Fantoma Europei Libere, acum la Europa FM
27 iunie 2018
Jurnal de Vacanță (II)- Doisprezece minute despre mâncare, oameni veseli și locuri, pe Riviera Italiană
30 iunie 2018
Show all

Live, de pe Riviera Italiană

Camelia Ion a trăit aproape jumătate din viața ei în Italia. Acolo și-a întâlnit jumătatea, acolo s-a născut fetița lor.

De vreo cinci ani, Camelia împreună cu familia ei s-au stabilit în Canada, în Greater Toronto Area. Asta nu îi împiedică să meargă înapoi, în Italia, cam în fiecare an, pentru câteva luni, în perioada de vară.

Fiindcă, așa cum spune chiar ea, este mai legată de Italia decât este de România. Și, pe undeva este normal, din țară a plecat când era destul de mică.

Viața ei a prins contur, din fragedă tinerețe, în peisajul năucitor de frumos al maiestuoasei riviere italiene, în zona Genova- Rapallo- Portofino.

Acum câteva zile a aterizat în Italia, pentru vizita anuală și astăzi, vreme de vreo oră și mai bine, a stat cu mine pe cameră să-mi arate promenada, clădirile, palmierii, măslinii, arborii de dafin și cactușii cu eleganță întreținuți de la Rapallo.

Rapallo este situat în regiunea Liguria, în nord-vestul Italiei, acolo unde cizma se unește cu continentul.

Mergea, în asfințit, către un loc drag, locul unde lucrase înainte de a veni în Canada și, cumva, deși nu mi-a destăinuit, i-am simțit emoția, la fiecare pas. Urma să se întâlnească cu foștii colegi de muncă, colegi cu care păstrase o relație foarte caldă.

Am mers împreună, la pas, pe Via Aurelia, drumul construit de romani, cu două sute de ani BC. Drumul a fost inițial proiectat să aibă o lățime de 4,6 metri, într-atât încât să încapă două care, ce trec unul pe lângă altul.

Încă de la darea în funcțiune, Via Aurelia a avut instalate borne kilometrice. Mda.

Via Aurelia continuă, urmând conturul Mediteranei, cu alte și alte drumuri romane, până în Spania. Astăzi Via Aurelia este astfaltată și pitorească, un drum cochet, îngust și plin de curbe.

Pe dreapta, coasta muntelui, amenajată astfel încât fiecare palmă de pământ neted să fie folosită.

Pe stânga, balustrada ce protejează trecătorii, prag infim în calea unei mări botezate de jumătate dintre poveștile recente ale civilizației umane.

Rapallo este situat într-un golf bine protejat de munți, numai bine ca aerul rece al Alpilor să nu ajungă acolo. Zona este locuita de aproape trei mii de ani, continuu și încă nu se știe clar cine au fost primii acolo, etruscii sau grecii. Plin de istorie veche, la fel cum este de încărcat de istorie recentă, Rapallo bifează momente cruciale ale istoriei Europei: a avut de-a face cu pirații, cu imperiul otoman, la Rapallo s-a semnat, în 1920,tratatul priuvind frontierele dintre Italia și regatul Serbiei, Croației și Sloveniei (devenite, mai târziu, Iugoslavia).

Astăzi, Rapallo numără circa 30,000 de locuitori iar ziua orașului, 2 iulie, celebrează patroana spirituală a orașului , Signora di Montallegro.

Trei mii de ani de istorie în straturi, de italieni locuind în Rapallo. Camelia îmi povestește fiecare clădire, cazinoul, porticurile edificiilor și insistă pe ferestrele pictate ale genovezilor.

Da, la Rapallo sunt clădiri, în zona centrală, ale căror ziduri sunt pictate extrem de realist, cu ferestre! Le vezi și juri că sunt reale. Picturile sunt însoțite de obloane, ghivece cu flori pictate, ba chiar și câte o pisică. Se pare că obiceiul a plecat încă din vremea Renașterii când ligurienii, oameni pragmatici și limitați ca spațiu de desfășurare arhitectonică, au recurs la asemenea mijloace de înfrumusețare a fațadelor.

În Rapallo, clădirile sunt pline de ferestre, care reale, care pictate. Am prins răsăritul lunii, din mare, împreună cu Camelia, pe telefon. Am auzit marea, am văzut crengile palmierilor rotite în foșnet fin, de adiere.

Am înțeles că prietena mea este deja un pic canadiancă, cu toată copleșitoarea impresie pe care revenirea la Rapallo o aduce în sufletul ei.

Camelia nu spune dacă s-ar întoarce în Italia, definitiv.

Vorbește puțin despre asta și continuă să-mi arate imagini tulburător de frumoase de pe riviera italiană. Știu că va face transmisii live și am rugat-o să vină cu cât mai multe detalii despre locurile unde va ajunge în vara asta.

Da, mulți dintre voi au fost deja în Italia, ca turiști. Aici, însă avem un caz aparte: o româncă ce trăiește în Canada este atașată ombilical de Italia și, în fapt, vara asta ea s-a întors acasă la ea.

O altă perspectivă a lucrurilor, un alt ritm de respirație al gândurilor, un alt mod de a percepe viața.

O minunată experiență, prin ochii cuiva român și care știe, lăuntric, viața italiană.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *