Într-a treia stare de agregare
16 decembrie 2015
Din copilărie
18 decembrie 2015
Show all

Corina Ozon: “mi-aș dori foarte mult să ajung să-mi cunosc cititorii din SUA și Canada”

Mă-ntorc periodic la Corina Ozon, scriitoarea-prietenă și confidentă a cărei tenacitate, muncă și talent îmi demonstrează, dacă mai era nevoie că motivația puternică este singura care mută munții din loc. Iată crâmpei de scriitură despre buna prietenă, scriitoarea Corina Ozon:

Corina Ozon- O radiografie socială dură ca o pană de internet, a societății românești (I)

Într-un an și jumătate Corina a scris Zilele Amanților,  apoi Nopțile Amanților și imediat după aceea Amanții 3.0, toate sub îngrijirea editurii Herg Benet. Un an și jumătate, timp în care a făcut față cu succes la slujba deloc simplă de peste săptămână (Purtător de cuvânt al Imprimeriei Naționale).

Zilele Amanților- filmul românesc perfect

A dormit câteva ore pe noapte. Scria, mai lua o pauză, lăsa cotoiul să i se alinte la picioare și, cu părul blond prins în codiță, de la fereastra etajului la care locuiește, arunca peste București cea mai colorată și vie descriere realizată în ultimii cincizeci de ani, dacă nu și mai bine. Volumele ei sunt presărate din belșug cu termeni vulgari,  spre deliciul (paradoxal, nu-i așa?) consumatorului de carte de elită. Scrierile Corinei Ozon sunt Cura de Vulgaritate (să-l parafrazez pe Ion Băieșu, așadar) necesară oricărui intelectual. Pentru că volumele Corinei te fac să roșești în obraji dar nu le lași din mînă.

Corina Ozon- Un snapshot de viață la rezoluție maximă (II)

În toamna aceasta Corina Ozon a lansat Amanții 3.0 și, câteva zile mai târziu a primit Silver Award la categoria Social Media, a celei de-a XIII-a ediții a Romanian PR Award. Dacă veți vrea să-i cumpărați cărțile, le găsiți la cel mai bun preț cu tot cu expediție, la elefant.ro . Și acum, dialog:

-Trei volume publicate într-un an și jumătate, volume ce transced dintr-unul într-altul cu mici modificări de stări. Zilele și Nopțile Amanților au fost mai ușor de scris decât Amanții 3.0?

Niciuna nu a fost mai ușor de scris… Iar temporal vorbind, aceasta a fost scrisă cea mai repede, ultima adica, Amantii 3.0. Însă este complexă, e puțin altceva (pentru că nu vreau să plictisesc cititorii). Urmăresc evoluția personajelor și frământările lor. Pot să-ți spun însă că este foarte greu să scrii o continuare după două cărți bestseller. Nu neapărat ca tehnică de scriitură, însă presiunea e uriașă…

-După ce-au iesit Nopțile de sub tipar te-ai apucat imediat de scris…

Și, gândește-te, am avut, în mai 2015, lansată Nopțile, apoi o vară de lansări prin țară. Suntem în noiembrie (discuția a avut loc luna trecută- n.a.) și Amanții 3.0 e gata, e la tipar. Am scris imediat după Nopțile, pentru a nu ieși din spiritul cărților.  Apoi am scris pe unde apucam, când mă aflam în turnee de promovare. Însă din septembrie m-am așezat la laptop în mod constant. Și am și un laptop care face figuri…

-Amanții 3.0- cum ai făcut tranziția acțiunii și a personajelor, din descrierea vieților lor reale la cele virtuale?

Pentru că personajele folosesc Facebook și WhatsApp în comunicare, așa cum facem toți, fie din motive de distanță, fie din comoditatea sau lașitatea de a sta la o discuție față în față. Se înfiripă discuții și idile online și tot acolo mor. Eu, una, sunt absolut fermecată de revoluția asta tehnică miraculoasă și mă bucur că o trăiesc și uzez de ea.

-Știi de alte scrieri în limba română a căror acțiune se petrece în virtual?

Nu știu dacă mai există. Dar nici nu am auzit.

-Schimbi un pic publicul target, odată cu publicarea Amanților 3.0?

Nu se va schimba, dar vor veni și alte categorii de cititori. Spre exemplu, în ultimul timp primesc feedback de la cititori tineri, studenți. Cei care au aflat de mine de la început, au aflat de pe Facebook. Deci se vor regăsi cu siguranță și aceștia. Eu le răspund mesajelor tuturor.

-Ai creat True Blue, un grup închis pe facebook și care ți-a ținut energia în priză până ai pus ultimul punct celui de-al treilea volum. Și care, extrem de frumos, este și acum alături de tine.

Este mai mult decât un grup de oameni, este o comunitate în care ne ajutăm, ne sprijinim, ieșim împreună. Pentru că s-au creat legături puternice. Pentru a intra în grup, trebuie să fi citit măcar una dintre cărțile mele. Cu ajutorul lor am făcut turneul. Trailerul cărții, apoi proiectul Pastile de Nesomn.

Imnului grupului facebook True Blue, aici:

-True Blueeste sufletul întregii campanii desfășurate în jurul volumelor tale. Unde zici tu că a stat cheia entuziasmului, de unde a venit drive-ul?

Cred că din faptul că citind și având un loc în care să se exprime, li s-au deschis niște supape. Cumva ne desfacem aripile împreună, eu așa văd… Eu am dorit ca la lansările prin țară să vină mulți cititori. Consider că ei sunt cea mai buna și sinceră portavoce. Cărțile mele au cucerit prin sinceritate și simplitate. Așa am vrut să fie, în toate.

 

Amanții 3.0 a fost lansată pe 21 noiembrie la Târgul internațional de carte Gaudeamus, voi avea și o lansare proprie, așa cum i-am obișnuit pe cititori. Mi-aș dori foarte mult să ajung și la cititorii din SUA și Canada, am foarte mulți acolo. Poate, cine știe, anul 2016 să fie anul lansărilor în afara țării!

 

 

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *