Blogul a împlinit șase luni, luni de mine și de voi
31 mai 2015
Sunt unică, tu nu-nțelegi?!?
2 iunie 2015
Show all

Newfoundland and Labrador- Satul căruia i-e frică să-și părăsească vatra.

Se numește McCallum și este o așezare de pescari cu 84 de suflete, dintre care șase copii, situată în îndepăratul nord al provinciei Newfoundland and Labrador.
Comunitatea este așezată pe coastele pietroase ale Atlanticului de nord, într-un fiord uitat de lume și de timp.
Nu sunt șosele așternute până la McCallum, se poate ajunge doar cu feribotul sau cu avionul.
McCallum n-are spital, nici dispensar ci doar o asistentă medicală care vine dintr-o altă comunitate. Face naveta, o dată la două săptămâni și-i mai întreabă de sănătate.

Ca să ajungă la cel mai apropiat spital, locuitorii din McCallum trebuie să -și planifice să rămână undeva pe drum, în găzduire peste noapte, fiindcă feribotul nu circulă în fiecare zi iar drumul lor către punctul medical înseamnă ore nesfârșite cu mașina.

Izolarea și distanțele i-au dus pe oameni la capătul puterilor.

Astfel stând lucrurile și profitând de prevederile unei legi în vigoare pentru așezările izolate, locuitorii din McCallum au deschis și semnat o petiție în care au cerut expres să se mute cu toții, cu sat cu tot, mai aproape de civilizație.
Pentru relocare, guvernul provincial are fonduri alocate iar acest lucru s-a întâmplat deja cu alte minuscule așezări care s-au mutat, cu cățel și cu purcel, mai la șosea, cu ani în urmă.
Numai că legea prevede ca cel puțin 90% dintre locuitori să semneze pentru relocare, pentru ca costurile mutării să fie integral suportate.

S-a deschis petiție și la McCallum.
Petiția a circulat și, decepție mare: doar 75% dintre locuitori au semnat pentru relocare.
Descurajant răspuns pentru comitetul de inițiativă.

Aceiași inițiatori ai petiției au oferit însă și explicațiile eșecului: locuitorii din McCallum s-au născut, în marea lor majoritate, în sat. Acolo au trăit toată viața, nu știu altceva iar acum le este, pur și simplu, frică să se mute în altă parte.
Nu vor să se mute, le este frică.

Toate asigurările date că relocarea va decurge bine iar avantajele apropierii de civilizație vor fi evidente nu au reușit să convingă câteva zeci de localnici ( în marea lor majoritate seniori) să se lase mutați din satul lor.
“Ei nu știu ce e dincolo de satul lor, ei se simt confortabil trăind aici, ca și până acum”, spune cu resemnare o locuitoare.

(povestea de mai sus a fost publicată de CBC North:(aici este știrea)

***
Am adus cu bună știință povestea celor din McCallum, aici. Este emoționant să recunoști trăiri familiare, aici, în lumea nouă. Este reconfortant să te poți identifica cu ele, să închei, cu ochii minții, cercul pe care umanitatea îl face împrejurul planetei.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *