Lumea- Forumul Economic Mondial: A Patra Revoluție Industrială (2)
22 februarie 2016
Lumea- Omul Nou și Pașaport de Atlantida
28 februarie 2016
Show all

Lumea- Forumul Economic Mondial: Orașele Fragile (3)

Textele pe acestă temă, a pașilor către globalizare au ca scop lămurirea mai multor aspecte legate de schimbări și tendințe din viața noastră de zi cu zi. Sunt texte de informație pe care cred că le veți găsi interesante. Aflăm, așadar, pe ce lume trăim.

Ca să înțelegeți rațiunile acestui text, veți vrea să citiți și:

Lumea – Forumul Economic Mondial, mai tare decât Facebook (1)

 

Ce spun datele: primele 600 mari aglomerări urbane ale lumii capitalizează două treimi din produsul intern brut (GDP) al planetei. Cele circa 4,000 de orașe cu peste 100,000 de locuitori, de pe toate continentele, însumează peste 4 miliarde de oameni.

Patru miliarde, dintr-un total de peste șapte miliarde de oameni trăiesc, acum, în orașe.

slum

Slum in India

Informațile care urmează sunt oferite de Forumul Economic Mondial, Devex și publicația Foreign Affairs, cele care au și studiat dinamica marilor orașe, creșterea lor exponențială, implicit fragilitatea lor tot mai mare în fața provocărilor pe care marile aglomerații urbane le traversează: poluare crescută, infrastructură insuficientă, violență, crimă organizată.

Urbanizarea fără precedent în istorie face greu de anticipat care dintre marile orașe vor supraviețui și care vor colapsa în acest secol. Mai mult, bătălia umanității pentru supraviețuire și dezvoltare va fi, se spune, câștigată sau pierdută în marile metropole.

Nu toate orașele lumii se populează cu aceeași viteză. În timp ce orașele Nord-Americane și cele din vestul Europei stagnează și, mai mult, multe se depopulează, în Africa și Asia înfloresc aglomerațiile sărace (slums/mahalale). Se estimează că în următorii zece ani, China, India și Nigeria vor aduna împreună 40% din totalul creșterii populației urbane globale.

Slum in NY/ lebbeuswoods.wordpress.com

Slum in NY/ lebbeuswoods.wordpress.com

Spre comparație, în anii 1800, doar 3% din populație locuia în orașe. Astăzi, vorbim de peste 50%.

În primele 34 de aglomerații urbane din lume trăiește deja o treime din populația globului.

Iar dacă astăzi un miliard de oameni locuiesc în slums (mahalale), în 25 de ani de acum vor fi deja două miliarde.

Creșterea rapidă, masivă și fundamentală a aglomerațiilor urbane generează largi dezbateri diplomatice, ale experților în dezvoltare, ori ale specialiștilor în apărare strategică.

Orașele devin ecosisteme din ce în ce mai complexe. Ele adună laolaltă stressul, riscurile dar și un nivel de educație mai ridicat, o speranță de viață mai lungă, o prosperitate evidentă. Centrele urbane noi, cele care se dezvoltă cel mai rapid acum nu au, însă și o planificare centralizată. Ele se dezvoltă relativ haotic.

Pe centura sudică a planetei, spre exemplu, barierele între zonele bogate și mahalale tind să se estompeze. Fragilitatea acestor vecinătăți apare atunci când chestiuni simple, legate de securitatea personală, nu pot fi asigurate. Se multiplică serviciile de security care să preîntâmpine atacurile gangurilor, și ele aflate în creștere exponențială.

Fragilitatea acestor ecosisteme implică un complex de factori, plecând de la venitul diferit, sărăcia concentrată în anumite zone, factorii naturali de mediu și dezvoltă în locuitorii lor un grad tot mai ridicat de reziliență, de supunere, de răbdare.

Cities of the Future, by Jonas DeRo

Cities of the Future, by Jonas DeRo

Interesant, când vorbim despre implicarea socială a cetățenilor marilor aglomerații urbane, cei care sunt cei mai vocali și care își asumă drepturi plenare asupra comunităților întregi sunt fie cei foarte bogați, fie cei foarte săraci. Ambele extreme ale spectrului social își revendică dreptul de a dicta în numele celorlalți. Aceasta este o latură a manifestărilor psiho-sociale dezvoltate de ființele umane, nu îndeajuns studiată și căreia nu i se știe încă originea.

Cities Of The Future, by JonasDeRo

Cities Of The Future, by JonasDeRo

Analiza semnată de Robert Muggah, director de cercetare la Igarapé Institute  (centrul global de studiu socio-economic și de sinteză, Rio de Janeiro- Brazilia) compară câteva centre urbane contemporane și menționează că orașe preum Kabul, Mogadishu, Caracas sunt la un pas de colaps, altele precum San Salvador, Baltimore, Dhaka sunt de asemenea cu grad ridicat de risc (La Baltimore ciocnirile interetnice din ultiii ani au tras serioase semnale de alarmă) iar orașe precum Amsterdam, Londra, NewYork, paris, Tokyo nu sunt nici ele imune la efectele spiralei urbanizării.

Annie Chan, Yikai Lin, Ant Urbanism, MArch, University of Southern California, Los Angeles, 2009.

Annie Chan, Yikai Lin, Ant Urbanism, MArch, University of Southern California, Los Angeles, 2009.

Interesant, nu s-a ajuns de acord cu privire la reala definiție a termenului de Oraș. Marile aglomerări de tip urban poartă din ce în ce mai puțin amprenta dezvoltării orașelor secolului trecut.

 

Igarapé Institute, împreună cu Forumul Economic Mondial și reprezentanți guvernamentali canadieni s-au asociat într-o echipă de studiu având ca scop identificarea punctelor fragile și prevenirea colapsării marilor aglomerări urbane. Câteva concluzii, zic eu, esențiale, ale muncii acestei echipe: 1) aglomerările urbane fragile nu există doar în țările sărace; 2) ele nu există doar în țările angajate în conflicte armate; 3) nu neapărat cele mai mari aglomerări urbane sunt și cele mai fragile; 4) cele mai expuse la pericole sunt aglomerările urbane care se dezvoltă exponential (Africa sub-sahariană, Orientul Mijlociu, estul Asiei); 5) cele mai violente centre urbane nu sunt neapărat cele care vă vin primele în minte: dacă omorurile sunt la ordinea zilei în Caraibe și în America Latină, actele de violență, în general, sunt distribuite pe întreg teritoriul Americii de Nord, al Africii sub-sahariene, al Orientului mijlociu or în sudul Asiei.

Această echipă studiază și încearcă să înțeleagă mecanismele prin care unele aglomerări urbane uriașe care au fost, în timp, la un pas de colaps, totuși și-au revenit iar acum sunt exemple de succes în domeniul urbanistic (Robert Muggah, în cel de-al patrulea episod al TED Talks, pe tema Să Construim orașe mai bune)

Robert Muggah/ foto: www.ted.com

Robert Muggah/ foto: www.ted.com

Chestiunile legate de urbanism sunt la ordinea zilei. Marile aglomerări urbane vor face diferența, în viitorul foarte apropiat, între viața așa cum am trait-o până acum, cum o cunoaștem astăzi și cum le va fi înfățișată copiilor copiilor noștri.

Da, viitorul cere răbdare, reziliență multă și cunoaștere a acestor transformări globale. Astea toate, tocmai ca să evităm prezența escadrilelor de forțe de ordine împânzind orașele viitorului, precum în The Fifth Element.

The Fifth Element (1997)

The Fifth Element (1997)

Puteți citit mai multe despre viitorul aglomerărilor urbane în link-urile de mai jos. Menționez că toate sursele de informare pe care le folosesc au în comun legitimitatea pe plan internațional și sunt alimentate de specialiști recunoscuți în domeniile lor.

Aici puteți citi mult mai multe, dacă vă place tema.

https://www.foreignaffairs.com/articles/africa/2015-01-15/fixing-fragile-cities

https://www.weforum.org/agenda/2016/02/how-fragile-are-our-cities

https://www.devex.com/news/development-specialists-must-get-to-grips-with-fragile-cities-87538

http://www.npr.org/2016/01/08/462282897/how-are-some-fragile-cities-tackling-their-worst-problems

 

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *