Pușca și cureaua lată
14 decembrie 2014
Niște mici La Doi Colonei, sub cetină de braduri
14 decembrie 2014
Show all

Viața, ca la mama acasă

Făt-Frumos și Cosânzeana aspirau fericiți frumusețile patriei, prin parbrizul unei mașini ce-o închiriaseră cu săptămâna. Colea, un deal doldora de căpițe de fân, dincolo, iaca, o bodegă sătească înțesată de mușterii în mijlocul săptămânii de lucru. Mai un cal la marginea șoselei, mai o barieră, o bicicletă sprijinită de-un gard. Uite și găini și pui scăpați prin gard, ciori prin pomi, vrăbii și mai ales multi caței, unii făcuți covrig la umbră… Doamne, ce dor le fusese!
Întins pe bancheta din spate, Prâslea dormi el ce dormi până când, la o hurducătură se trezi transpirat și privi in jur:
– Da’ de ce n-o luăm pe autostradă, de ce trecem prin toate satele? se miră sincer copilul.
– Care autostradă? se auzi, din față, vocea tatălui ocupat cu o depășire relativ regulamentară.
Vacanța avea să-i poarte sute de kilometri, în lungul și-n latul țării, după cum erau originile geografice ale celor doi părinți de primă generație, întru vizitarea familiilor de obârșie și revederea rudelor. Așa a aflat Prâslea că familia se compune din unchi, mătuși, verișori și verișoare, cumnați, cuscri, nepoți, nași, fini, cumetri, toți întinși pe mai multe generații. Într-un moment de sinceritate, Prâslea ar fi remarcat cât de bine i-ar fi lui să aibă bunicii în Canada, dar cine să-l audă? Oricum, eroilor noștri cel mai mult le-au plăcut mall-urile județene, locurile care se asemănau izbitor cu ce știau de acasa: aceeasi forfotă, aceleași firme, aceleași haine, același aer condiționat și aproape aceleași prețuri!
Străbătuţi de fiorii confortului, Făt-Frumos şi Cosînzeana au tăiat de pe lista obiectivelor de vizitat mănăstirile (tot mai numeroase), bisericile (ridicate pentru convenienţă cam la fiecare intersecţie de drumuri), Palatul Culturii (care era oricum în renovare), castelele carpatine şi cetăţile dacice (astea din urmă aveau un singur inconvenient: erau cam departe). Aşa că s-au rezumat la a petrece mai mult timp cu familiile.
 
 
Prilejul a fost cum nu se putea mai nimerit pentru micul Prîslea, scăpat preţ de ore bune de orice supraveghere şi care putea privi în linişte la televizor. Cîteva zile i-au trebuit copilului să se pună la punct cu ultimele ştiri: Iri în divorţ cu Moni, Moni combinată cu chinezul, Botezatu şi băieţii din showbiz, soţii Truică şi amanta lui (Patricia Kaas), regii şoselelor şi ai asfaltului, preşedintele ţării, apatia tineretului şi îmbulzeală la promoţii în supermarketuri, manelele şi interpreţii lor, ultimele arestări la DNA. Isteţ, cu un bogat bagaj genetic strămoşesc şi înzestrat cu imaginaţie, nu i-a fost greu lui Prîslea să deosebească muncă de lene, adevărul de minciună şi, mai ales, vorba bună de cea răstită pe ton ridicat.
Dar ce mai conta? Cosînzeana rîdea fericită cu dintîi cei noi, puşi la sfert de preţ în orăşelul de baştină, iar Făt-Frumos repetă, între două ciorbe de burtă, că acolo se-ntoarce la pensie! Verii schimbau priviri, verişoarele se închinau.
Şi iată că veni şi vremea de întors pe meleagurile lungi şi late ale ţării fără de pereche între ţările din G20. Ţară ursului polar şi a siropului de arţar, a muncii cu spor fără de răgaz şi a weekendului mai aglomerat că săptămînă însăşi. La aeroport, la punctul de control, Prîslea scoase din buzunare un pumn de capacele de bere bine bătute şi îndreptate.
 Cosînzeana, sătulă deja de impresii de neuitat, se scuză la vameş: ‘Deh, colecţia lui taică-su din copilărie…’ Prîslea, complice: ‘Le vînd la şcoală, no problem’.
Tabela cu Departures/Arrivals anunţă îmbarcarea. Air Canada, aflată între două ameninţări cu greva, urmă să-i poarte lin spre casă.
Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *