Fenomenul literar Corina Ozon (II)- Despre Divorțuri și Iubirea-leitmotiv a unui crevete
4 noiembrie 2017
O lecție de viață
10 noiembrie 2017
Show all

Fenomenul literar Corina Ozon (III)- Metamorfoza Madonnei, De La Roșul Păcătos, La Albul Seren

Dragă Corina Ozon, cărțile tale au ajuns în seara aceasta, acasă la mine, cu FEDEX-ul! Încep cu mesajul, ca să-ți iei o piatră de pe suflet, că problema este rezolvată și să-ți mai spun ce plăcut poate fi să primești colete tocmai din țara ta, știai?

Bun așa, rămăsesem la Tentații, ce-a de-a cincea carte semnată de inspirata, curajoasa și extrem de consecventa scriitoare bălaie de la București, de care mă leagă în veci frăția întru scriitură.Volumul Tentații răsucește pe călcâie stilul de scris al Corinei Ozon, taman la finele anului trecut. Unde până atunci Corina ne-a purtat printre tarabele cu mărțișoare de viață, la Tentații ne-a abandonat, pur și simplu, într-o stație de autobuz desființată.

Sau în lift.

Sau într-un mall, la închidere.

Singuri, cu gândurile noastre, în mâini cu cartea secretelor Secretelor noastre, citind povești despre alții, făcând, vinovat, trimitere la propriile povești. Fiindcă, în Tentații, Corina a țintit exact segmentul de cititori în lupta cu timpul: plaja lui 40. În cea mai tumultoasă etapă emoțională, de la adolescență încoace, la 40 încep creierii să iasă prin păr și inima s-o ia razna. Gândurile să spargă tiparele în care, cu conștiinciozitate am investit ani și bani și aspirații. Ca să ne prindem că viitorul e cam cacealma, că ea, Clipa, vorba unor înțelepți greci, e singura ce merită efortul de a fi trăită. Pornind de la raționamentul simplu de mai sus, Corina Ozon și-a suflecat mânecile și-a zis că dacă nu ea-cine? Dacă nu acum-când.

Am luat prânzul pe terasa unui mic restaurant din apropierea gării și, pe măsură ce discutam, ne dădeam seama câte lucruri avem în comun, aceleași gusturi și idei despre viață. Luka a fost căsătorit, dar soția l-a părăsit pentru un bărbat cu stare materială mai bună. Nu avea copii, locuia singur și nu căuta neveste. Vorbea pe rețele de socializare de plăcere, fără scopuri ascunse sau perverse. Colabora cu teatre românești din provincie și avea bani cât să se descurce decent de la o lună la alta. Mi-am amintit gestul lui de a-mi cumpăra biletele de tren și m-a străfulgerat un gând, pe care l-am rostit cu voce tare, în timp ce spuma de bere ni se topea în halbele aburite.

Așa s-au adunat în coperți trăitele și auzitele, imaginatele și visatele noastre povești de iubire fugară, poveștile cu punct și virgulă. Poveștile vieților de dincolo de viețile la vedere.

La difuzorul gâjâit din gară, se anunța trenul în care trebuia să urc. Era pentru prima oară când simțeam mușcătura timpului.Și mă durea. Ne-am îmbrățișat, iar el m-a sărutat pe gură, avea buze uscate și un miros ușor de bere. Trenul ajunsese în dreptul peronului și ne-am dus la vagonul unde aveam bilet. Ne-am mai privit o clipă, apoi am urcat, mi-am găsit locul și m-am uitat pe geam. Luka era acolo și mă privea cu un zâmbet încurajator. Când trenul s-a pus în mișcare, am avut impulsul să merg la ușă și să sar din el. El mi-a făcut ușor cu mâna, i-am făcut și eu. Ne-am despărțit fără să ne spunem nimic, într-o tăcere care se încadra perfect în natura de acolo. Nu voiam să mă gândesc dacă ne vom mai vedea sau nu, dacă eram îndrăgostită de el sau nu. Am adormit și m-am trezit aproape de destinație. I-am dat sms lui Silviu că vin acasă.

Am acum, aici, Despre Iubire- Cu Instrucțiuni de Folosire, cea mai nouă apariție editorială a Corinei Ozon. Astăzi mi-au ajuns coletele acasă, cum spuneam. Cartea este fină, elegant finisată și n-am rezistat să n-o răsfoiesc.

Așadar, cu convingere spun, o altă Corină Ozon, într-un alt mindset, o turnură de-a dreptul dramatică în scriitura acesteia. Păstrând proporțiile, schimbarea de stil, evoluția scriitoricească a Corinei seamănă mult cu evoluția Madonnei în muzica pop a sfîrșitului de veac trecut. O scriitură în spirală, plonjând în gradiente de la roșul păcătos la albul creștin, la oranjul introspecției serene și înțelepte. Corina Ozon este născută sub semnul Racului. Nu întâmplător, asta i-a imprimat feminitatea excesivă în scris, o feminitate absolută, adesea dusă la extreme.  cu întrebări împachetate în petale de trandafiri și cu arome de vanilie fierbinte.

Mai cred totuși că iubirea adevărată te face înțelept. Cu timpul, înveți să ai răbdare și uiți toate vorbele grele. Să nu ziceți că e prietenie, aia e altceva. Iubirea e atunci când te prefaci că ți-e bine doar ca să îi dai celuilalt libertate, atunci când vrea. Iubirea poate fi purtată de unul singur, însă e împlinită când e împărtășită. Intensitatea e discutabilă, nu necesită mereu aceiași volți și amperi. Și fără chimie nu e iubire durabilă. Deci cât ține o iubire? Până la următoarea iubire, probabil.

 

Într-o săptămână, pentru prima oară pe continentul american, Corina Ozon. Promit să revin cu toate detaliile, locațiile și orele programate întâlnirilor cu voi. Da, vom fi împreună cu Corina Ozon și cărțile ei, la întâlnirile cu cititorii, întâlniri ce debutează pe 15 noiembrie la Toronto și se vor încheia pe 26 noiembrie, la Montreal.

Voi reveni cu programul evenimentelor, în episodul următor.

Promit, mai mult, să țin jurnalul călătoriei unei scriitoare, aici, pe tărâmul nostru.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *