Ține Minte, Sfârșitul Nu-i Aici
3 noiembrie 2015
În Virtual, De Milenii
6 noiembrie 2015
Show all

Alături De Colectiv, În Plimbarea Aceasta Națională

Alături de Colectiv. Un text urmează, fiindcă sunt ombilical legată de frământările României Colective.

***

Acum, când scriu, estea treia zi de zurzună: în țară încă se numără morții de la Colectiv, se numără demonstranții plimbăreți pe străzi, tot mai mulți și în tot mai multe orașe, se aprind lumânări pentru reculegere, se aprind lumânări în numele speranței de mai bine, de dreptate, de curaj, de adevăr de Așa Nu Se Mai Poate.

În efuziunea națională și dorința de schimbare am intrat și noi, cei de prin toată Diaspora și, iaca, cei tocmai din Canada. Cum noi ne plimbăm on-line, ne ustură ochii de-atâta citit. Am aflat cine, ce, cât a zis, unde a zis, ce-a făcut, cât a luat și dacă-I dau ăia cu suspendare sau în arest la domiciliu. Știm tot, normal.

Ce nu știu eu, iar aici mă refer strict la mine, cum de-a extrapolat mișcarea Colectiv într-o mișcare națională mare, lăbărțată și cam confuză. Da, confuză.

Aflu de la voi, nu-i așa, următoarele: Nu plecăm acasă- morții nu ne lasă! Săriți cu toții și strigați tare- că România nu e de vânzare! Corupția ucide! Asasinii! Anticipate! România- trezește-te! Rușine să vă fie! Parlamentul- judecat pentru sângele vărsat! Parlament penal- marș la tribunal! Jos cu Patriarhul! Etc,etc.

Am senzația că ceva nu e-n regulă: o mulțime de mesaje disparate, cereri diferite, priorități anapoda, toate pe fondul unui paroxism fredonat sub Așa Nu Se Mai Poate.

Am înțeles demisia primului ministru român ca fiind un gest îndelung așteptat. Ce nu înțeleg însă- și am experiența evenimentelor sociale, a mișcărilor de masă, a Pieții Universității, a Revoluției chiar, ce nu înțeleg aici: unde-i capul și unde-i coada acestei masive răbufniri și mai ales unde-s alternativele pe care aceste mase de oameni le oferă.

Este cumva o alianță, mișcare, asociație care conduce, reprezintă aceste proteste? Cu cine vorbești, între atâția revoluționari, unde-i Marian Munteanu al lor, Cristan Pațurcă, un lider, ceva, al lor?

Înțeleg necazul, jalea generate de moartea copiilor acelora la club dar de aici și până la a cere un million de lucruri deodată fără a oferi o soluție e cam mare distanța. Sună pueril și arată că oamenii n-au antrenament în democrație. Ei vor totul, acum, aici sau strigă și mai tare!

Plimbarea aceasta națională, fără o direcție, un nucleu, o idee, ceva, comună, moare decum dă prima zăpadă sau dau comercianții drumul la ding-dong de Crăciun, prin magazine.

Vreți schimbare? Învățați să respectați, fără deosebire, legile voastre. De acolo începe schimbarea, nu prin înlocuirea unuia cu altul. Nu uitați, sistemul pe care îl combateți, sunteți voi. Vă concediați singuri?

Premierul interimar, care va fi acela, va avea un mandat extrem de dificil și anume să asculte și iar să asculte milioanele de voci, un cor afon în care fiecare vrea ceva, fără să spună ce face pentru a-și realiza dezideratul.

Premierul interimar și guvernul lui vor trebui să găsească numitorul comun al unor oameni stresați de schimbările europene, de lipsa de pregătire profesională, de învârtit în jurul cozii, de fugit de muncă, la propriu și să le prioritizeze doleanțele, ca măcar un pic din cereri chiar să se rezolve.

Sâmbătă, la Toronto, voi aprinde o lumânare pentru nevinovații care-au plecat spre cer din clubul Colectiv. N-am să scandez nimic, întrucât nu cred că este cazul de revolte de stradă, într-o vreme în care instabilitatea social atinge instantaneu economia națională, prin scăderea indicatorilor de bursă, împreună cu slăbirea monedei naționale.

Așadar, dragi copii ai revoluționarilor de la 1989, da, sunteți drăguți dar nu mă convingeți că vreți o schimbare când, în mijlocul săptămânii, cu miile umpleți cluburile, în loc să vă odihniți ca să fiți a doua zi apți de lucru. Și apropos, Piața Universității este loc sfânt, nu-l demonetizați cu plimbări împrăștiate.

Deci, nu.

Let’s take a selfie, then.

 

Ti-a placut articolul?

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *