Pașaportul frunzărit și răsfoit al trecerii gândurilor, ale mele și ale tale, roată, de jur-împrejurul Pământului
14 octombrie 2015
Despre firea lucrurilor
27 octombrie 2015
Show all

Pe cine ne lasă să vânăm mai mult, pe ăla îl votăm

Nordul Canadei nu seamănă nicidecum cu nordul Moldovei ori cu Țara Oașului. Aici la noi, în nord (iar aici scriu prietenilor din România ori din alte părți ale lumii, care citesc acum-n.a.) este piatră, gheață, aurora boreală, sunt urși polari, eschimoși care vorbesc limbi nemaiîntâlnite în lume iar poveștile lor te lasă întotdeauna pe gânduri. Ele aduc miracolul facerii lumii până în ziua de azi.

Tammy, o nativă pe care am cunoscut-o de curând povestea cum pământul Americii închipuie o uriașă broască țestoasă. O fi arătat așa în vremuri imemoriale, la origini, mă gândesc întrucât multe zone inundate acum i-au schimbat cu mult înfățișarea. Ei bine, Tammy spunea cum lumea, în sine, este de gen feminin, iar țestoasa, cea care închipuie azi America, este la originea lumii întregi. I-am ascultat povestea toată fără să clipesc.

north5

Foto: CBC

Prinși cu treburile lor și iarna timpurie și întotdeauna lungă și grea, locuitorii nordului au acum alte chestiuni la orizont, mai concrete decât legendele despre originea lumii: de exemplu, un nativ a fost prins cu radarul cum conducea cu 115 km/oră pe Hwy4, în apropiere de Giant Mine, Yellowknife. Omul a contestat amenda la tribunal iar avocatul lui a cerut poliției să probeze acuratețea citirii pe radar. Surpriză, radarele poliției din zonă se calibrează o dată pe an, tocmai la sud, în Calgary iar calibrarea trebuie certificată de un ofițer din nord. Cum recunoașterea și certificarea n-au avut loc anul acesta, radarul a fost considerat decalibrat. Judecătorul a clasat dosarul și l-a lăsat pe om să plece fără să plătească amendă.

Winter is almost here and that means kids in Pangnirtung, Nunavut will wear their warmest clothes.

Băiețel din Pangnirtung, Nunavut – foto CBC

Cum frigul vine, am zis să vă pun și o poză cu straiele de școală ale unui copil din zona Nunavut pentru ca, trecând la chestiuni mai serioase, dacă în Ontario și în Quebec, de exemplu, politica se sparge-n fițe și prețiozități, care ideologice, care morale, arar practice, ei bine, în Nord, oamenii au fost hotărâți: îi votează pe cei care le vor da cele mai multe autorizații la vânătoarea de reni.

Spre exemplu, în localitatea Pond Inlet, Nunavut, au fost date doar 30 de autorizații de vânătoare pentru întreaga comunitate.

Cinci au fost deja consummate, weekendul trecut cei cinci reni vânați fiind aduși la sediul comunitar unde au fost tranșați, fierți, sărași, prăjiți și întreaga comunitate a mâncat pe cinste.

Nick Murray-CBC

Foto: Nick Murray, CBC

Bine, dar iarna e lungă iar restul de 25 de reni vor fi o nimica toată când vorbim de hrana a circa o sută și ceva de suflete care locuiesc acolo. Pentru că, surpriză, alimentele din supermarketul local s-au scumpit din nou iar oamenii preferă să vâneze și să pescuiască la copcă, ca să poată pune mâncarea pe masa. Despre prețurile nordului, ce să zic, inmulțiți orice preț cu 10, să zicem, cam atâta costă mâncarea acolo.

north2

Foto: CBC

Mâncarea, și nu numai, costă atât de scump întrucât totul ajunge în nord cu avioane cargo. Nu există șosele care să lege nordul de sudul Canadei, din motive de relief, îngheț, multitudinea de lacuri, etc. Așa încât fiecare capăt de ață, fiecare cui, fiecare tricou se folosește până la distrugere.

Să vă mai spun? Vă mai spun. Minerii din minele de diamante sunt pe prag să-și piardă slujbele pentru că cică piața mondială e inundată de diamante neprelucrate iar DeBoers a decis să mute multe joburi mai la sud, la Calgary. Ceea ce crează neliniște: odată miner, pentru totdeauna miner. Oamenii aceștia n-au altceva de lucru pe stâncăria neprimitoare a nordului.

north 7agnico-eagle-s-meadowbank-gold-mine-in-nunavut

Mina de aur din Agnico Eagles Meadowbank, Teritoriile Nunavut- Foto: CBC

Totul însă, ca prin minune, se uită atunci când apar jocurile de culori ale aurorei boreale, lumini ce îmbracă nu numai cerul dar și întinderile de zăpadă în fuioare de portocaliu, roz, mov, verde, albastru, de stai și te gândești ce anume îi ține pe oamenii nordului, acolo: ei bine, eu cred că și aurora boreală.

north3

Foto: CBC

Tot ce v-am zis mai sus știu de la CBC, canalul national de comunicare tv, cu o garnitură de corespondenți teritoriali de toată isprava și care postează, simplu, pe facebook. Iar astea sunt povești, nu sunt ziar, așa cum am promis.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *