Diaspora nord-americană- Delegația olimpicilor fără antrenori
24 august 2016
Ministrul român al Diasporei, Maria Ligor a fost astăzi la Toronto: se pregătește Ghidul Repatriatului
8 septembrie 2016
Show all

Cinci perechi de cărți de joc

Nasturii sunt, cu toții, aliniați pe o parte bleu a cămășii. Butonierele, pe cealaltă. Vertical, se varsă, ritmic ca-ntr-un dans celt, unele sub celelalte. Șapte, pe fiecare parte.

Între ele, piele ferită de arșița verii. Stau turcește pe covor, cântă Sia, scriu brazde-n moliciunea covorului și nu respir. Sub cămașă și sub piele mi se zbate vrabia, biata de ea mult ar vrea să scape cuștii sufletului. Între nasturii și butonierele bluzei bleu pielea cere subtitrare, inelul mijlocului e mai fierbinte ca inelul de foc al Pacificului. Nu port nimic pe dedesubt, ba da, umbre și ceva povești. Feromonii umplu odaia, fereastra rezistă închisă, ușa, la fel.

Ascund chibriturile adevăratei arderi, în buzunarele blugilor suflecați. Cascada păcatelor se predă, spintecată de destinul încrustat în cinci perechi de cărți de joc.

Mi-s tălpile reci, ca miresei în noaptea nunții. Mi-e frică și mi-e dor de ce-n vene adun și nu mi-e rușine s-o spun. Scriu în timp ce fierbe mărunt, în curte, toamna. Busuiocul- firav buchet, atârnat la uscat în panglică roz la grindă mi-e martor la schimbarea de anotimp.

Pe fundal, pe tonuri joase, tobe bat. Se-anunță cum se schimbă garda la palat.

Garoafe roșii cresc în palma mea, îmi studiez picioarele, degetele- unul câte unul, de parcă le-aș pregăti. Jur să-mpușc telefonul, dacă sună și-mi tulbură pacea, fac recensământul drepturilor de autor, miroase a mine până-n gânduri și zâmbesc, ce spun eu, râd din tot sufletul la amintirea vorbelor, solide ca o turmă de mamuți, ce mi-au călcat teritoriul, ieri dar mai ales azi, dinspre apus.

Nu știu dacă poimâine, nu știu dacă la anul, doi bani nu mai dau pe ever și forever, cred că își varsă, destinul, aurul liniștii pe umerii mei. N-am să fug, n-am putere să chem trăsura, simt în piept, deja, arsura. Despuiată de cuvinte, copleșită de curaju-ți, zic așa: împreună, om vedea.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *