Lumea – Forumul Economic Mondial, mai tare decât Facebook (1)
21 februarie 2016
Lumea- Forumul Economic Mondial: Orașele Fragile (3)
24 februarie 2016
Show all

Lumea- Forumul Economic Mondial: A Patra Revoluție Industrială (2)

Source: www.virgin.com

Textele pe acestă temă, a pașilor către globalizare au ca scop lămurirea mai multor aspecte legate de schimbări și tendințe din viața noastră de zi cu zi. Sunt texte de informație pe care cred că le veți găsi interesante. Aflăm, așadar, pe ce lume trăim.

Ca să înțelegeți rațiunile acestui text, veți vrea să citiți și:

Lumea – Forumul Economic Mondial, mai tare decât Facebook (1)

**

Suntem la debutul celei de-a Patra Revoluții Industriale. Primele trei au fost, după cum urmează: prima revoluție industrială a debutat în Marea Britanie (1760-1840) odată cu dezvoltarea primelor manufacturi.

Cea de-a doua revoluție este în fapt o continuare a celei dintâi (1840-1870) prin adăugarea mașinilor propulsate cu abur (locomotive, vapoare) precum și folosirea echipamentelor cu abur în industrie.

A treia revoluție industrială este de data recentă și ține de implementarea metodelor de obținere a energiei alternative, reciclare, dezvoltarea internetului, precum și dezvoltarea schimburilor economice, în timp real, la scară globală (supply chain).

Cea de-a Patra Revoluție Industrială aduce mașina/echipamentul electronic în prim-plan.

**

Ultima întâlnire a membrilor Forumului Economic Mondial a avut loc în luna ianuarie, 2016 la Davos, în Elveția. Tema întâlnirii a fost cum să desăvârșim A Patra Revoluție Industrială, fără să ne rănim. Cum să aducem tehnologia, de pe poziția de suport al proceselor umane, pe poziția de lider al acelorași procese, fără să ne afectăm ca și specie. Peste 2500 de participanți, din cele mai diverse domenii au contribuit la această sesiune cu studii, modele la scară, proiecțiilegate de definirea drumului pe care omenirea a pornit, și anume avansul tehnologic nemaiîntâlnit, cel care redesenează și dă un alt contur țărilor, economiilor, continentelor. Raportul acestei sesiuni este cel mai important document redactat până acum, cu privire la demararea celei de-a Patra Revoluții Industriale pe care o cunoaște omenirea. Documentul a fost făcut public și poate fi consultat Aici.

Mesajul comun al participanților cere fiecărei organizații, fiecărui stat și fiecărui individ să se alieze acestui trend și să se integreze cu toate forțele în schimbarea tehnologică majoră care urmează.

www.cnbc.com

www.cnbc.com

La o săptămână după ce președintele Obama s-a pronunțat cu privire la finalizarea cercetărilor în domeniul depistării și tratării effective a cancerului, la Davos, vicepreședintele american Joe Biden a facilitate sesiunea care a stabilit prioritățile în această direcție. Urmează să fie angrenați cei mai prestigioși cercetători, medici și tehnologi care să ofere tracțiune acestui început de process printr-o implicare rapidă și eficientă. “Obiectivul nostru este să condensăm și să finalizăm o întreagă decadă de avans tehnologic, în următorii 5 ani. Nu așteptăm progrese, așteptăm direct soluția’’, a spus vicepreședintele Biden.

În acest sens cele mai avansate cercetări în domeniul cancerului, desfășurate în diferite țări vor fi adunate, verificate, scoase la lumină și agregate într-un singur proces care are ca obiectiv eradicarea cancerului.

Foto: www.onclive.com

Jose Baselga MD, PhD. Foto: www.onclive.com

S-au discutat despre echipamentele ce urmează a fi create și puse în funcțiune și, mai ales, s-a căzut de acord ca toate aceste cercetări răzlețe, neterminate, să beneficieze de un singur sistem de măsurare, interpretare a datelor și contorizare. “În toată această revoluție a computerelor, medicina a fost lăsată la coadă”, recunoaște  Jose Baselga, CMO la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Industria automobilelor a ținut și ea capul de afiș al întâlnirii de la Davos, din ianuarie 2016. Mary Barra, CEO și președinte al general Motors a spus: “Sunt convinsă că în următorii 5-10 ani industria auto se va schimba mai mult decât a făcut-o în ultimii 50 de ani”.

Mary Barra, CEO general Motors. Foto: www.autoblog.com

Mary Barra, CEO general Motors. Foto: www.autoblog.com

Un statement curajos și care se referă în principal la noi perspective în materie de utilizare a resurselor globale de combustibil.

Participanții au căzut de acord că cea de-a Patra Revoluție Industrială depinde, intrinsec, de bazele globale de date. Dezvoltarea echipamentelor mobile, a senzorilor on-line și a altor forme de colectare a datelor în timp real au făcut posibil ca, în ziua de azi, să poată fi obținute date în timp real, în cele mai diverse domenii, de la cumpărăturile la supermarket și până la îngrijirea unui pacient în stare critică. Aplicațiile dezvotate pe platformele digitale servesc deja publicul fără deosebire (aplicațiile Uber sau Airbnb, de exemplu) și facilitează interacțiunea umană, ele oferă un schimb de date valide și permit colaborarea, totul în timp real.

Penny Pritzker, secretar de stat pentru Comerț al Statelor Unite, foto: en.wikipedia.org

Penny Pritzker, secretar de stat pentru Comerț al Statelor Unite, foto: en.wikipedia.org

“Este obligatoriu să menținem internetul în funcțiune, în integritatea lui, pentru ca nu numai marile corporații dar și companiile mici și mijlocii să beneficieze de comunicarea în timp real”, a punctat secretarul american de stat pentru comerț, Penny Pritzker.

Aceasta a menționat că există deja voci care solicită fragmentarea internetului. “Aceasta este balcanizare și nu vom lăsa ca acest lucru să se întâmple”, a spus Penny Pritzker.

“Viitorul omenirii este strâns legat de viitorul internetului”, a adăugat Natarajan Chandrasekaran, CEO al Tata Consulting Services (Tata este cel mai mare consorțiu indian- n.a.)

Natarajan Chandrasekaran, CEO al Tata Consulting Services. Foto: qz.com

Natarajan Chandrasekaran, CEO al Tata Consulting Services. Foto: qz.com

“Să nu blamăm dezvoltarea tehnologică pentru pierderea de joburi și rata ridicată a șomajului”, a zis Erik Brynjolfsson, Director al Digital Economy, Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan School of Management.

“Cea mai mare eroare este să credem că tehnologia vine să ne ia locurile de muncă. Avem oportunitatea să dezvoltăm tehnologia, tocmai ca să creștem performanța factorului uman.

Erik Brynjolfsson, Director al Digital Economy, Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan School of Management. Foto: www.coetail.com

Erik Brynjolfsson, Director al Digital Economy, Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan School of Management. Foto: www.coetail.com

Da, tehnologia poate distruge, elimina joburi dar, la fel de bine, poate crea joburi. Este un fapt, nu există încă o lege economică de care toți să poată beneficia în mod egal și acesta este un aspect pe care trebuie să-l corectăm. Ne trebuie legi unde și cât permitem tehnologiei să înlocuiască omul”.

“Avem probleme cu liderii, suntem într-o criză de lideri. Liderii trebuie să se trezească, pur și simplu, să admită că suntem în mijlocul unor schimbări tehnologice nemaiîntâlnite”, remarca Marc R. Benioff, președinte și CEO la Salesforce (US). “Este nevoie de leadership extrem, puternic, iar adevărul este că statele se confruntă cu deciziile unor lideri slabi, depășiți”.

Henry T. Greely, profesor de drept la Stanford University a reamintit: “Toți trebuie să începem să înțelegem cum anume vrem să modelăm acestă tehnologie în dezvoltare. Obiectivul este să rămânem oameni, să nu uităm acest lucru”.

Normele de funcționare în noua lume tehnologică urmează să fie scrise în cel mai scurt timp. Să se stabilească ce este etic și ce nu, ce reprezintă o problemă și ce nu și care vor fi prioritățile dezvoltării tehnologice.

www.razorrobotics.com

A robot woman head isolated on white background.

Justine Cassell, Decan asociat la Carnegie Mellon University’s School of Computer Science a punctat exceptional: “Prin compararea cu roboții vom putea, într-adevăr să aflăm, să cunoaștem, ce înseamnă să fii o ființă umană”.

 

 

Întregul raport , în format PDF poate fi citit Aici

edited -Roboții Google în prezentarea CNN din 28 februatie, mai jos:

https://www.facebook.com/cnnmoney/videos/10153427428643067/

(va urma)

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *