În Canada, fără viză- doar cu avionul
24 aprilie 2017
Emigrând, nu ne-am cumpărat și nemurirea
30 aprilie 2017
Show all

Mugurel Stănescu, noul Consul General al României la Toronto- în echipa de artizani ai intrării României în NATO

Mugurel Stănescu este, fără nicio reținere o spun, produsul celei mai rafinate școli de diplomație postrevoluționară pe care România a oferit-o. Noul Consul General al României la Toronto este între artizanii (alături de echipa de diplomați condusă de Mircea Geoană, la acea vreme Ambasador al României la Washington) intrării României în NATO (1999- noiembrie, 2003). A navigat cu succes interesele României, într-o perioadă complexă pe plan international și care a pus la mare încercare abilitățile diplomatice ale întregii echipe românești  ce servea în legația română din Washington, în acea perioadă.

Mai multe despre Mugurel Stănescu: are 47 de ani, este Rac, după zodiac, este căsătorit cu Crânguța Nicoleta și nu au copii. Este originar din București iar după absolvirea ASE, acesta s-a îndreptat către cariera diplomatică. Traseul profesional al lui Mugurel Stănescu include faimosul World Trade Center din capitală (în calitate de expert economic), apoi pe rând ambasade și consulate (Irlanda, Statele Unite, mai apoi Canada) dar și un scurt stagiu la Națiunile Unite.

Mugurel Stănescu n-a venit la Toronto direct de peste ocean, ba dimpotrivă, ne cunoaște deja foarte bine. După Statele Unite au urmat cinci ani petrecuți la Ambasada de la Ottawa și vreo patru ani la Consulatul României din Montreal. Cunoaște stilul de viață, temele predilecte și pașii parcurși de etnicii români în Canada, de expresie engleză ori franceză, la prima mână. A început activitatea la Toronto, în noul sediu din Don Mills al consulatului, la începutul lui 2017.

-Despre noi, adică. Asta ne place cel mai tare, s-auzim despre noi. 

-Sunteți profesioniști. Este un adevăr. Și sunteți parte a unui complex și bine structurat plan pe termen lung pe care Canada îl are, spre a-și atinge obiectivele economice și sociale. Am participat recent la o întâlnire cu premierul Ontario, Kathleen Wynne și am fost impresionat câtă atenție dă Canada selectării forței de muncă pregătite și ce viziune inteligentă pune în aplicare. Acum, că imigrația română în Canada este stabilizată, mă întreb ce viziune are ea, comunitatea română de aici, pe termen lung. Este de așteptat ca grupul nostru etnic, prin generația tânără și nu numai, să se preocupe să participe activ la viața societății canadiene. Să se implice în administrațiile locale și centrale. Este saltul natural, după crearea fundamentului unei vieți bune, ca o comunitate să se implice în deciziile locale și regionale. Așa fac toate comunitățile.

-Și tot despre noi, câți suntem în fapt?

-În jur de 250,000 de români declarați, în toată Canada. Este tot mai greu de spus, întrucât copiii născuți în Canada au fost, în genere, declarați canadieni. Întinși pe trei, adesea patru generații, românii însumează spre jumătate de milion de locuitori. Ce spun eu este pur statistic întrucât o evidență exactă nu există. Românii, ca și alte grupuri etnice, sunt, mai nou, In and Out. Vin, stau până își obțin cetățenia (adesea și mai puțin) după care, în special din considerente profesionale (în domeniul medical, de exemplu) și nerecunoaștere a studiilor, preferă să se întoarcă undeva în Europa. Avem un număr însemnat de studenți români, la studii în Canada. Mulți vor aplica pentru rezidență, posibil ca la fel de mulți să migreze către Europa. Circulația liberă și, mai ales, faptul că la ieșirea din Canada nu funcționează un sistem de tipul Poliției de Frontieră, ca în statele europene, ne face imposibilă o cuantificare. Intrările în Canada sunt documentate, ieșirile- nu.

-Ce e nou, de la un mandat de consul la altul, mă-ntreb.

– E nou faptul că părinții de origine română se ocupă ca urmașii lor să aibă acte românești, implicit europene pentru că, la momentul când cei mici vor ajunge să-și continue studiile, aceștia să poată opta pentru universități europene unde taxele sunt cu mult mai mici decât aici. Sunt mulți care procedează așa.

Și care sunt, așadar, cele mai frecvente cereri, sunt actele de identitate?

-Sunt procurile. Cam patru procuri la un pașaport, asta e rația grosso modo.

Ia în calcul că demograficul se schimbă cu fiecare decadă. Este perioada în care mulți români din Canada, stabiliți aici de decenii, întrucât știu că nu se mai întorc, lichidează ce le-a mai rămas dintre proprietăți, în țară.

Apoi, pașapoartele.  Înainte se emiteau pașapoarte românești pe 10 ani. Cele noi, biometrice, sunt doar pe cinci ani. Ca un făcut, ele încep să expire cam în același timp. Astfel că acum tocmai traversăm o cohortă dublă de reînoiri de pașapoarte. E mult de lucru, mult de tot. Le spun tuturor să citească cu atenție, pe site-ul consulatului, ce anume trebuie să prezinte la ghișeu atunci când vin, ca să nu fie nevoie să vină și a doua oară. Încercăm să ajutăm cum putem pentru că personalul nostru s-a redus dramatic.

Sincer, în toată Canada există în total cam tot atâți funcționari, la un loc, ca și într-o ambasadă română oarecare, dintr-o țară europeană cu număr mare de imigranți români. Nu știu să se schimbe prea curând acest lucru și noi apreciem foarte mult calmul și răbdarea voastră atunci când aveți documente de procesat la oricare dintre legațiile noastre din Canada. Facem totul să vă ajutăm, repede și bine.

-Votul prin corespondență s-a introdus recent.

-Da, și mă surprinde, sincer, să văd că la secțiile de votare încă se fac cozi lungi și se pierd ore de așteptare. Este un mecanism pe care nu-l înțeleg, de ce n-ar profita românii canadieni de această facilitate. Se pare că le este mai la îndemână să stea la coadă. Sau o fi altceva.

-Institutul  Cultural Român în Canada. Este adevărat, vine?

-Nu știu. Eu personal nu știu să existe un plan de deschidere a unei filiale a Institutului Cultural Român în Canada. Chiar nu știu. Ce știu însă este că se va deschide curând, foarte curând, un Consulat al României la Miami. Cătălin Ghenea, fost Consul General al României la Los Angeles a fost nominalizat pentru noul post. Ar fi bine dacă am putea transmite românilor din Statele Unite acest lucru.

-Mugurel, ce faci tu când ai timp, așa, un pic de timp al tău?

-Schiez. Iubesc schiul.

-Zăpadă din belșug aici, corect. Mulțumesc.

 

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *