North West Territories- Haite De Lupi, La Nahanni Butte
16 ianuarie 2015
Duminica în care a-nviat pisica!
18 ianuarie 2015
Show all

Yukon- Sania E La Putere

Pentru cititorii mei de dincolo de Canada și nu numai, iaca ceva știri normale din locuri cu greu accesibile. Vorbesc despre mii de kilometri depărtare de lumea civilizată. Puțini dintre cei din sud ajung vreodată în locurile acelea izolate de păduri, râuri uriașe, lacuri glaciare imense ori tundre. Și acolo tot Canada este așa încât, dacă vă interesează, am să încerc să redau, din timp în timp, câteva dintre poveștile lor de viață, așa cum sunt ele difuzate de CBC, rețeaua națională radio-tv.
 
A mai rămas mai puțin de o lună până se dă startul cursei de sănii trase de câini, Yukon Quest, ediția 2015. Competiția adună echipaje din nordul Canadei dar și din Alaska americană.
Fac o paranteză, apropos, nordul Canadei și Alaska americană au, pentru un număr de comunități de pe frontieră, același cod de telefonie 867, cred că nu știați asta. Nu că ar fi traficul de pe lume, dar a fost mai ieftin să se administreze comunicațiile la comun, între cele două țări, pe pustietățile acelea. Și cam așa arată scrierea inuită: 
Cursa are fix 1,600 km, între Whitehorse și Fairbanks și pregătirile sunt în toi. Acum se ajustează meniul participanților și se fac ultimele investigații medicale câinilor dar și conducătorilor de sanie participanți la cursă. Punctele de popas și odihnă de pe traseu sunt deja stabilite. În câteva zile începe aprovizionarea lor cu mâncare, apă și altele trebuincioase. Între timp se nivelează traseul pentru ca totul să fie în ordine la ziua startului.
O asemenea cursă anuală costă, spun organizatorii, circa 1 milion de dolari (aici intră materialele, mâncarea, personalul de asistență, doctorii, oficialii și costurile de transport și cazare pe traseu)
Cursa se află la cea de-a 32-a ediție. La întrecere participă Allen Moore (Two Rivers, Alaska), câștigătorul de anul trecut dar și preferatul publicul, campionul a patru curse consecutive, Brent Sass (Eureka, Alaska) care anul trecut a căzut din sanie și și-a rupt niște oase, spune presa.
 
26 de echipaje se aliniază la start, anul acesta (șase din Yukon, Canada, 20 din Statele Unite). Competiția a început,  însă, pentru reputații crescători de câini de curse, pentru care Yukon Quest  înseamnă prestigiu și, mai ales, bani. Creșterea câinilor de tras săniile este o îndeletnicire la mare preț în Țara Crăiesii Zăpezilor.
Ceasul ticăie, 21 de zile rămase până la marele eveniment!
(http://yukonquest.com/race-central/yukon-quest-300-mile/300-musher-profiles)
Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *