Cireșarii de diasporă- Evadarea
11 iulie 2016
Cireșarii de diasporă- Îndrăgostiți pe facebook
14 iulie 2016
Show all

Cireșarii de diasporă- Iubirea, în 2. Tainele, în 3 *

Cireșarii de diaspora  trăiesc emoțional în altă dimensiune decât cea pentru care au fost pregătiți. Aparent poartă, ca mai toți din generația lor, talazuri în suflete sau se trezesc zoriți de temererile trecerii timpului. Cu toate acestea, ei nu-și mai caută drumuri, nu caută modele, nu scrutează-n noapte după faruri. Ei își caută meniri.

Meniri în profesii, în pasiuni care îi extenuează, în prietenii care se-nnoadă până-n sânge. Își caută menirea în iubiri intersectate, acolo, printre iubiri niciodată împlinite. Cireșarii de diasporă au la activ divorțul de țară iar asta îi preschimbă, din start, în corsari. Empatia, trecută prin ciur și prin dârmon, le coboară la cote modeste și nevoia de adevăr le ticăie în ureche. Foarte rar acceptă un compromis prelungit. Tot mai des se-ntreabă, se privesc prelung în oglindă încercând să afle cine au devenit. Își sapă calea spre un altceva, numit generic libertate, ca ocnașii, cu lingurița. Petrec ore sisifice, cu gândurile îngenuncheate în paharele cu conveniențe sociale. Și-i apucă sila. Și altceva nu știu. Ar da ani, să afle.

Până într-o zi. Într-o zi când se conturează decizia. Decizia de a recunoaște că ai crescut  în altcineva decât ai fi crezut. Că e bine, că e rău, nu ești tu cel care să judeci. Tu știi una și bună: nu te vei opri până când adevărul tău, viața ta așa cum o vezi cu ochii și cu restul simțurilor tale, va sta la masă cu tine și, de pe scaunul din fața ta, îți va întinde brațele, cu podurile palmelor deschise spre cer. Atunci când vei da mâna cu adevărul tău, atunci pot să se crape lumile împrejuru-ți. Nu-ți mai pasă.

Cititorul-scriitor pe Foaie de Drum Lung continuă astăzi saga fracturilor de cuplu cu preaplinul lipsei reciproce de atenție. El scrie bine iar scenariile pe care le schițează se potrivesc, dumnezeule, la zeci și sute de cazuri de cireșari intrați în vârtejul aflării propriei meniri. Da, atât eu cât și cititorul-scriitor cunoaștem perfect ambele fațete ale vieții adulte, cu și fără verighetă și asta ne dă amândurora flexibilitatea de a vorbi deschis despre un trend recent și sincer, trend strâns legat de părul grizonat: autocunoașterea, în creștere exponențială. Și despre ce urmează: rezultatul transformării- viu colorat ca laserele din cluburi, rece și binevenit- ca berea pe terasă, vara.  

Iubirea- în doi, tainele- în trei

Desigur, el ar vrea la un moment dat, fie și pentru câteva zile, să evadeze cu ea. Pe Ea o iubeşte, pe Ea, pe soția și prietena, partenera și jumătatea lui.

Ar vrea măcar pentru o săptămâna să mai vadă tavanul unui hotel alături de Ea. Undeva pe malul mării.  Să fie numai ei doi, să-şi încarce bateriile unul cu iubirea celuilalt. El să simtă că e dorit, că ce-i uneşte este foarte puternic, că nu s-a schimbat nimic.

Dar oare din punctul ei de vedere cum stă treaba? Păi cam aşa…ea îşi da seama că relaţia lor a avut de suferit. Nu mai este el cel de altă dată, privirea lui e schimbată. Nu-i mai ard luminiţele în ochi ca atunci când o dorea nebuneşte (oare mă mai doreşte nebuneşte?). Şi atunci ea îşi dă seama că, de fapt, nu numai că tocmai ea l-a trecut pe el pe planul al doilea și nici ce este nu mai este cum a fost.

Și atunci, este chiar ea cea care plănuieşte săptămâna cea frumoasă, numai pentru ei doi. Cuplurile care fac asta, au marea plăcere să realizeze că după atâta lapte ți miere în vacanță, au mai pus-o, de fapt, de  încă un copil. Dar vedeţi voi? Acel copil va fi altfel văzut, unul dorit, cel puţin nimeni nu va mai fi speriat de venirea lui. Şi experienţă de părinte deja există.

Momentul apariţiei copiilor în viaţa de cuplu este foarte important. Şi iar o luăm de la capăt cu crescutul puiului. Şi iar se pune problema, ea va mai ajunge să nu-l neglijeze pe el? Că, treabă cu doi copii, este destulă, slavă Domnului…

Ceea ce Magda amintea într-un text anterior, este faptul că în singurătatea ta începi să-ţi cauţi vechii prieteni şi să reînnozi cu ei conversaţii. Acest lucru se întâmplă adeseori când încă nu te-ai rupt încă de cuplu, atunci când de fapt,  apar primele momente de singurătate.

Viaţă de cuplu, pe an ce trece, nu mai este doar un film în alb şi negru. Şi nu este numai despre cum să-ţi creşti sau să-ţi educi copiii. Nuanţările şi culorile apar din nevoia de socializare. Unii se alătură unui grup. Alţii încearcă să reînvie vechi prietenii. Sau caută prezenţa celor cu care s-au simţit bine anterior căsniciei. Mulţi îşi fac prieteni noi, pe parcursul căsniciei. Crește nevoia de socializare și pe fond de singurătate în familie. Complicat, desigur.

Şi la un moment dat, apare un confident.

Sau o confidentă. O persoană căreia poţi să-i spui oful tău şi care te ascultă. Un bărbat poate găsi un prieten. O femeie poate găsi o prietenă.

Apare încă o părere cu referire la acțiunile și gândurile tale. Cineva te vede din afară. Iar aici este o chestiune de șansă, spun eu:  depinde cât de radicală este persoana aceea care te ascultă. Tu n-ai cum să-ți dai seama fiindcă ești vulnerabil. Dar cineva cu comportament radical, în perioada aceasta de șovăieli poate să-ți influențeze fundamental viața. Acţiunile și îndemnurile persoanei din preajmă, dacă sunt radicale, vor fi luate de către tine drept exemplu de succes. Și drept model.

Iar ce urmează, ia să te ții…

(p.s.- * titlul a fost intenționat scris cu cifre)

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *