UPDATE – Luminița din Italia își poate afla sora adoptată în Canada (news)
29 martie 2016
Centru Român (CR) -începe la Toronto
4 aprilie 2016
Show all

Prima Mișcare- Cine sunt acești eroi?

La 27 martie, într-un moment în care am simțit că urmează să înceapă sarabanda întâlnirilor sterile, transpirate și ineficiente ale micilor sau mai marilor asociații, comitete ori comiții românești din America de Nord, că vine vara, m-au apucat spumele. Ia te uită la ei, am zis. Iar. Aceiași. Cu aceleași lucruri.

Se repeta istoria de anul trecut, se repeta istoria anilor trecuți, a celor optsprezece ani în care am holbat ochii și mintea la ineficiența crasă și la oportunismul multor personaje din viața publică, să-i spun (mai exact din viața comunitară/etnică), atât din Canada cât și din Statele Unite.

mișcarea2

La 27 martie ceva s-a petrecut. Vă vorbesc aici despre sute de accesări, share-uri date unui text (Viața Ta: https://foaiededrumlung.com/viata-ta/) pe care l-am scris fără să respir.

Nu mai vreau să vină iar vara presărată de activități slabe, nepopulare, de gust îndoielnic sau, mai rău, cu iz politic. Să vă zic ceva ce probabil ați simțit și voi: partidele politice românești au pus piciorul în America de Nord. Ne-au ajuns, tată, din urmă. Cât este de legală și mai ales cât este de emoțională și profitabilă această conecție transatlantică, judecați voi.

Cine sunt cei care fac politică de partid românesc (orice partid-n.a.), pe un alt continent? Ei bine, sunt dintre noi. N-am să-i caracterizez în vreun fel dar o recentă și foarte vie conversație cu cineva documentat și foarte implicat în mersul treburilor românești mi-a spus lucruri înfiorătoare. Există asociații ale românilor, formate din unu la cinci membri activi (restul fiind pe niște liste de simpatizanți) care emit comunicate pompoase în numele românilor, fie din Canada, fie din Statele Unite. Ele au lideri. Lideri vechi și neclintiți, că nu-i deranjează nimeni, în fond.

Aceste personaje au răsărit pe un fond de derută dată de încă recenta imigrare a maselor largi de români, după anii 90. Foarte puțini sunt constituiți în reale grupuri de presiune și de rezistență (absolut necesare în orice societate democratică).

miscarea5

Aceste asociații au cântat la București după cum pregătirea lor politică socio-culturală, economică, religioasă ori de altă natură, le-a permis-o. Aceste asociații, vocale de altfel la momentele cheie (în an electoral le veți vedea, brusc, active) am aflat că ar primi, pe bune, bani din România pentru un strop de vioiciune la fiecare patru ani.

Dacă dăm un search pe google aflăm despre toate aceste asociații românești. Toate promovează râul, ramul și tradițiile, una n-ar spune că face politică. Știți probabil că acestea trimit scrisori cu Sus și Jos, la București. Stiți probabil că ele funcționează reactiv, pe principiul roiului de albine.

Toate aceste entități sunt, în realitate, înțepenite în cap la opinci, ițari, Miorița, glia, alea, alea, de parcă țara aia ar fi stat pe loc și noroc de noi că mai păstrăm vie flacăra, că s-ar duce de râpă conștiința, folclorul și graiul.

Sunt total de acord ca valorile românești să fie conservate în diaspora. Sunt o mare susținătoare a învățării limbii române, la nivelul tuturor generațiilor care pleacă dintre noi. Nu sunt de acord, însă atunci când asociațiile de apartament ori de basement își exprimă ferm o poziție într-o chestiune politică ori de echilibru social. Dau un exemplu în atitudinile manifestate de românii nord-americani cu privire la ce-a făcut Gabriel Oprea de la Interne, mai știu eu care de la DNA, de parcă e treaba noastră să zicem cum să-și facă ei curat în curte. Vor corupție? Au corupție câte zile vor trăi.

Da, vom continua să mergem la vot. Vom vota aliniați în cozile acelea istorice (bun prilej de împrietenire și de selfies, în fond) și de acum încolo.

miscarea1

Este an electoral în România. Nu atât de fierbinte ca la alegerea președintelui dar, nu-i așa, iar va trebui să votăm câte-un deputat de Diaspora (apropos de asta, al nostru ca bradul Mircea Lubanovici s-a trezit din somn, și-a adus aminte că pe noi ne reprezintă și a început să dea comunicate într-un limbaj de lemn de te ia de la stomac. Un încremenit în tipar, zic eu. Mesajele ajung și la mine, ziceți dacă le vreți că vi le dau. Ia uitați-l aici: http://www.rri.ro/ro_ro/intalnire_cu_membrii_comunitatii_de_romani_din_chicago-2545642)

Cum să faci o comunitate sănătoasă, normală, când ai fantome care pretind că te reprezintă, când ai anchilozați pe posturi de președinți de asociații ale românilor, când la Forumul diasporei dumnezeu știe cine este invitat din Canada ori din State și, mai ales, ce zic ei acolo.

Haideți să număram pe degete motivele pentru care românii au repulsie față de ideea de comunitate, că s-au adunat deja câteva: un comportament elitist, exclusivist și rigid al cohortelor de (mai ales) ingineri sosiți în primii ani de după 90 (nimeni nu-mi poate schimba ideea asta, atâta vreme cât am fost eu eroina unor scene de teatru absurd-n.a.), apoi vedetele locale (din sfere de activitate restrânse, aproape exclusiv finanțate din interiorul etniei) strălucitor reprezentate la chermeze și aniversări, vedete pe care și consulatele și ambasadele le agreează în virtutea inerției. Acum, asociațiile brusc angrenate în partizanat politic. Iaca, deja sunt trei motive mari care minează coagularea firească.

miscarea4

Legații românești din America de Nord, vă propun un exercițiu: la evenimentul imediat următor, dați Delete la lista actuală de permanent invitați și invitați de pe facebook, să zicem primii 50 de români care se înscriu. Veți avea surpriza să cunoașteți cu totul altfel de oameni, cu o vedere proaspătă, vie și reală a vieții, deloc încorsetați în pupături de complezență ori zâmbete de: vai dragă, de când nu ne-am mai văzut, da ce-ai slăbit!! Întrebați-i cine sunt, dacă vor sau nu, ceva. Au, ei, ceva de spus? Așa îi veți cunoaște pe români.

Reprezentanți ai guvernului român, de pe la consulate și ambasade, vă rog frumos faceți acest exercițiu: ștergeți lista veche de invitați. Întocmiți liste noi de invitați, cu nume proaspete și veți ajuta enorm Mișcarea pentru normalitate între noi, pornită pe 27 martie, 2016 la Toronto. Ne faceți tuturor, celor din emigrație, un bine.

Îmi rezerv dreptul de a rămâne gazetar în timpul liber, până la plăsele. Yep!

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *