Foaie De Drum Lung- 29 Iulie, audierea în Congresul Statelor Unite a liderilor Facebook, Apple, Amazon, Google
30 iulie 2020
Foaie De Drum Lung- Schimbarea
12 august 2020
Show all

Foaie De Drum Lung- Teoria Conspirației

Dintotdeauna, când societățile umane întră în criză (precum pandemia în care suntem actori), teoriile conspirației înfloresc. În sincron cu creșterea prețului aurului și a terenurilor, crește și importanța horoscoapelor, a cititului în stele, bobi, tarot, palmă și tot așa.

Ce sunt teoriile conspirației: ele sunt un ansamblu de credințe, păreri și judecăți pe care societățile le dezvoltă ca să-și explice ceva, un eveniment, un fenomen.

Cam ca folclorul, în aparență.

În realitate, Teoria Conspirației locuiește la granița cu realul. Convingerea că teoriile conspirației au fundament eminamente real, după cum afirmă psihologii, nu înseamnă vreun semn de debilitate, de slăbiciune mintală.

Pe scurt, teoriile conspirației sunt scenarii complexe care desființează/refuză autoritatea realului (realitatea cu ochii deschiși) și alimentează importanța unor concepte colaterale. Grupurile umane și societățile secrete, aflate cu bună știință departe de ochii maselor, au fost dintotdeauna în topul listei acestor teoriia. Teoriile conspirației sunt de când lumea pe pământ, nimic nu e nou.

Dezvoltate și alimentate în epoci istorice consecutive, teoriile conspirației au câteva explicații: una ar fi nevoia individului de unicitate. Unicitate care, susținută de convingătoare scenarii, îl deosebesc pe individ de restul grupului, de turmă. Este o nevoie naturală de diferențiere, nimic de blamat aici.

Dacă însă teoriile conspirației nu se rezumă doar la existența și activitatea societăților umane secrete, ci urcă în sfere, deasupra speciei umane, atunci apar elementele extraterestre. Și cum mințile noastre sunt în permanentă căutare de explicații, prin intervenția forțelor extraterestre se demonstrează încă o dată că suntem guvernați de forțe supranaturale. Această concluzie este sănătoasă și readuce liniștea, consensul în orice comunitae umană: există divinitate și suntem neputincioși în fața ei.

Se cunoaște că Universul este un permanent haos și că funcționează după legile distrugerii. Mințile umane, însă, lucrează exact invers: acestea tind să construiască și să mențină ordinea, structura și rutina. Dezordinea universală pune mintea noastră la lucru și ne împinge să ne creem structuri de gândire sigure.

Orice întâmplare traumatică împinge colectivitățile umane către a construi scenații care să le explice evenimentele și, mai ales, să ofere o concluzie fie legată de ordine, fie de karmă, pur și simplu.

Articolele recente legate de teoriile conspirației (De Ce Înfloresc Teoriile Conspirației În vreme De Criză? publicat în Psychology Today, semnat de Joe Pierre M.D. și pe care îl menționez astăzi) din păcate sunt alterate de recente directive globale și trebuie sortate înainte de a fi digerate.

Întrucât astfel de articole sunt publicate pe platformă științifică, ele au o mare greutate în influențarea opiniei publice. Normal, fiindcă doar sunt științifice.

Frecvent, teoriile conspirației sunt folosite ca instrumente de propagandă împotriva guvernelor (în care încrederea este, istoric vorbind, redusă) sau ale organismelor statale cu autoritate si/sau credibilitate. Cu încrederea în autorități deja șubrezită, dorind să-și explice ce i se întâmplă, individul purcede pe calea scenariilor oferite de mediul la îndemână. Teoriile încep să crească, să prindă rădăcini, să se transforme în convingeri și ajung adesea să se înfigă în câte un perete de necunoscut sau de ilogic. Cu efect de bumerang, teoriile ricoșează ca bumerangul în mintea celui care le promovează și generează confuzie. Drept rezultat, când considerăm mai mulți indivizi angrenați în  cultivarea teoriilor conspirației,  nivelul colectiv de înțelepciune se diminuează iar rezultatul reacțiilor lor (drept consecință ) este pe măsură.

Nu are nimeni, deocamdată, puterea să elimine teoriile consiprației din peisajul societăților umane pentru că ele sunt bazate pe neîncredere. Și ca să le elimini trebuie mai întâi rezolvată neîncrederea în factorii de conducere și de ghidare socială.

Cum deocamdată nimeni nu ia în serios rezolvarea neîncrederii, teoriile conspirației populează nopțile noastre de urmărit documentare pe Youtube.  Ne ustură ochii citind din șapte locuri diferite de pe net și căutând să ne explicăm De Ce Acum, Ce Este Aceasta Oprie Planetară, Încotro Cu Măsurile Restrictive și, mai ales, acă Este Cumva Marele Final și nimeni nu ne spune.

Observați neîncrederea și în tonul meu, cred.

Ca să diferențiezi între știri reale și intoxicări de presă îți trebuie ani îndelungați de citit, de studiu, de analiză continuă, de investigare și iar de analiză a datelor. Jurnaliștii și specialiștii din Intelligence sunt, indiscutabil, favorizați din start. Una peste alta, până nu crește nivelul de încredere în guverne și autorități în general, teoriile conspirației vor continua să crească viguroase și să  ne dea insomnii.

Câteva subiecte la ordinea zilei: de ce a întins Elon Musk plasa de sateliți cu o așa mare viteză; dacă totuși vin meteoriții peste noi și ne pregătim pentru finalul lumii- așa cum o cunoaștem; e adevărat că vedetele se tratează cu adenocrom, să rămână tinere; la ce folosesc buncărele construite de elite pe tot teritoriul Statelor Unite; ce se întâmplă în Antarctica; extratereștrii au ridicat piramidele sau alte forme umanoide anterioare noua; au liniile regale sânge de-al lui Iisus; de ce se tipăresc bani fără acoperire; oculta mondială tinde să-și extindă supremația, avea Nostradamus dreptate; au avut maiașii dreptate; de ce nu se spune deschis despre conviețuirea noastră cu extratereștrii bănuiți a trăi în universuri paralele; cine deține mai multă tehnologie extraterestră, illuminati, masoneria, Bildeberg, Davos, Casa Regală britanică, etc. etc.

Câte sunt teorii ale conspirației, mă întreb.

Și toate aceste teorii alarmante ale conspirației ar putea fi mult atenuate, acum și în lunile ce urmează, dacă guvernanții s-ar fi ocupat să promoveze, în timp, o transparență sănătoasă. Am creat și alimentăm teorii fiindcă n-avem informație curată, n-avem o bază temeinică de încredere în guvernanți.

De-aia.

Ti-a placut articolul?

1 Comment

  1. La ce a folosit idioților conspiraționiști atâta școală? Sper să opereze selecția naturală. Suntem prea mulți și prea mulți de prisos. Sper să rămânem mai puțini și mai buni. Cei care sunteți bine acolo: nu vă întoarceți în România. Poporul acesta de hoți șovini nu ascultă de reguli și e 70% conspiraționist. Culmea, se pretinde din daci. Ei aveau reguli stricte. Aici nu va fi niciodată normalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *