Lucian Ciuchiță- Au mai rămas doar 10% dintre oameni, deştepţi
4 octombrie 2015
Un weekend în România
6 octombrie 2015
Show all

Distribuția concentrației de Radon în Canada, pe provincii (și în Statele Unite, la nivel național)

De vreo săptămână, pe canalele de televiziune canadiene apare o reclamă cu renumitul contractor- salvator de case și familii, Mike Holmes încurajându-ne să ne cumpărăm testere pentru detectarea Radonului din casele noastre. Am văzut-o și eu, pentru prima oară, acum câteva seri și așa am aflat c-avem Radon, la liber, printre noi.

national post

source: national post

De acolo am  plecat cu raționamentul: ori este publicitate de tipul crează Nevoia, iar cumpărătorii vor veni, ori acest Radon chiar reprezintă un factor de luat în calcul, în ecuațiile vieților noastre nord-americane, așa că m-am apucat de citit și studiat.

Iată ce spune Health Canada (Aici): Radonul este gaz incolor, inodor, emanat de terenurile bogate în Uraniu. Eliberat în aer, Radonul se disipă și nu afectează sănătatea. În spații închise, pe termen lung, pungile de Radon pot afecta sănătatea. Procesul de descompunere a Radonului în particule radioactive continuă în aer.  Odată aerul inspirat, descompunerea în particule radioactive continuă, în plămâni eliberându-se mici focare de energie. Energia este absorbită de țesuturile pulmonare, afectând astfel celulele plămânului. Odată afectate, celulele pulmonare pot începe reproducerea haotică- în speță se declanșează cancerul pulmonar.

source: bc.lung.ca

Șansa ca un fumător să dezvolte cancer pulmonar este apreciată, astăzi, de 1 la 10 cazuri. Asociată cu expunerea prelungită la Radon, 1 din 3 fumători vor dezvolta cancer. La expunerea prelungită la Radon, un nefumător are 1 din 20 de șanse ca să dezvolte cancer pulmonar spun specialiștii canadieni.

Cum ajunge radonul în casele noastre vedeți în imaginea alăturată, preluată de la Health Canada.

health canada

source: health canada

De curând, doza acceptabilă de Radon la care cineva poate fi expus, fără ca acel cineva să se îmbolnăvească, a fost redusă de la 800 Bq/m3 , la 200 Bq/m3

Unitatea de măsură a nivelului de iradiere este Bq/m3, Becquerel pe metru cub. Un Becquerel reprezintă numărul de dezintegrări pe secundă al elementului radioactiv.

În 2012 a fost finalizat cel mai recent Raport al distribuției concentrației de Radon pe cuprinsul Canadei (Aici găsiți Raportul în format PDF). Acest document menționează că 6.9% dintre canadieni locuiesc în case unde nivelul de Radon este cu mult peste limita admisă, în creștere față de anii 70, când doar 5% dintre locuințe erau astfel afectate. Conform rezultatelor testelor, din cele 121 de regiuni populate, testate pentru acest studiu, 14 dintre ele ( 5 în Manitoba, 4 în New Brunswick, 3 în Saskatchewan, una în Quebec și una în British Columbia) au înregistrat valori cu mult peste limitele admise de normele Health Canada, de 200 Bq/m3.

algomapublichealthdatcom

Documentul prezintă modul în care această testare națională a avut loc, pe parcursul a doi ani consecutivi. Au fost contactate aproape 100,000 de numere telefonice, au fost selectate peste 18,000 de locuințe, cărora li s-au înmânat dispozitivele de măsurare și instrucțiunile de folosire.

Rezultatele au fost grupate în trei categorii: înregistrare sub 200 Bq/m3, între 200 și 600 Bq/m3  și peste 600 Bq/m3 .

În pagina 9 a acestui raport aflați, pentru fiecare provincie în parte, diferitele concentrații de Radon și procentajul populației expus la aceste concentrații (i.e. în NB, 80% din populație trăiește în locuințe cu un nivel de sub 200 Bq/m3 , restul este expusă la niveluri cu mult mai ridicate. În QC 91% sunt în siguranță, în ON 95%, AB- 94%, BC-96%. Toate detaliile, pentru toate zonele sunt în pagina 9)

radon test kit

Mai interesantă este distribuția concentrațiilor mari în interiorul fiecărei provincii (deschideți paginile 10, 11, 12, 13). Pe scurt, NL, PE sunt ok, NB este foarte afectat (cu zone unde doar 60-70% dintre locuițe sunt sigure), în QC cele mai afectate arii sunt în zonele Gaspesie, Outaouais, Laval. În ON cele mai afectate sunt Chatham-Kent, Grenville, Windsor, Peterborough. In MB- Brandon Assiniboine, Parkland, în SK- Regina QuAppelle, Cypress, Sunrise. În AB- Calgary, Aspen, Peace Country. În BC- East Kootenay, Kootenay, Okanagan. În YT- orașul Yukon.

De menționat, în centrele mari precum Vancouver, Montreal sau Toronto creșterea de la 5% la 6.9% a numărului locuințelor al căror nivel de Radon depășește 200 Bq/m3 se datorează extinderii lor geografice  către alte teritorii și nu schimbării nivelului de Radon în zonele deja populate.

Coborâm mai la sud și aflăm informații și despre concentrațiile de Radon în statele Unite. Harta repartiției concentrațiilor de Radon în Statele Unite o găsiți aici.

kgs.ku.edu

kgs.ku.edu (Kansas Univ.)

Iată ce spun datele oferite de Biblioteca Medicală a Institutului Național pentru Sănătate din Statele Unite (Link-ul, aici):

Cancerul pulmonar reprezintă 17.6% dintre cancerele cauzatoare de moarte în toată lumea. Cancerul pulmonar cauzat de fumat rămâne leader, urmat de cancerul pulmonar cauzat de expunerea prelungită la Radon. Studiul menționează că minerii sunt primii afectați de expunerea la Radon. În Statele Unite au fost efectuate șapte studii la nivel national și a fost evidențiat faptul că annual mor circa 18,600 de americani, nu neapărat de profesie mineri, care au avut expunere prelungită la Radon. De aceea, specialiștii americani continua studiile pentru diferențierea celor care profesează ca mineri și dezvoltă cancer pulmonar, de cei care doar au expunere la Radon datorită așezării locuințelor lor.

***

Concluziile mele, de specialist cu o vechime de circa 48 de ore în efectul concentrației de Radon asupra individului, ar fi următoarele: da, unele locuințe pot avea ghinionul de-a fi așezate pe pungi de Radon, pe fisuri în sol care să le umple basementurile cu gazul radioactiv.

Da, în comerț există deja dispozitive de măsurare a nivelului de Radon din locuințe (un exemplu: http://www.radondetect.ca). Da, dacă detectorul confirmă o concentrație mare de Radon poate în casă, ar trebui, zic eu, dincolo de deschisul geamurilor, și intervenția unor specialiști care să monteze sub fundații acele dispozitive de ventilație cu ieșirea/exhaust-ul în afara casei, în atmosferă, pentru a evita infiltrarea Radonului în cantitate mare.

Mă-ntreb și eu, acum, specialist fiind, cum ziceam: cum naiba, nivelul concentrației de Radon care să nu afecteze sănătatea publicului a fost abia acum redus, de la 800 la 200 Bq/m3. Să înțeleg așadar că grija pentru sănătatea noastră, a tuturor din North America rămâne o prioritate și salut aceste generoase eforturi. Iată însă că, o schimbare din condei a unei concentrații de gaz radioactiv, în baza unor studii științifice, este drept, poate genera un lanț de consecințe: panica populației, pe de o parte, booming business cu detectoare de Radon, instalații de eliberare a Radonului în aer, etc,etc, pe de cealaltă. Business serios, adică.

Iar dacă mai apare și Mike Holmes ținând dispozitivul în mână și explicându-ne cu voce caldă cum o să murim ca șobolanii dacă nu scăpăm de Radonul din basement atunci rețeta este asigurată de succes.

Despre expunerea la Radon, consecințele și metodele de prevenire la expunerea prelungită, este sufficient să dați o căutare pe Google. Toate informațiile sunt acolo.

Sănătate și, din când în când, cât o fi de frig afară, mai deschideți geamurile să iasă Radonul.

Atât și nimic mai mult.

Zic și eu, ca specialist în Radon ce mă aflu.

Ti-a placut articolul?

1 Comment

  1. Elena M spune:

    Radon exista in toate colturile lumii , la fel ca multe alte substante potential periculoase. Ok , si azotul poate fi periculos 🙂 si il gasim in ceea ce respiram , nu?
    Este marketing Magdalena ….iar marketingul se bazeaza nu numai pe dorinta ci si pe frica ….frica de boala , de moarte ….de fapt cred ca frica este un stimulent mai puternic decat dorinta … BTW , vezi ca si in presa romaneasca sunt multe articole despre Radon … oamenii au descoperit ca exista si radon pe pamant . Ma intreb cum am supravietuit noi ca specie atatea mii de ani ca nu aveam un Mike home sa ne salveze . Si pana la capat nu-i condamn pe ceI ca ei ….bravo lor daca fac bani dar personal , ca si tine ca ziarist , imi place sa gandesc singura , sa imi pun intrebari si sa nu ma isterizez .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *