Radu Moraru (episod nou)- Proiectele de Țară au ajuns în Canada
25 septembrie 2015
Radu Moraru (final)- Proiect foarte fezabil: să ne repatriem pe axa Brașov-Sibiu
27 septembrie 2015
Show all

Radu Moraru (continuare)- Proiectul Livezile cred că și-a greșit audiența

M-am bucurat sincer să-l revăd pe jurnalistul Radu Moraru, în carne și oase, și să-l ascult, joi seara, la întâlnirea cu românii organizată la Oakville. Moraru are un speech perfect pus la punct, este ușor de ascultat.

Am reținut din speech-ul lui că Nașul TV, televiziunea pe care o conduce, se bucură de audiență. Din curiozitate am deschis site-ul postului de televiziune, acum, după întâlnirea cu fostul coleg ca să rămân, ce să zic, pe gânduri. Această televiziune afișează știri la pragul atacului de cord, catastrofele iminente sunt pe tapet, ce fierbe pe mapamond este scris cu roșu, de mă-ntreb dacă nu cumva obiectivul acestui post de televiziune este să-și bage audiența în spital. Cum am plecat de prea mult timp din țară, mă feresc a continua comentariile pe seama portofoliului distinsului coleg și am să mă rezum la proiectele prezentate.

Proiectul Livezilor, așa cum a fost expus, se traduce prin relocarea unui număr mare de români înapoi în țară (chestiune perfect posibilă, în condițiile în care valul de refugiați, sau ce-or fi ei, se-ndreaptă vioi spre Europa). Despre Proiectul Livezilor am aflat că poate beneficia de un larg sprijin cu fonduri europene, este suficientă preluarea unor terenuri în arendă, plantarea  de pomi fructiferi și, cu sârguință, într-un timp dat, încep să se vadă roadele.

Noi, cei de aici, înțelegem că mulți români din Europa vor avea joburile amenințate de iminenta scădere a salariilor datorată acestor nou-veniți refugiați, sau ce-s ei. Și că pentru românii europeni, mulți obișnuiți cu munca câmpului, aceasta ar putea fi soluția fericită de a păstra echilibrul financiar al familiilor lor.

Greșit aleasă audiența, în cazul românilor canadieni, consider eu.

Demografic, cei care contează din diaspora româno-canadiană sunt românii apți de muncă. Ori aceștia, împinși de puterea exemplului altora, mergând și pe la școli, s-au cam ales cu profesii. Profesii care le conferă un venit decent, un trai încă bun, pace și liniște. Spun asta întrucât, pe perioada expunerii  proiectului, audiența întâlnirii n-a știut dacă să zâmbească sau s-o ia în serios. Serios vorbind, pentru pomicultură industrială trebuie să știi pomicultură. Surpriză! Nu numai să știi pomicultură dar să fi și lucrat ceva timp în pomicultură. Nu oricine poate da shut down la laptop și de mâine să devină pomicultor.

Insist, Proiectul Livezilor poate fi atractiv pentru românii plecați la muncă în Europa. Pentru cei din Canada, am rezerve. Extind un pic analiza și îi includ și pe cea mai mare parte a românilor din Statele Unite așa încât, întrucât Radu Moraru urmează să mai aibă întâlniri cu românii-americani, cu considerație îmi permit să-i sugerez să schimbe un pic mesajul.

Mai exact, ca acest proiect să prindă viață, el ar trebui adresat audienței căreia i se potrivește. Aici la noi, mai greu.

Să fiți iubiți (Moraru, te parafrazez, iaca!)

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *