Cinci perechi de cărți de joc
28 august 2016
Password în intranetul româno-canadian
14 septembrie 2016
Show all

Ministrul român al Diasporei, Maria Ligor a fost astăzi la Toronto: se pregătește Ghidul Repatriatului

Scriam acum două luni că, după ce ne-a plecat Antonella Marinescu (Consul General al României la Toronto) acum un an, iaca, împachetează și Maria Ligor, Ambasador al României la Ottawa. (Aici este textul)

Ori avem noi mână bună la crescut diplomați, ori suntem taman clasa aceea de premianți care nu fac gălăgie și nu s-aleargă pe culoare, când nu le-a venit dirigintele la oră. Înclin să le cred pe amândouă așa că, voila, iar despre Maria Ligor, acum ministru al diasporei române.

Actualul ministru al Românilor de Pretutindeni d-na Maria Ligor a fost astăzi, 8 septembrie, în orașul de unde se dă ora exactă, pentru a inaugura, prietenește și festiv, noul sediu al Consulatului Român din Toronto (789 Don Mills Rd., unit 501, Toronto, ON, M3C 1T9). Am ajuns acolo direct de la birou și, ca un făcut, iar m-am lovit de chestiunea parcării: clădiri până la cer, cu parcări cât batista. În fine, noul sediu al consulatului are câteva avantaje vizibile: locația- aproape de fief-urile românești torontoniene, incinta- cu mult mai elegantă, totul mai curat, mai nou, mai frumos. Bun așa.

20160908_175537

Ce mai face fostul ambasador român în Canada: se întâlnește vineri, 9 septembrie, cu ministrul canadian al imigrației John McCallum, întâlnire ce are pe agendă chestiuni legate de vestitul Acord pentru Securitate Socială dintre România și Canada și problema fără sfârșit a ridicării vizelor turistice canadiene pentru români. Nu intră în discuție, deocamdată, vizele cu drept de muncă în Canada.

Vizita premierului Dacian Cioloș la Ottawa, la începutul verii, a fost pasul făcut în direcția clarificării acestor două elemente din relațiile între cele două state. Mai exact, acordul de cooperare economică dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), scris- corectat- pus în coperți este în pericol de a nu fi semnat, pur și simplu, la apropiata reuniune din octombrie tocmai pentru că problemele României, ca și membru UE, au rămas nesoluționate. De salutat energia cu care proaspătul premier român a pus piciorul în prag, consecvența manifestată în a netezi calea colaborării echitabile și a facilita accesul pe ușa din față a României, ca și semnatar plin al acordului CETA ( vă imaginați că, la un tratament de lumea a doua- așa cum ne era pregătit, businessurile românești nu ar fi avut, practic, acces pe piața canadiană atâta vreme cât delegații trebuiau întâi să treacă pe la ambasadă ca să-și ia vizele în pașapoarte- n.a.)

20160908_182220

Maria Ligor este un politician experimentat. Discuțiile domniei sale cu ministrul canadian al Imigrației sunt de așteptat să aducă rezultatele scontate care să permită, în scurt timp, libera circulație a românilor în Canada. Va intra în discuție încă un acord, acela de Parteneriat Strategic între Canada și UE, acord referitor la care Maria Ligor urmează să susțină punctele de vedere ale UE dar și, direct, pe cele ale statului pe care îl reprezintă.

Am aflat de asemenea că, la Ottawa, părerile despre români sunt relativ împărțite. Motivele vin, pare-se, din însuși sânul comunității (grupului etnic, mai degrabă) de români care, fărâmițat în asociații care mai de care mai confuze, mai zăltate și mai anacronice, s-au dus cu năframa-n băț să se pârască unele pe altele, ghici unde, la Ottawa!

20160908_184422

Mesajul guvernului canadian este plin de sare și piper: da, este adevărat, românii nu constituie, ca și grup etnic, vreun pericol, din punct de vedere infracțional ori al siguranței naționale, pentru statul gazdă. Noi nu suntem o sursă de refugiați, gata să se-așeze pe ajutoare sociale, ba dimpotrivă. În schimb, marea mirare a guvernanților canadieni este îndreptățită: cum de, în atâția ani de când tot vin români din România, nu s-a putut închega o formă de asociere responsabilă, credibilă, consecventă cu propriile principii și dedicată exclusiv chestiunilor comunitare. Mai mult, înfloresc cele asociații certărețe (Montrealule, ăștia-s de la voi, măi? Că la Toronto nu cred că s-au ridicat la răzmeriță unii împotriva altora, dar poate că nu știu eu- n.a.)

N-am să scriu toate detaliile dialogului audienței cu doamna ministru Maria Ligor dar am să amintesc totuși câteva aspecte:

20160908_191612

-Lipsa unei facilități comunitare la Toronto și nu numai (un spațiu, un loc, o adresă dedicată unor manifestări culturale, etc) nu se mai aruncă exclusiv pe umerii unor etnici mult prea ocupați în a-și plăti facturile și a merge la lucru, ci devine o chestiune de rezolvat în solidar cu statul român. Maria Ligor a recunoscut că duce luptă de lămurire, la nivelul instituției pe care o conduce și anume de a schimba atitudinea guvernanților români, de la: ei sunt diaspora, au bani, să-și facă singuri Palatele Culturii dacă vor, la: România este stat european, avem obligația să contribuim la binele etnicilor noștri, oriunde s-ar afla aceștia.

-Chestiunea mult- discutatului Congres al Diasporei, ținut în România la finele lui iunie, dacă-mi amintesc bine, rămâne un subiect delicat și care ridică serioase întrebări privind legitimitatea evenimentului în sine. Mai exact, adunarea a fost organizată în pripă, cu un  regulament scris pe genunchi, modificat pe parcurs și care, la final a emanat un soi de consiliu consultativ, consiliu format din reprezentanți ai diasporei și care avea ca rol asigurarea de consultanță pe chestiunile diasporei, guvernanților de la București.

Ei bine, cinstita adunare nu a primit girul Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului României, implicit Congresul nu a fost validat, cel puțin nu deocamdată. Probabil că nu va fi niciodată. Cu toate acestea, congrese ale diasporei vor mai fi organizate, imediat ce forul tutelar al diasporei se disociază de ciupercile politice, este singurul inițiator și organizator și nu permite se i se alăture niscaiva formațiuni politice, iute săritoare la adunat capital electoral.

20160908_175730

-Apropiatele alegeri din România și votul prin corespondență: Maria Ligor ne reamintește să ne facem lecțiile și, la fel ca în 2014, să ieșim la vot sau să ne înscriem pentru votul prin corespondență. Despre posibilitatea de a se organiza secții electorale in afara misiunilor diplomatice, dl. Corneliu Chișu- fost membru al Parlamentului de la Ottawa a reamintit că în Canada este interzisă desfășurarea oricăror activități politice ale altui stat, în afara misiunilor diplomatice. Motivul este simplu, suntem un stat multicultural iar politicile țărilor de origine trebuie lăsate în țările de origine: „rămânem atenți la cum se vor desfășura alegerile din toamnă, în diaspora, deși Autoritatea Electorală va supraveghea direct procesul” a spus Maria Ligor.

Actualul ministru al diasporei române a amintit principalele direcții, pe termen scurt și mediu, ale ministerului pe care îl conduce: asistență acordată românilor plecați să lucreze în alte state europene și sprijinirea comunităților istorice de români din afara granițelor, comunități riverane cu reale probleme în a-și exercita dreptul la continuitate a limbii și a tradițiilor românești. Aceste comunități vor primi un ajutor substanțial.

-Ministerul românilor de pretutindeni sprijină cercetarea sociologică a comunităților de români de pe glob. In acest sens, sociologi români din țară și străinătate lucrează la un proiect masiv de agregare a informațiilor despre cum, unde, când și mai ales în ce număr s-au stabilit românii în afara granițelor țării. Proiectul, odată consolidat într-un document, va fi făcut public. Deocamdată se lucrează la el.

-Aceeași instituție lucrează la agregarea informațiilor inițiale, de bază, vitale la reintegrarea cuiva decis să se repatrieze. O broșură cu toate informațiile necesare repatrierii va fi curând pusă la punct și va fi accesibilă doritorilor de repatriere din totă lumea.

***

Cam atât, zic eu. Deși notițele mele se mai întind pe patru pagini, zic așa: interesant. România, în sfârșit pare că vrea să lucreze în proiecte. Eu, una îi țin pumnii și îi sunt alături. Maria, bine ai revenit din România, te mai așteptăm pe la noi!

Ti-a placut articolul?

1 Comment

  1. ardeleanu spune:

    as vrea tare mult sa intalnesc un sociolog roman, de ala care lucreaza la proiectul ala masiv de agregare a informatiilor.
    Trebuie sa fie minunat sa reusesti sa gasesti si sa numeri romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *