Răspunsuri la scrisori- Destin, Curaj, Determinare și Iubire
3 ianuarie 2016
Porțelan, folosit de patru ori pe an
19 ianuarie 2016
Show all

Povești Din Nord- Șoimul arctic, fotografiat la Windsor (Ontario)

M-apucă, așa, nedefinit și ciclic, un drag de nordul Canadei. Vine periodic, cum ziceam. Și tot periodic vreau să aflu despre oamenii ținuturilor albe de parcă mi-ar fi rude, ale căror număr de telefon s-a pierdut la mutare. Nu știu de unde vine dragul de Nord, cert este că miroase a zăpadă afară, așa că n-am mai putut și-am luat Nordul la răsfoit.

Un brad pentru capra mea…

Un fermier din Newfoundland ne roagă să n-aruncăm brazii de Crăciun și mai degrabă să-i dăm caprelor lui, mari amatoare de cetină despodobită. Melvin Rideout, proprietar al fermei Birch Rhyne din Cormack, NL, susține că bradul conține multă vitamina C  și că cele patru capre ale lui, plus iedul pe nume Hercule, ar mânca fiecare câte un brad pe zi, crenguță cu crenguță.

Birch Rhyne Farm & Stables

Melvin, la Birch Rhyne Farm & Stables (foto: fb)

Melvin ar vrea să adune vreo 30 de brazi de Crăciun și este dispus să îi ridice de la proprietarii din zonă, pe cheltuiala lui.

Pe pagina de facebook a fermei (Aici, adică) puteți afla multe și frumoase lucruri despre cum se gospodăresc Melvin și cu familia lui, sus la frig, în Newfoundland.

Căsuța noastră, cuibușor de decartat

În 2015, la Whitehorse (teritoriile Yukon) prețul caselor a crescut în medie cu 11 mii de dolari, de la $408,000 la $419,700. Motivele acestei creșteri nu sunt deslușite, specialiștii locali în imobiliare spunând că de fapt cererea mare a fost cea de case scumpe, bine amenajate și că acestea ar fi ridicat prețul mediu per total volum de vânzări (tranzacții de 33 milioane de dolari în vânzările de case la Whitehorse, numai în ultimul trimestru al lui 2015).

foto: Canadian Broadcasting Corporation

foto: Canadian Broadcasting Corporation

Zona selectă a orașului rămâne subdivizia Granger, cu un preț mediu pe locuință de $522,000. Cele mai ieftine case se găsesc în downtown, la un preț mediu de $329,000. CBC spune că la Whitehorse continuă să se construiască multe condominiumuri (blocuri de apartamente proprietate personală) dar că ele încă nu reprezintă segmentul majoritar în pața imobiliară (mai multe, Aici).

Kaska

Un grai al inuiților din Yukon, Kaska, este pe cale să se stingă. Doar câțiva locuitori din nordul British Columbia și Yukon mai vorbesc Kaska. Motiv pentru care o echipă de lingviști de la University of British Columbia s-a stabilit la Watson Lake (YT) unde, împreună cu Mida Donnessy, o bătrână nativă, încearcă să recupereze acestă limbă și să întocmească un dicționar Kaska.

Mida Donnesy. Foto: CBC

Mida Donnesy. Foto: CBC

Întrebată de ce lucrează specialiștii lingviști cu ea, bătrâna Mida zice: pentru copii, să rămână la copii…Mida oftează spunând că tocmai a participat recent la două înmormântări, a două rude care vorbeau Kaska (una dintre ele nu știa engleză deloc) și încheie: e greu să vezi că, odată cu oamenii, se duce și limba. E o pierdere mare și de aceea e nevoie să lucrăm mult și repede, cât mai trăiesc și eu. University of British Columbia operează și un website unde arhivează materialele destinate păstrării limbii Kaska (http://kaska.arts.ubc.ca/).

Șoim din Nord, la noi în curte

La sud, tocmai la Windsor, în Ontario și-a făcut apariția cel mai mare șoim din lume. Pasărea este șoimul arctic (gyrfalcon) cel care trăiește doar în zona cercului polar. Ornitologii ontarieni sunt în culmea fericirii și susțin că șansa de a vedea pasărea, în realitate, tocmai jos, la paralela 43 este excepțional de rară.

Foto: Karen Hass- La Salle, ON

Foto: Karen Hass- La Salle, ON

Șoimul arctic seamănă cu șoimul pelerin și doar cunoscătorii pot face diferența între cele două specii. Cert este că în media de socializare au apărut fotografii foarte recente cu șoimul arctic, ca cea trimisă CBC de către Karren Hass din  La Salle, ON. Tot online au apărut și speculațiile că de fapt șoimul fotografia ar putea să fi fost bine-mersi scăpat din adăpost, de la vreun crescător particular local (Aici este povestea).

Nu închei fără să vă zic și două povești de la mine, din Ontario, două povești mici de-ale mele: pentru cine n-a văzut dulapul meu de bucătărie, înainte și după restaurare, aveți aici fotografiile.

Operațiunea s-aWP_20151226_13_36_00_Pro derulat între Crăciun și Anul Nou și-mi place de mor ce-a ieșit.

după-unu

Mulțam Daciana și Mircea  pentru vopsele.

 

Voi avea un copăcel!

Astăzi am primit cu mare bucurie vestea că City of Toronto îmi va planta un copăcel pe spațiul de la stradă, din fața casei.

Conform înștiințării acesta va fi red oak (stejar roșiatic) și, în caz că n-or fi stejari în inventar la momentul plantării, în primăvară adică, voi primi clasicul fag european (European beech).

Stejarul roșiatic așa arată

Stejarul roșiatic așa arată

Plantarea de copăcei face parte dintr-o campanie a orașului Toronto de a spori spatiile verzi de la 17-20% din totalul suprafeței, în prezent, la 30-40%.

Fagul european, când crește mare

Fagul european, când crește mare

Mă bucur tare că voi avea un copăcel nou și mă angajez să-l ud cum se cuvine, să crească viguros.

Urmează să-mi iau acvariu.

Dar despre asta, altă dată și nicidecum ca știre strecurată la poveștile din Nord.

Iarnă blândă s-avem cu toții.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *