40- Gata. Ajunge.
27 mai 2016
La Montreal
31 mai 2016
Show all

Ca pe condamnați- de ceafă

Aerul miroase. Pe cuvânt, aerul miroase în realitate. Miroase când a pământ încins, când a om, a pisică, a aragaz, a televizor, a cafea, a telefon, a poșetă, ba chiar și a canapea.

Nu cred c-am cunoscut atâtea mirosuri deodată, din copilărie.

M-am lăsat de fumat. Am patruzeci și opt de ore și n-am murit. Îmi reînnod viața, după patruzeci de ani de fumat. Aveam paișpe ani și nu știa nimeni…

Am spălat mașina. Am spălat mult, cu furie cred, cu ciudă, cu revoltă, cu remușcări. Am spălat cu apă multă și clăbuci. Apă, esențe, parfumuri.  Au scăpat de la baie niște veverițe nădușite de caniculă, părul înverzit din curte și avioanele ce s-au încrucișat pe deasupra casei. Atâta.

Mă gândeam la un moment dat, văzând cum dau prin băț de hărnicie, că parc-aș vrea să mă lepăd de-o mare necinste. Să mă lepăd de necinstea supremă, să mă spăl ca de-un adulter (habar n-am adulterul cum se simte, nu mi-am înșelat niciodată jumătățile dar bănuiesc, cu mintea asta scriitoricească, c-așa s-ar simți- n.a.) mânjit în cearșafuri promiscui, de motel de-autostradă, de-ăla cu ora.

Stau sub duș să-mi intre apa sub piele, dac-aș putea. Nu știu de ce mi-e așa de rușine, că tot eu cu mine sunt.

Doar c-am fost bolnavă. Da, vreo patruj de ani am purtat, pe blat, iarbă rulată la calibrul 7,62mm și brichetă. Toate hainele mele au buzunare.

Astăzi, tot eu sunt. Vreau eu să cred.

Da, da, s-o cred eu.

Mestec  gumă. Mă uit că nici vestita copertină, ce-mi acoperă jumătate de patio în spatele casei, nu-și mai justifică numele de bistro-style. Ce bistro e ăla doar cu ceașca de cafea, gândesc… Și-mi trece, că iar m-apucă rușinea și-mi mușc buza de jos. Ce-am făcut, doamne, atâția ani.

Pe seară am adus și ultimele scrumiere, înăuntru, la spălat.

Ca pe condamnați.

De ceafă.

 

ps- am vreo opt pachete de dat, cui le vrea.

 

Ti-a placut articolul?

2 Comments

  1. Liviu Bogos spune:

    Îmi reînnod viața, după patruzeci de ani de fumat. Aveam paișpe ani și nu știa nimeni…,,,,,,,,,

    Nici noi din LMK ?? !!! (79 – 81) !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *