Lilica și Foiță
20 iunie 2018
Live, de pe Riviera Italiană
29 iunie 2018
Show all

Fantoma Europei Libere, acum la Europa FM

Former U.S. President Dwight D. Eisenhower talks with RFE director C. Rodney Smith. (din arhiva Europei Libere)

Aparțin generației crescută cu Radio Europa Liberă, ascultat pe furiș.

Genericul emisiunii Actualitatea Românească încă îmi dă fiori, la gândul anilor informației clandestine de masă, după aproape treizeci de ani.

Pentru cei care au uitat, el sună așa:

Cu câteva zile în urmă, Radio Europa FM din București (post pe care-l ascult frecvent) a introdus niște chestii, jingle-uri să le spun, ultimative, panicarde, amenințătoare chiar, rostite de personalități media din țară, pe muzica de mai sus.

Efectul asupra mea a fost cel scontat: de panică. Ce naiba se întâmplă acolo, gândesc…

Indiferent de ce se întâmplă între forțele politice din România, indiferent de aportul susținut al serviciilor speciale românești la menținerea atmosferei tensionate cu tot dinadinsul, din România, eu găsesc inacceptabil pentru un post românesc cu acoperire națională și nu numai, să pluseze astfel și să inducă și diasporei filonul acela mârâit printre dinți, cum că nu s-au încheiat conturile încă și că, ceva anume, nedefinit dar ucigător, urmează…

Găsesc de asemenea inacceptabil ca statul român că permită asemenea mesaje (cum sunt cele difuzate de Europa FM astăzi), mesaje ce baleiază de la subliminal, până la a-ți sparge gândurile cu fermitatea lor.

Mesaje ce îndeamă la schimbare prin forță.

Și au trecut aproape treizeci de ani.

Dragelor servicii speciale românești, câte veți mai fi astăzi (eu știam de cinci, dar asta era demult), faceți cumva și protejați măcar diaspora de nevroza națională: opriți folosirea muzicii- generic a emisiunii Actualitatea Românească din perioada Europei Libere (pe atunci necesare), la Radio Europa FM.

Efectul asupra ascultătorului este mare.

E cumplit.

E ca o buclă în timp.

Astăzi, surmontarea problemelor și a dificultăților de comunicare internă românească, fie ea politică sau de ascendent economic (ambele, mai nou, organizate sub egidele unor active servicii ocupate cu scosul oamenilor, din toate taberele, în stradă), reprezintă, dacă nu v-a zis-o nimeni, o chestiune de competență, de comunicare articulată și nicidecum de forță, de mârâit subliminal, de panică instilată.

Genericul Actualității Românești, repetat obsesiv la Europa FM, punctat cu mesaje ultimative nu ne apropie pe noi, diaspora, de voi.

Și nu rezolvă, nicidecum, problemele naționale.

Și așa Atlanticul adaugă, anual, centimetri de distanță între noi. Nu puneți și voi umărul.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *