Vacanță despuiată cu gheață dulce
16 februarie 2017
Corăbii către Lumea Nouă (II)
23 februarie 2017
Show all

Corăbii către Lumea Nouă (I)

Se apropie cel mai mare tsunami emoțional pe care românii din Canada l-au trăit, de la imigrarea lor încoace: întâlnirile libere și frecvente cu conaționalii ce trăiesc în țară, aici, pe teritoriul canadian.

Vectorul circulației românești va căpăta, în curând, consistență sporită și va funcționa, în mod curent, în două sensuri. Înteracția va crește, schimbul de informație va crește și, din motive care țin adaptare la mediu,  multora dintre noi, de pe malul vestic al Atlanticului, li se va schimba, la propriu, ceva din dinamica socială.

Imigrația română în Canada este stabilizată deja, este în descreștere de peste cinci ani. Noii veniți sunt puțini la număr, sunt tot mai rar de întâlnit. Imigranții cu vechime traversează era binecuvântată a omogenizării și a conștientizării alegerii, într-o blândețe și o noblețe discrete, spălate în zâmbetul ferm anglo-saxon ori în șăgălnicia boemă franceză.

Luați în modul, parametrii  de structură ai evoluției noastre ca și grup etnic în Canada, de la un ocean la altul, sunt cam aceiași: o profesie, un bagaj consistent de respect, onoare, cuvânt dat, un viitor (apropiat, cel puțin)- relativ previzibil.

Feriți de traumele care ne-au zorit cândva cu împachetatul, cu ocazia acestei deschideri transfrontaliere cu toții vom avea ocazia să împărtășim, cu vizitatorii noștri compatrioți, Cunoașterea intraetnică. Un eveniment care pe unii dintre noi îi va zgâlțâi din încheieturi, după decenii de izolare.

Această Cunoaștere va avea loc, direct sau indirect, pe nivele de energie dintre cele mai variate, baleind ca și spectru de la la mirare, curiozitate, energie pozitivă, până la peri albi scoși de chestiuni dezbătute la o bere, din principiu.

Ei, cei de acasă, vin antrenați să își apere pozițiile și părerile, de la cele filosofice la cele politice. Noi ne-am pierdut acest antrenament. Nu uitați, ei sunt viguroși și antrenați în dezbateri, fiți pregătiți să nu vă lăsați intimidați de musafirii vocali.

Ei au fitilul mai scurt, răbdarea limitată, date fiind condițiile geo-socio-istorice.  Noi, dimpotrivă.

Ei ne vor compara felul de viață, cu cel deja cunoscut, de prin Europa. Aici va fi dificil pentru noi și ni se va cere o adevărată măiestrie în a găsi culoarele ca să stopăm, să contracarăm, să limităm aceste comparații.

Noi știm ce știm și avem rațiuni obiective pentru care nu ne aflăm în Europa.

Unii dintre vizitatori vor încerca să-și găsească de muncă, deși știu că intră în țară cu vize turistice. Ajutați-i și îndrumați-i să urmeze căile legale. Nu uitați că au statut de vizitatori, nu procedați la ilegalități și feriți-vă să vă lăsați corupți cu bani, ori promisiuni de aranjamente de orice fel.

Primul val de compatrioți care va vizita Canada cu buletinul, val pe care îl anticipez să dureze 6- 9 luni va fi cel mai intens și mai dificil de manageriat. Pentru că el va aduce mulți, extrem de mulți, energici și imprevizibili aventurieri.

(va urma)

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *