50 Din 150- Proiectul-Navă Amiral al diasporei române în Canada vă cheamă la bord!
1 noiembrie 2017
Fenomenul literar Corina Ozon (II)- Despre Divorțuri și Iubirea-leitmotiv a unui crevete
4 noiembrie 2017
Show all

Fenomenul literar Corina Ozon (1) Peste două săptămâni, în Canada: întâlnire de gradul patru cu societatea românească

Corina Ozon este un fenomen în literatura română. În lumea zgomotoasă, agitată și colorată a României contemporane, Corina și-a deschis, cu grație, ferestrele către o altă lume. A creat-o, pur și simplu.

Acum, acum când scriu despre ea simt că urc un munte în pantofi cu tocuri și nu este, credeți-mă deloc confortabil. Este intimidant să scrii despre Corina Ozon.

Corina Ozon a creat o Lume tridimensională în scris, o lume a ei, o bulă, realmente, o uriașă bulă de imaginație, de viață la superlativ și de autenticitate.

Totul a început în 2014 și, ca un martor viu ce mă aflu, în virtutea unei vechi și sacre solidarități întru scris, am să vă spun povestea: o fată mărunțică, blondă și cu ochii albaștri a țâșnit în literatură fără încuviințarea Uniunii Scriitorilor și a egalat, prin umorul captat în tușe groase, lumea lui Caragiale.

A început călătoria cu volumul Zilele Amanților, publicat la Editura Herg Benet. O nebunie de înșiruiri de fapte, de vorbe și de întâmplări filtrate prin ochii unor dudui de București, doritoare de amoruri cu avantaje, cât de cât, mironosițe afectate strălucind într-o lume burlescă, dudui bine conturate de un vocabular care face pagina cărții să roșească. Recunosc, mi-a luat un timp să mă obișnuiesc cu o cavalcadă de vulgarități verbale, toate din spectrul lui Tu, Fată, surprinse în scris de Corina, așa încât îmi amintesc c-am întrebat-o, sincer, cărui public i s-a adresat: coafezele de cartier sau casnicele devoratoare de telenovele.

Deloc neașteptat, Corina a prins publicul intelectual prin excelență. Rațiunea a fost simplă: frustrările cotidiene ale categoriei de bun simț a cititorilor români își gaseau expresie în captura condensată a unei lumi suburbane de zile mari, a Corinei. Era deajuns să citești, nicidecum să străbați străzile mai prost luminate ale unei lumi sumar educate, pentru a-ți redefini poziția proprie, în eșichierul social. Și a-ți întări poziția de confort. Punct ochit-punct lovit. Și așa, Zilele Amanților a devenit, pe bună dreptate, un senzațional succes de casă.

Câteva luni mai târziu, împinsă de la spate de valul de simpatie al cititorilor ei, Corina publică, în exact aceeași notă, Nopțile Amanților, o veselă, un pic mai romanțată dar la fel de caustică și vocală, vulgară destul, secțiune în segmentul umbrit al gândurilor, faptelor și al întâmplărilor aceleiași lumi mustind de viață și de povești.

Vine tare din urmă, la circa un an și jumătate distanță de la debutul editorial al Corinei Ozon, volumul Amanții 3.0. De data aceasta, povestea eroilor deja cunoscuți, conturați și cu personalități în schimbare, ca ale noastre, ale tuturora, urcă în lumea virtuală. Un alt iureș de încurcături, de data aceasta capturate în mesaje de facebook, în scurte epistole pe messenger și, mai ales, în telefoane uitate neglijent la îndemâna soției inchizitoare ori ale partenerului deja bănuitor. Ce lume!

Citești trilogia Amanților și te scarpini în cap. Ele, volumele Corinei Ozon au reușit, în timp record să creeze o lume, într-o lume deja aglomerată și cvasi-europeană, așa cum este societatea românească de astăzi . Acea bulă uriașă creată de personajele cărților Corinei , acea lume paralelă despre care spuneam la început, a căpătat proporții naționale.

Corina Ozon este scriitoare națională. Corina Ozon vine în Ontario, în circa două săptămâni. Va locui la Toronto, la mine dar se va întâlni și cu prieteni din Detroit, Burlington, Kitchener, cu cei din Mississauga și, spre finalul turneului canadian, cu cei din Montreal.

Voi reveni cu detalii despre fiecare întâlnire în parte. Normal, întâlnirile Corinei cu cititorii vor avea loc de vineri până duminică, astfel încât să putem acomoda și programele noastre. În timpul săptămânii vor urma călătorii în orașele riverane metropolei Toronto și promit să revin cu cât mai multe și mai semnificative detalii despre vizita Corinei, prima de acest fel în Canada.

Vor fi cărți disponibile, pentru fiecare.

A scrie despre Corina Ozon este intimidant. Ea publică cu forța unui talent greu, indiscutabil, la o rată aproape imposibil de înțeles de către noi, cititorii. În trei ani a publicat deja șapte volume. Mai multe despre următoarele volume, în zilele ce vor să vină.

Ti-a placut articolul?

2 Comments

  1. Laurențiu spune:

    Mișto reclamă! Chiar m-ați făcut curios! Unde, când și cum, la Montréal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *