Bilanț de an- Fără viză, la românii din Canada
28 noiembrie 2016
Alegerile parlamentare românești- Salvgardare, versus echilibrul european
12 decembrie 2016
Show all

Dorule- avem mână bună la şlefuit diplomaţi, sau avem ghinion?

Dl. Doru Liciu, Consul general interimar al României la Toronto

După opt ani săvârşiţi pe altarul doleanțelor, cel al documentelor de călătorie, al multor şi multor altor feluri de documente care i-au tot trecut prin mână, după opt ani de prezenţă remarcabilă, iniţial ca secund al consulului general en-titre (a prins mandatele lui Valentin Naumescu şi pe cel al Antonellei Marinescu, ambii consuli generali fără de cusur- n.a.), acum în calitate de Consul General interimar al Consulatului General al României din Toronto, dl. Doru Liciu ne-a spus, zilele trecute că se pregătește să plece înapoi, casă, în foarte scurt timp.

Doru și Raluca Liciu, împreună cu cei doi copii ai lor au început împachetarea.

Să recapitulăm, după ce a plecat, cu oftaturi şi pupici îndelungi, d-na Antonella Marinescu din postul de Consul General la Toronto, a urmat d-na Maria Ligor, din postul de Ambasador al României la Ottawa. D-na Ligor a fost chemată la Bucureşti, la minister, pentru Relaţia cu Diaspora.

Acum (sau în fine, în foarte scurt timp), pleacă şi ultimul commandant destoinic, Doru Liciu.

Ce să mai zic? Că avem mâna bună la şlefuit diplomaţi sau că avem ghinion?

Mă-ntreb, Dorule, cum aş putea să te felicit mai bine şi să-ţi mulţumesc mai frumos pentru cât de echilibrat ai condus legaţia din Toronto, pe toată această perioadă lungă de interimat și nu numai.

Mă-ntreb, Dorule, dacă la vremurile astea atât de volatile pe plan global, cu recentele mutări de simpatii şi alianţe internaționale, cu avalanşa de ştiri contradictorii care zăpăcește și Serviciile, cu faptul că urmează alegeri parlamentare în România, pe 11 decembrie- alegeri cu miza importantă (deşi relativ previzibile, în felul lor), mă întreb dacă trebuiau atât de mult tulburate apele diplomatice în Canada.

Nu cunosc motivațiile reale ale acestor dislocări de personal, ele mai puțin importă pentru mine, pentru noi, cei de aici.

României, în relația ei cu un partener NAFTA cu siguranță că nu-i face bine un trafic ridicat de personal diplomatic, că doar nu suntem la Call Centre. Cunoașterea locului, a dinamicii unei țări cere, diplomatic vorbind, timp, energie și conecții cultivate perseverent. Când va avea timp noua echipă (și adaug aici și personalul de la Ottawa) să se pună la punct cu aceste cunoștințe, mă întreb, înainte să ia decizii care pot fractura și delicatul echilibru de astăzi.

O idee: înainte de plecare poate ar fi salutar să scrii o broșură de conduită, adresată personalului diplomatic care urmează să vină la post, în Ottawa dar la Toronto, mai ales.

Pentru că, Dorule, am o strângere de inima, explicabilă de altfel, că există şansa să fim percepuţi un pic altfel decât suntem. Am să te ajut, dacă îmi permiți, reamintindu-ţi că suntem o emigraţie românească elegantă, rafinată, matură şi stabilă profesional, echilibrată deja ca şi ancorare în societatea- gazdă. Şi că noua echipă diplomatică trebuie să se înarmeze cu amabilitate, zâmbete şi mesaje foarte conturate, cu substanţă, atunci când ni se adresează.

Astea fiindu-se ştiute, fără ambasador la Ottawa, acum şi fără ultimul commandant notabil al Consulatului de la Toronto, fac şi eu semnul crucii în cerul gurii şi mă rog să nu fie evenimente de doamne fereşte, până nu se completează echipa de diplomaţi români pentru Canada.

Tatiana Popa, Bogdan şi Adela Chiţu ştiu că vor face tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura interimatul interimatului la Consulatul din Toronto.

Drum bun, Doru Liciu, în cariera universitară sau într-o următoare misiune diplomatică, acolo unde destinul te va mâna. Ai aici, printre noi, mulţi şi adevăraţi prieteni şi, sincer, am să duc lipsa scurtelor noastre colocvii despre lume, aşa, în general.

Rămânem prieteni, graţie virtualului şi dacă poţi pune o vorba bună pentru noi, acolo la Ministerul de Externe, spune-le că aici, ca lucrurile să meargă frumos înainte, ne trebuie intelectuali cu studii în diplomaţie, ne trebuie oameni cu inteligenţă emoţională ridicată, cu cunoştinţe generale pe măsură şi dornici să participle la povestea vieţilor românilor din Canada.

Spune-le să verifice bine lista de candidaţi pentru posturile din Ottawa şi din Toronto.

Încă o dată şi încă o dată.

Miza este de la sine înţeleasă şi mişcările neinspirate în diplomaţie costă o ţară întreagă, nu un partid vremelnic.

Mulţumiri şi o onoare să te fi cunoscut, Doru Liciu.

Drum bun, acasă!

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *