Hyperion : “Linia magică dintre Pământ şi Cer”
24 ianuarie 2016
Se naște un hit: Loredana- Vrei să mă iei. Vine o vară fierbinte și foarte puțin cuminte
1 februarie 2016
Show all

Generația Z- Cine sunt acești copii?

foto: roem.ru

 

Un editorial de referință, descoperit recent în Montreal Gazette: http://montrealgazette.com/opinion/columnists/celine-cooper-the-rise-of-generation-z

Am gândit că e frumos să împărtășesc cu voi o deștept conturată imagine, a unei întregi generații care acum se ridică, în Canada, în Statele Unite, în Europa ori aiurea. Așa că voi traduce, în mare, articolul semnat de Celine Cooper, la finele anului 2015.

Generația Z se referă la copii născuți între anii 1995 și 2010. Ei au venit imediat după generația Y, sau Millenials (cei născuți între 1980- mijlocul anilor 90).

Generația Z reprezintă, în lume, circa două miliarde de suflete, dintr-un total de 7,2 miliarde câți suntem astăzi. Doar în America de Nord ei reprezintă 25% din populație. Generația Z este, numeric, mai mare decât generația Y. Copiii generației Z împlinesc 18 ani, undeva în intervalul dintre 2013 și 2028. Și nu este ușor să definești o întreagă generație fără să iei în calcul contextul socio-economic în care acești copii se dezvoltă. Autoarea editorialului, Celine Cooper se referă la copiii generației Z din Canada și citează, mai jos un amplu studiu realizat pe această temă de către compania Sparks &Honey din New York.

Generația Z s-a ridicat după evenimentele din 11 septembrie 2001 și crește aflând despre terorismul global, instabilitatea economică și socială și, mai ales, despre înăsprirea măsurilor de supraveghere a individului.

foto: managementjournal.net

foto: managementjournal.net

Ei nu au habar ce înseamnă bunăstarea națiunii din care fac parte. Au auzit doar de recesie, volatilitate și de austeritate.

Mai mult, sunt asaltați de informații privind schimbarea climatică globală. Acestea reprezintă principalele puncte pe agenda știrilor primite de către copiii generației Z.

Generația Z este extrem de îndemânatică și de confortabilă în mediul virtual. Ei cresc cu social media și, întrucât sunt atât de puternic modelați de mediul virtual, ei sunt, în realitate, prima generație care crește global iar ideile despre limbă, cultură, identitate și comunitate se formează pentru prima dată în istoria cunoscută a omenirii, în comun și transfrontalier.

Copiii generației Z din Canada cresc știind că este normal să existe căsătorii între persoane gay, că în curând marijuana o să fie legalizată și, nu o dată, ei sunt martori la cum părinții ori frații mai mari negociază o rată la bancă, o linie de credit, într-o lume în care munca este tot mai puțin și prost plătită.

Ce înțeleg ei: că nimic nu este sigur în viață și că nimic și nimeni nu îți garantează succesul pentru viitor. Drept rezultat, copiii generației Z sunt modelați de complexitatea societății în care trăiesc, simt insecuritatea și, instinctiv, dezvoltă la cote nebănuite interconectivitatea virtuală. Ce urmează acestui comportament: această generație este de așteptat să dezvolte antreprenoriatul și inovația pe scara cea mai largă pe care, vreodată, omenirea recentă a cunoscut-o.

foto: bevezetem.hu

foto: bevezetem.hu

Spre comparație cu Millenials (generația Y) care sunt apreciați drept optimiști incurabili, căutând faima, nerăbdători și narcisiști, generația Z se manifestă realist, caută căi și oportunități ca să își câștige succesul, pas cu pas, sunt răbdători, rezilienți, independenți și îndemânatici.

Autoarea editorialului încheie amintind că acești copii ai generației Z din Canada, acei născuți după legendarul referendum de secesiune al Quebecului din 1995, moștenește dificultăți și chestiuni rămase nerezolvate: Canada este în continuare o țară- sursă de materii prime și atât, instituțiile democratice funcționează după standarde apuse, populația nativă și cea majoritară încă nu au ajuns la o reală conciliere, este loc pentru investiții în domenii de vârf tehnologic și, lărgind scara, unde anume se poziționează Canada, ca profil de țară și potențial, în lume. Mai mult, trăind în multiculturalism, acești tineri ai generației Z vor vrea să găsească numitorul comun al celor ce compun babilonul canadian, să îi dea identitate și să construiască acel coridor intelectual și economic, specific unei țări dezvoltate, pentru ca și Canada să fie, pe drept, conectată cu celelalte națiuni.

Va fi interesant și emoționant să-i urmărim pe acești copii cum vor lucra și lupta să pună Canada pe hartă.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *