Niște mici La Doi Colonei, sub cetină de braduri
14 decembrie 2014
Țara lui Papură Vodă
14 decembrie 2014
Show all

Șefu’, dăm o fugă și la Bușteni?

Lăsate în urmă, meleagurile Țării lui Papură Vodă furau ochii și inflamau imaginația cu peisajele scăldate în soare, zece luni pe an, cu cărăruile munților pietruite meșteșugit, cu munții înșiși care purtau nume și se-mpodobeau cu legende nemaiîntâlnite.
Ce mall-uri, ce modă, ce celulare, ce mașini și mai ales ce fițe respira de la distanță Țara cu pricina! Frumoasă țară, concluziona adesea, oftând, Făt-Frumos. Păcat că…, sintetiza el, invariabil.
Nu înțelegea resorturile care creionau mirajul. Să fi fost tradițiile? Să fi fost pur și simplu gena formidabilă a milenarului popor păpurean? Că mult-prea-viteji, inspirați și mai ales întelepți păreau a fi Sfatul Bătrânilor Parlamentari ori asistentele TV care dăruiau nurii cu generozitate fiecărui telespectator, din țară ori diaspora, fără osebire.
Magia Țarii lui Papură trebuia să treacă testul adevărului în câteva zile. Cosâinzeana împacheta de zor în limita a 22 kg de persoană, cum cereau normele aeriene. Împacheta, câintărea, despacheta, scotea, schimba și iar impacheta. Ceva schimburi, că de cadouri nu se punea problema. Ce, n-au acolo de toate?
Relativ cochetă dar mult sub standardele est-europene, Cosânzeana se îngriji și ferchezui cum putu ea mai bine pentru Marea Călătorie. Știa că urma să dea ochii cu fostele colege de pension, una mai prințesă decât alta și care ar fi pus-o jos din două priviri și-o remarcă de finețe: ’’Ce păcat dragă că sunteți așa departe… Uite, n-aveți niciodată mașina cu voi și purtați toată vacanța aceleași haine… veniți în adidași, plecați în adidași. V-o fi așa de greu în Canada?’’
Puteau Făt-Frumos și Cosânzeana să se dea peste cap însirând pozele palatului cumpărat cu ipotecă pe 35 de ani la dobândă bună, puteau să le-arate locurile și împrejurimile, păpurenii de pe meleagurile natale ar fi răspuns indiferenți: da, da, bine.
Pregătirile pentru călătorie decurgeau cam cu nodul în gât, simultan cu o doză de îndârjire intelectuală.
Și a venit ziua marelui zbor. Călare pe Gheonoaia la Economy Class și escală la Frankfurt, clanul lui Făt-Frumos străbătu cele câteva mări și două puncte de frontieră. Asta până să tragă în piept aerul milenar cu miros dulceag de fân, regina-nopții și motorină de la Otopeni.
 
 
Era încă vara, era cald. ’’Soarele arde mai prietenos ca în Canada’’, fu prima concluzie colectivă.
– Unde merge boieru’? întrebă un amabil taximetrist local cu RayBan la ochi și bronzat de-atâta stat afară.
Destinația: prin București. Timp era berechet! Înghesuiți în spate în taxi, Cosânzeana și Prâslea se-ntreceau să fotografieze tot ce întâlneau în cale: autobuze, reclame, fete cu fuste scurte, oameni mergând pe jos, Pasajul Basarab, Autostrada Soarelui, Casa Poporului (Parlamentul), un accident pe DN1, un mort plimbat cu dricul printre blocuri, pungi de gunoi și pet-uri în bătaia arșiței de vară și câte și mai câte! Motivul era simplu: Făt-Frumos a cerut traseul lung, să vadă ce se mai schimbase de câind părăsise tărâmul tătânelui său.
– Șefu’, dăm o fugă și la Bușteni? Au la Valea Cerbului niste mici, mmm, te lingi pe degete! îndrăzni taximetristul bucuros că a prins așa o pleașcă de cursă.
– Bușteni să fie! aprobă Făt-Frumos cu consimțământul din ochi al Cosânzenei.
Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *