Foaie De Drum Lung- Telepatia și tehnologia altor lumi
26 iulie 2020
Foaie De Drum Lung- Farurile de ceață
26 iulie 2020
Show all

Foaie De Drum Lung- Civilizația

(Publicat la 8 iulie 2020, pe Facebook)

Acesta este un snapshot, cât mai realist posibil, al zilei de azi. Dacă pierd din vedere unele aspecte, le completați voi. Săptămânile ce vin anunță instaurarea regimului restrictiv global, cu burta plină și inert. Masca s-a încetățenit (și nu mai întreb motivele), plimbatul pe promenada Orilliei se va face cu rația, plajele în Ontario încă rămân deschise. Niciun concediu nu va mai fi cum a fost. Șurubul se strânge cu zâmbetul pe buze și cu promisiunea venitului minim garantat (vreo 18 mii la persoane singure, 25 de mii la cupluri, în Canada. Zic știrile). Fiecare redeschidere de business miroase a cloramină. Ceva arestări, irelevante la scară socială, revolte dezlânate și răzlețe sau mișcări de guerilla scurte și rapide, duse de personal calificat în acest sens, distrag atenția de la valul de căldură.

Între timp, cu un chef suspect de muncă, astronomii studiază și se scarpină în creștet la spirala ciudată de descoperiri cosmice și avansuri tehnologice nemaiîntâlnite. Media este plătită (de ambele tabere, în aceeași măsură) să distribuie știri puternic partinice, locale și iar locale.

Și mai nimic, în rest.

Nu știm ce se întâmplă în alte țări, decât dacă pornim în expediții de răscolit internetul.

Dezorientarea și lipsa de planuri, naționale ori continentale prevestesc, parcă, sfârșitul lumii, așa cum o cunoaștem. Și cred că exact așa se întâmplă.

Se acutizează partizanatul și radicalismul, la nivel de familie. Se scot la iveală gânduri mârșave, frustrări vechi, de țărani chisați, în vorbe aruncate doar de dragul de a răni un semen, adesea un membru al aceleiași familii. Cât de speriat poți fi ca, rănindu-l pe cel de alături cu remarcile tale partinice, radicale, să crezi că vei căpăta vreun ascendent, la vremuri atât de împroșcate de sânge, metaforic vorbind.

Sângerăm cu toții, tot mai mult, în inerția și amorțeala impuse prin lege. Suportabilitatea este singura care diferențiază, acum. Indivizii (luați în modul) contează și nicidecum mașina, casa, profesia ori gradele ierarhice. Suportabilitatea, anduranța, orientarea în teren, mintea vie (cât mai poate ea fi de vie, în marmelada care a făcut deja joncțiunea între Spațiu, Timp și Percepție), curățirea de balast (vestimentar, de înfrumusețare, de loisir), ele contează.

Ștergem decalajele de vîrstă dintre noi fiindcă, în fond, sufletele păstrează permanent, aceeași vîrstă de 10-11 ani.

Nu vorbesc politică, mai sunt patru luni până la crucialele alegeri. Dacă le apucăm, normal.

Se rup familii. Se scufundă micile businessuri. Imobiliarele industriale și comerciale plutesc ca bărcuța din hârtie în cadă. Educația cere perfuzii, cultura și arta s-au volatilizat. Sportul se rezumă la fitness de interior, știința nu mai există în afara astronomiei, ori a cercetărilor pentru nu știu ce vaccin îmbătrânit din naștere.

În doar patru luni, civilizația noastră de carton se duce-n cap.

Sutem astăzi, aici, pregătiți pentru următoarea măsură de izolare. Și trăim împreună, pe tot Pământul, simultan și deopotrivă, adevăratele ore astrale ale omenirii. În plină vară 2020.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *