Cultura vine peste noi, ca trenul: Mira Glodeanu și Teo Milea. Momente de referință pentru românii din Canada
17 februarie 2016
Lumea- Forumul Economic Mondial: A Patra Revoluție Industrială (2)
22 februarie 2016
Show all

Lumea – Forumul Economic Mondial, mai tare decât Facebook (1)

foto:investinural.com

Textele pe acestă temă a pașilor către globalizare au ca scop lămurirea multor aspecte, schimbări, tendințe din viața noastră de zi cu zi. Sunt texte de informație pe care cred că le veți găsi interesante. Aflăm, așadar, pe ce lume trăim.

***

Forumul Economic Mondial a luat ființă acum 45 de ani și este cunoscut pe plan mondial îndeobște datorită întâlnirilor anuale de la Davos-Klosters, în Elveția. Împreună, mari corporații, șefi de state și de guverne precum și personalități marcante ale vieții publice s-au remarcat prin participările care au avut drept obiectiv comun dezvoltarea colaborării și a dialogului deschis.

foto:aneventfulworld.com

foto:aneventfulworld.com

Ideea acestui tip de organizare aparține unui professor din Geneva, Klaus Schwab, cel care în 1971 a fondat prima asociație non-profit denumită generic Forumul pentru Management European. Motivul momentului a fost simplu: Europa avrut să țină pasul cu avansul tehnologic, de management și de procese din Statele Unite ale acelei vremi. Era o formă de întrunire cu scop simplu: dom’le, cum facem și noi să fim ca americanii. Doi ani mai târziu organizația a primit, pe bază de înscriere și cotizație de membru, primele 1,000 de companii cotate ca și forță economică, pe plan mondial. În aceeași perioadă, organizația și-a îndreptat atenția către China, intervenind și realmente ajutând la demararea primelor reforme economice din această țară. Era în perioada lui Mao Tze Dun.

Pe lângă întrunirile de la Geneva, întrunirile au început a se desfășura în diferite zone din lume, toate sub același patronaj  al Forumului pentru Management European.

The mountain resort of Davos pictured during the last day of the 42nd Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Sunday, Jan. 29, 2012. The overarching theme of the Meeting, that took place from Jan. 25 to Jan. 29 was "The Great Transformation: Shaping New Models". (AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron)

The mountain resort of Davos pictured during the last day of the 42nd Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Sunday, Jan. 29, 2012. The overarching theme of the Meeting, that took place from Jan. 25 to Jan. 29 was “The Great Transformation: Shaping New Models”. (AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron)

În 1987, organizația și-a schimbat numele în Forumul Economic Mondial (World Economic Forum) și și-a definitivat viziunea și obiectivele: urma să devină o platformă de dialog global.

Printre momentele de referință ale activității acestei organizații, se numără Declarația de la Davos, 1988, când Grecia și Turcia au renunțat la conflictul interstatal, apoi în 1989, tot la Davos a avut loc prima întâlnire între liderii din Coreea de Sud și RPDCoreeană.

La aceeași întrunire, în 1989, s-a discutat pentru prima oară, deschis, despre unificarea celor două Germanii, negocierile fiind purtate de primul ministru est-german Hans Modrow și cancelarul german Helmut Kohl. În 1992, tot la Davos, au avut loc primele discuții oficiale între președintele sud-african De Klerk și liderul populației de culoare, Nelson Mandela, în ideea tranziționării puterii statului Sud-African către populația majoritară.

În 2015 Forumul Economic Mondial a fost recunoscut drept o organizație internațională. Forumul continuă pe linia obiectivelor stabilite, și anume aceea de a-și menține statutul de platformă globală de comunicare între societatea civilă și marile corporații transnaționale.

În 2014 un sondaj internațional al forumului a stabilit principalele criterii prin care economiile statelor pot fi calificate și evaluate.

Acestea sunt: posibilitatea/riscul unei crize financiare în economiile statelor-cheie (și care afectează toate statele cu economii mai slab dezvoltate), riscul căderii marilor instituții financiare ori ale mecanismelor care le dirijează, riscul crizei de lichidități, riscul fluctuației prețului petrolului, riscul de instabilitatea socială și politică dintr-o țară, gradul de dezvoltare al infrastructurii, riscul apariției conflictelor interstatale din regiune, riscul incidenței evenimentelor climatice violente, gradul de penetrare al crimei organizate și a schimburilor ilicite, riscul prăbușirii sistemelor informaționale, riscul urbanizării necontrolate, gradul de risc cu referire la potențiale naționalizări (cum au fost în deceniul trecut în mai toată America Latină- n.a.), riscul crizei apei potabile pe fondul schimbărilor climatice, riscul de atacuri teroriste, incidența crescută de fraude și furturi, neadaptarea societăților la schimbările climatice, riscul de atacuri cibernetice, riscul crizei alimentare precum și riscul izbucnirii și răspândirii pandemiilor.

Toate acestea pot fi văzute, evaluate, pentru fiecare stat în parte, inclusiv pentru România, Aici.

Odată stabilite criteriile de evaluare, a urmat poziționarea acestor criterii pe cele două axe fundamentale: 1) ce șanse sunt ca un eveniment să aibă loc și 2) gradul de impact asupra populației.

Video

 

Voi continua cu detalii despre ce este probabil să ni se întâmple, ce este foarte probabil să traversăm în următorii ani, când anume există probabilitatea ca acele evenimente să aibă loc, care sunt prioritățile noastre, ca și cetățeni în complexul taifun numit astăzi economie globală. Doar așa, ca să vă faceți o idee, studiați imaginea de mai jos.

Introduction

Imaginile nu pot fi copiate dar pot fi accesate de oricine pe website-ul: http://www.weforum.org/

(va urma)

 

 

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *