Joaca nu se uită
16 februarie 2016
Lumea – Forumul Economic Mondial, mai tare decât Facebook (1)
21 februarie 2016
Show all

Cultura vine peste noi, ca trenul: Mira Glodeanu și Teo Milea. Momente de referință pentru românii din Canada

Am două mici anunțuri pentru Greater Toronto Area și Montreal, cu gândul ascuns că cineva care trece pe-aici și citește știe a deosebi caterinca- paleativ pentru vremuri gri, de mesajele curate, acele borne kilometrice ale Foii De Drum Lung.

Ei bine, scriu despre întâmplări artistice curate cum n-am văzut noi de la imigrare, de cine știe când, dacă am văzut vreodată. Tot ne plângem că n-avem cultură. Iaca, a venit cultura, ca trenul, peste noi. Și așa ne află: tăcuți- ca sfinții, curați- ca îngerii și înțelepți -ca timpul, în fața divinului pe numele său, Artă.

În următoarele trei săptămâni, două nume de forță: nepământean de talentatul compozitor și pianist Teo Milea și celebra violonistă româncă Mira Glodeanu.

Mira Glodeanu. Foto: rtbf.be

Mira Glodeanu. Foto: rtbf.be

Despre Mira Glodeanu (www.miraglodeanu.com), profesor de vioară la Conservatorul Regal din Bruxelles, aflați mai multe aici 

Concertele programate la Toronto au loc în zilele de 25, 26, 27 februarie, de la 8PM și duminică 28 februarie de la 3,30PM, la Trinity-St Paul’s Centre, Jean Lamon Hall, în Toronto (Aici aflați despre concert și puteți cumpăra bilete).

De asemenea, Consulatul General al României la Toronto în colaborare cu Lectoratul de Limbă Română de la Glendon College (York University) si revista românească de cultură Observatorul vă invită vineri, 26 februarie, ora 3PM, la sediul consulatului (555 Richmond St. W., Suite 1108) la o întâlnire cu violonista Mira Glodeanu. Moderatoarea discuțiilor cu Mira Glodeanu, despre o carieră de excepție, despre virtuozitate și fantezie muzicală va fi Crina Bud, lector la lectoratul de Limbă Română de la Glendon College (York University, Toronto).

Teo Milea, pe 6 martie la Toronto

Despre pianistul timişorean Teo Milea, stabilit la Toronto în octombrie trecut, am scris acum câteva luni:

Atenție Canada, ți-a sosit un artist de mare calibru. Ai grijă infinită de Teo Milea

Spun doar că Teo a început să-și pună amprenta în peisajul musical nord-american: albumul său Open Minds a fost declarat „best album“ la categoria ambient/instrumental de către Akademy Music Awards și, recent, acelaşi material discografic a câştigat distincţia de „albumul clasic al anului 2015“ acordată de către postul de radio SoloPiano.com din US.

Astăzi m-a atenționate Alex Revenco din țară că Teo este prezent în știrile românești și c-ar fi păcat să nu știm noi, aici, ceea ce știu ei- acolo, și anume că avem un talent nelumesc printre noi. Mulțam Alex.

În luna decembrie a anului trecut, Teo Milea a susţinut primul lui concert în Toronto Evenimentul s-a desfăşurat la Gallery 345și a fost Sold Out. Piesele lui Teo Milea sunt interpretate deja la radio-urile culturale SkyFM din New York și la Radio Clasical One din Paris.

Teo Milea este de întâlnit la Toronto duminică, 6 martie, 6PM, la The Music Gallery, la Waterloo- 3 aprilie, The Jazz Room (http://teomilea.com/concerts/) precum și la Montreal, sâmbătă, 23 aprilie, 7PM, în Sala de Concerte a Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică (4750, avenue Henri-Julien, Montréal).

Totate detaliile referitoare la concerte le găsiți pe pagina de facebook a lui Teo Milea: https://www.facebook.com/TeoMileaTeo/?fref=ts

La Toronto mai sunt circa 100 de bilete disponibile, am aflat în seara asta. Biletele costă 20 de dolari, flat price și se iau de aici: Click pentru Bilete

Vorbind deschis, cu toții ducem lipsa întâmplărilor adevărat culturale  Haideți, așadar, să ne punem mințile și sufletele la lucru: urmează artă, urmează emoții înalte, așa cum probabil n-ați mai trait de prin studenție. Teo Milea aduce muzica de pe o altă lume. Cât ne mai este accesibil, până nu-l iau pe sus marile scene nord-americane, acum cât mai vine aproape de noi, haideți să ne-ntâlnim la Teo Milea și să oprim timpul, preț de o oră.

Dacă nu vine viscolul secolului, taman în acele zile și cu tot deranjul condusului în downtown Toronto, eu voi fi acolo.

Am zis. Ne adunăm 100?

 

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *