Foaie De Drum Lung- Schimbarea
12 august 2020
Țara La Cale- Primul material filmat. August, 28th/2020
22 noiembrie 2020
Show all

Foaie De Drum Lung- Bricheta Din Benzinărie

Luni dimineață aflu că există Erin. Erin O’Toole.

Un Canadian de 47 de ani, născut în Montreal sub semnul Vărsătorului, care a activat în Royal Canadian Air Force pentru un deceniu, după care a lucrat ca avocat pentru câteva corporații și și-a clădit un portofoliu pe Bay street, Erin este noul lider al Partidului Conservator din Canada. Partidul- frate al Republicanilor lui Donald Trump.

Detaliile campaniei precum și cele ale alegerilor fac subiectul editorialelor din toată media canadiană, nu le voi enumera. Cert este că Erin este noua imagine a partidului, începând de azi.

Pe scurt, campania electorală a lui Erin a fost încărcată cu mesaje tari, în dorința deschisă de a capta un electorat zăpăcit de obsesia covidului, radicalizat de măsurile restrictive impuse și cam dezorientat.

Păstrând proporțiile, ce-l aseamănă pe noul lider al albaștrilor canadieni cu tătucul de la sud este dorința acestuia de a lua țara înapoi (Take Back Canada, leitmotivul platformei candidatului O’Toole : https://erinotoole.ca/platform/).

Ce-l deosebește: background-ul. Erin al nostru are background militar și este de așteptat ca măsurile pe care le va susține și chiar impune, în eventualitatea tot mai evidentă că va ieși premier în viitorul apropiat, vor fi adesea milităros impuse și vor genera conflicte deschise cu cele ale altor formatiuni politice canadiene. Ceea ce-l va irita.

Și asta o vom vedea. Formația lui de militar va permite doar ușoare ieșiri în decor ale oponenților, ba chiar și ale colegilor de partid. Într-o lume radicalizată, un militar la cârmă este cireașa de pe tort, este bricheta din benzinărie. Sau poate este exact ceea ce avem nevoie. Vom vedea.

Oricum, necunoscut cum a fost el, Erin este exemplul perfect de cadru crescut în pepiniera partidului și înarmat cu cele necesare pentru a face față volatilității contemporane.

Interesant, cel mai popular personaj al conservatorilor, premierul Doug Ford al provinciei Ontario nu a intrat în cursa pentru președinția partidului. O măsură înțeleaptă la vremurile astea, zic eu. Cu toate că popularitatea l-ar fi propulsat pe Ford, fără echivoc, pentru această funcție, el a zis Pas la partida din 2020.

Ce urmează: o mai accentuată autonomie a Quebecului și recunoașterea quebequazilor drept națiune de sine stătătoare, după cum menționează platforma. Urmează un set de măsuri care să aducă vestul Canadei la masa negocierilor și omogenizarea economică, atât de necesară.

Urmează un plan de imigrare gândit diferit de cele anterioare.În politica exterană vom auzi despre Ucraina, India, Japonia, Australia, despre limitarea participării chineze la treburile interne ale economiei Canadei ba chiar și despre mutarea ambasadei Canadei în Israel, la Jerusalim.

Ce mai urmează: dacă Erin iese premier al Canadei urmează o poziționare mai bună, mai fermă a țării pe eșichierul politic global. Eu așa zic.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *