Foaie de Drum Lung Cu Miros De Praf De Pușcă
26 iulie 2020
Foaie De Drum Lung- The Overton Window
26 iulie 2020
Show all

Foaie De Drum Lung- Vaccinarea s-a produs

(Publicat la 19 iunie pe Facebook)

 

Continui radiografia lui Acum, cu aceeași târșă nedisimulată.

Toate grijile din jur nu sunt alea care ar trebui să fie. Nava e răsturnată cu chila-n sus, împotmolită pe canal. Și, în două săptămâni vom sărbători discret, pe acasă, ziua națională.
Deci.

Nelămuriții vestimentar ori ideatic dau jos, în continuare, statui. Sau se dau cu curul de pământ, ca odraslele râzgâiate, fără direcție, fără cap și fără coadă. Diversiunile ating cote inimaginabile. Minciuna e reginā.

Cultura e înghețată, artele tac, ca la vreme de război. Sportul, tace.

Cărțile își așteaptă resemnate rugul. Bucuria natural-umană stârnește suspiciuni, anarhia se strecoară precum șarpele la temelia casei.

Timp în care imagini cu vajnicii apărători ai sănătății planetei (parcă și mai camuflați în combinezoane, zici că-s din Star Trek) calcă mai vitejește către încolo cărând niște cutii, ceva, probabil spre noile spitale mobile.
Matematica morților crează psihoze, induce apăsare, e contraproductivă.

Știți și voi, simțiți și voi.

Stânga politică extremă, după ce s-a trezit cu fața la cearșaf, bate palma cu dreapta extremă, într-un roi periculos, imprevizibil și de needucat. Undeva, la stratosferă, abia perceput cu ochiul liber.

Restrâng un pic spectrul și m-aplec asupra etnicilor români trăitori între oceane. Când a oprit trenu-ntre stații, în martie anul ăsta, pe unii i-a prins cu sacii în compartiment, pe alții, cu punga goală. Pe unii, cu pacea unui Netflix la distanță de un click, pe alții cu sufletele goale, cu sita orizontului ciuruită de trăitul de azi pe mâine. Așa au început compatrioții noștri să se ferească între ei fiindcă ce e mai de ocolit decât oftatul necăpătuitului.
Citeam cândva despre cum orientul s-a ocupat de salvarea scrierilor Europei și ale antichității, în anii negri ai Evului Mediu, pe vremea cînd zevzecii se duelau cu tolomacii pe văile Rinului ori ale Senei. Cum au depozitat și apoi au restituit țărilor, secole mai târziu, pe rând, comorile de cunoaștere, de suflet, tradiție și respect, cele care au semnat identitatea neamurilor. Și bine și înțelept au făcut.

Mă uit la biblioteca mea: o lume apolitică și neechitabilă în esență, incorectă și atemporală, încărcată de substanță, tace ca un intelectual pus la colț de derbedei. Eu nu pot vorbi despre ce scrie prin cărțile mele decât conspirativ, doar cu oamenii de încredere. Noroc c-avem practica vorbitului conspirativ, tot o să ne folosească de-acum.

Mă nedumiresc aflând că de la toamnă umblatul lelea între clasă și laptopul de acasă va fi asimilat cu învățământul, păstrând distanța socială.
Deci.
Una peste alta, e cald afară, e frumos în weekend, avem cămara plină, suntem încă în puteri.
Eu cred că vaccinarea s-a produs, psihologic vorbind.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *