.

De ce am scris despre acest subiect, Fereastra Overton. Uitați-vă în jurul vostru și numărați pe degete câte concepte au urmat principiile Ferestrei Overton, din copilăria voastră și până acum. Multe. Ce ne spune aceasta: că suntem tributari propagării unor cicluri ideologice și că, în liniștea de astăzi, urmează pasul următor.

Să se calculeze și să se afle pe ce palier Overton ne aflăm astăzi, în lumea de astăzi, în marea roată a schimbării. Iaca, inginerie aplicată.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *