Povestea lui Horațiu
29 martie 2017
Gabriela Covaci- Semnează Diversitatea în limba română
11 aprilie 2017
Show all

Marea Renovare

Miros de vopsea proaspătă. Saci de plastic. Cutii, mari și mici. Pungi cu lucruri de-a valma. Covoare rulate. Perdelele date jos de la geamuri. Trafaleți. Găleți. Bucăți de drywall. Resturi de baseboard. Cartoane. Bandă adezivă spânzurând foi de plastic, de sus până jos. Grinzi dezgolite.

Schelăria casei e dezgolită. Chirurgie pe casă. Accesul în pod, deschis, cască o gaură neagră înfricoșătoare mai ales după asfințit.

Căni de cafea, pe counter în bucătărie. Pachete cu biscuiți. Cabluri atârnând. Prize dezbrăcate. Canapele învelite în foi de plastic. Bormașini. Ferăstraie. Banc cu menghină. Uși noi, în folie.

Cutii cu dușumea, stivuite. Bârne de susținere, încrucișate strâmb, gata de încărcare pentru mers la gunoi. Ferestre lăsate deschise.

Pisica Ciorăpel, dezorientată.

Ambalaje. Șuruburi. Bare. Aspiratoare profesionale. Peturi, lăzi de apă îmbuteliată, golite. Praf fin. Filtrele înnecate în pulbere fină. Praf pe frunzele plantelor. Poleială de ciocolată. Șurubelnițe. O mușcată a murit, n-a mai rezistat. Centură cu scule. Roll-uri de vopsit, lăsate la uscat. Van-uri parcate în fața casei. Încărcătoarele de telefon și bluetooth, undeva pe podea. Ușa la tabloul electric, întredeschisă. Nu poți merge desculț. Doar în adidași. Ori cu papuci.

Design nou. Pachete cu lucruri în care nu m-am uitat de ani de zile. Caiete de compunere, lucării ale copiilor. Poze lucioase din alte vremuri. Dosare. Bindere goale. Perforator, cine mai folosește azi perforatorul de hârtie. Agrafe de birou, scotch tape, markere. Birotică adunată în timp. Manuale de liceu. Manuale de universitate. Filme pe dvd-uri. Veronica se Întoarce. National Geographic. Albume, atlase, cd-uri, enciclopedii. Cărți, nesfârșite teancuri cu cărți. Perdele de demult. Alte perdele, iaca, draperii, de astea uitasem. Rochia de mireasă a Dianei. Sculpturi africane din lemn tare, astea cred că nu lipsesc din casa nimănui. Cuie pe pervazuri. Șuruburi cu filet, pistol de împușcat cuie. Detector de two-by-four, patenți.

Renovez. Renovez major. Am praf de var în cap, mâinile își cer dreptul la odihnă. Muncesc fizic cum n-am crezut că pot. Imens. Și aștept să se termine.Oamenii lucrează exemplar. Dacă vă trebuie contractori de forță, aici, în GTA, dați un semn, vi-i recomand din tot sufletul.

Am treabă. Nu termin până în Paște. Poate spre 1 Mai, încolo. Ce iese, este absolut spectaculos. Dorm câteva ore pe noapte. Mă duc dincolo, aprind lumina să mai văd o dată, îmi mai vine o idee. Iese spectaculos.

Am mână bună la ținut casa, chiar am. Muncesc de-mi sar capacele, e drept. Am învățat de la ai mei, mi-e casa și gospodăritul în vene, în genă, în neam. Renovez, schimb major, am febră musculară de vreo trei săptămâni și cam tot pe-atât o să mai țină. Mare schimbare. Urmează alte și alte schimbări.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *