Trei borcane cu dulceață
3 octombrie 2015
Lucian Ciuchiță- Au mai rămas doar 10% dintre oameni, deştepţi
4 octombrie 2015
Show all

Mâine- despre Canada cea bogată în Radon

Detest presa de senzațional, apreciez presa de analiză dar, în fine, de data asta va trebui să rezistați și să nu mustăciți, că nu-i nimic la mișto. Urmează un material cu iz de senzațional, dar perfect documentat din surse oficiale nord-americane: pământul de sub picioarele noastre emană un gaz radioactiv (Radonul) într-o cantitate cu mult mai mare decât pe alte continente. Gaz care provoacă cancer pulmonar.

Mâine ( să am și eu un strop de weekend, zic- n.a.) am să pun laolaltă informațiile într-un material la care deja lucrez, material care strigă Senzaționalul prin toți porii și care, prin datele pe  care le conține,  cam dă fiori pe șira spinării.

Recent mi-au căzut sub ochi o serie de documente publicate de Ministerul Canadian al Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății precum și de către Biblioteca Medicală a Institutului Național pentru Sănătate din Statele Unite. Vă voi indica toate sursele, să citiți și voi, cu ochii voștri. Toate sunt surse guvernamentale.

Toate aceste materiale sunt cu referire la emisiile de Radon de pe continetul Nord American. Radonul este un gaz radioactiv, incolor, inodor și care este eliberat de către solurile bogate în Uraniu. Canada și Statele Unite sunt bogate în Uraniu. Radonul iese la suprafață, pretutindeni în jurul nostru, în permanență. Radonul nu este nociv, zic cercetătorii, atunci când este eliberat în aer. Însă acesta se infiltrează în locuințe, rămâne acolo și este de găsit, în concentrație mai mare, în basementuri. Radonul este absorbit înăuntru de sistemele de ventilație și antrentat în restul casei prin rețeaua de încălzire. Concentrațiile mari de Radon din case  se înregistrează în sezoanele reci, când stăm cu ușile și greamurile închise. Unitatea de măsură pentru stabilirea concentrației de Radon este becquerell-ul pe metru cub BQ/m3

Conform studiilor, Radonul este factorul determinant al cancerului pulmonar la o rată de 4-12%, la nivel global și la peste 16%, în Canada (după fumat). În Canada, provinciile sunt mai mult sau mai puțin afectate și am să vă pun la dispoziție o listă a zonelor geografice unde concentrația de Radon este mai ridicată, pentru fiecare provincie în parte. Cum chestiunea pericolului prezenței acumulărilor de Radon în locuințe a devenit publică, prin intermediul rețelelor de retaileri  specializați în Home improvement se comercializează deja kit-uri de detectare și măsurare a nivelului de Radon din interior. Există deja echipamente specializate în eliberarea Radonului înmagazinat în locuințe, în atmosferă. Un asemenea echipament, plus munca specialiștilor, costă mii de dolari și cheltuielile nu sunt suportate de guvern.

Revin cu materialul, în cursul zilei. Da, pământul canadian are o problemă de radioactivitate. Și este bine de știut.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *