Foaie De Drum Lung- The Overton Window
26 iulie 2020
Foaie De Drum Lung- Georgia Guidestones
26 iulie 2020
Show all

Foaie de Drum Lung- La Multi Ani Canada, La Multi Ani USA!

USA and Canada Flags

Năuce ca puii de curcă, contradictorii ca o autostradă în reparații, capricioase ca un cozonac, mincinoase ca Pinocchio, lingușitoare ca pisica Ciorăpel, idilice ca o telenovelă, ori romantice ca un lac sub clar de lună, vremurile schimbării de acum vor bate poveștile revoluției române, de departe. Ohoo, ce-o să mai avem de vorbit. Dacă apucăm, normal.

Între o programare la tuns (apropos, să vă tundeți cât mai e deschis) și o recapitulare a chestiilor inutile din cămară (prostii cumpărate în martie, la marea febră a aprovizionării) ciugulim știri disparate, ba despre înarmare, ba despre sateliți, despre pedofili, statui, școli cu batista la gură. Știri, din surse din ce în ce mai puțin credibile. Repet întrebarea retorică, ce Doamne iartă-mă vremuri sunt astea. Că, după ce-am scanat multe și foarte diferite scenarii, de la duioase și până la apocaliptice, acum, vineri, ridic din umeri, zic: mneah! și mă las păgubașă. Apuc prima scândură ce pluteste pe Marea Confuzie, am grijă să nu-mi intre apă sărată în ochi și calc apa. La fel, noi toți.

Am simțit, în astea patru luni, distanțarea socială. Fără cei doi metri obligatorii, am simțit-o. În real dar și în virtual, spaimele umane au fost transformate în scrâșnete de dinți. Ca și mulți dintre voi, am văzut slăbiciunea umană și incertitudinea, la fel cum am găsit, din belșug, făpturi Zen! Da, oameni care ar fi răzbit în orice împrejurări, indivizi în control, chibzuiți înainte de a face mișcări la impuls. Felicitări celor din urmă, yep, that’s the way.

Militantismul heirupist și oportunismul (politic, economic, militar și chiar social) scriu poveștile zilelor noastre. Nu mai poți citi o carte, fiindcă orice carte vorbește despre normalul timpului trecut.

Prosperă medicinile alternative, licorile-minune, ghicitoarele în cărți, confecționerii de măști și, în general, guralivii opinionați. În fond, tot așa s-a clădit și Lumea Liberă în câteva sute de ani.

Dedesubt, în subteran, apele se învolburează.

Ce ne învață istoria: la vremuri ca acestea, păstrarea rutinelor de bază înseamnă exercițiul fundamental pentru păstrarea sănătății mintale: ieșitul din casă, vorbit cu oamenii, la telefon ori în viu grai. Schimbatul pijamalelor. Făcutul de planuri pentru mâine, pentru poimâine, nu mai departe. Hrănit pisica. Udat florile. Tăiat unghiile. Turism interprovincial (Gabriela Covaci, Ica Poznic, Moni Brendi, foarte frumoase fotoreportaje) sau intraprovincial (aici conduc detașat)

Despre filosofiile avangardiste și curentele politice noi, despre ziua în care cineva anume va trebui să dea socoteală pentru planeta în shut down disciplinat, mai vorbim, este vreme. Iar pentru acele vremuri de tras la răspundere trebuie să fim în formă. Să fim, adică. Să le putem înțelege. De la implicarea forțelor oculte și până la meteoriții de neoprit, aflați în drum spre noi, ori despre extratereștri, orice teorie stă astăzi în picioare.

Deocamdată, bate soarele-n creștete. Un weekend între ziua Canadei și cea a prietenilor din Statele Unite ale Americii. Deschidem, așadar, ochii și absorbim: de la știrea trunchiată, la răsărituri, plăcinte, frunze de liliac, trandafiri. Pentru că, dacă nu înțelegem De Ce, Către Ce, măcar să nu pierd momentele miraculoase legate de Cum se schimbă viețile noastre. Să avem la ce ne gândi mai pe urmă.

La Multi Ani Canada, La Multi Ani USA!

Un wekend vesel, năuc, spontan și cu bucurii să fie!

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *