Radu Moraru (continuare)- Proiectul Livezile cred că și-a greșit audiența
26 septembrie 2015
S-a mutat Iuliana. Iar am fost șaisprezece!
28 septembrie 2015
Show all

Radu Moraru (final)- Proiect foarte fezabil: să ne repatriem pe axa Brașov-Sibiu

Toată stima pentru Radu Moraru, un jurnalist pasionat în a dezvolta proiecte ample și bucuros să dea o mână de ajutor, nu numai oamenilor, că țării înseși. Un jurnalist convocat să-și repare țara, ăsta este Radu Moraru acum. În acest timp, România e cam ocupată cu ceva treabă de-a ei, în timp ce repatrierile românilor din Europa ori din America de Nord se întâmplă, în fiecare zi, acolo și mai urmează, fără doar și poate. Ele sunt o realitate, la fel ca emigrările masive din anii 90. Reamintesc, numai din GTA, la fiecare trei zile o familie (sau o persoană, dacă înregistrarea cererii s-a făcut pentru o singură persoană) se repatriază, Consulatul României la Toronto a comunicat acest lucru. Numărul acestor repatriați este de așteptat să crească în anii următori, odată cu ieșirea emigraților anilor 90 la pensie.

Radu Moraru a mai propus, în întâlnirea cu românii din Greater Toronto Area, organizată la Oakville pe 24 septembrie să vorbim, împreună, deschis despre repatrieri. A admis că pensiile românilor canadieni sunt atrăgătoare îndeajuns încât să le ofere acestor pensionari româno-canadieni, în România, un trai decent, la vârsta de aur. Moraru susține că deja a luat legătura cu medici de origine română și reputație internațională care, cu entuziasm, ar asista medical acești repatriați pensionari, întru menținerea standardelor de calitate ale vieții cu care aceștia sunt obișnuiți. O inițiativă minunată, soră geamănă, să recunosc cu mândrie, cu cea avansată de mine, în luna mai, jurnaliștilor Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzan, cu ocazia vizitei lor la Toronto. Dacă s-a constituit același flux de comunicare iar Radu Moraru este angajat să dezvolte acest proiect, toate aplauzele!

Ce ne propune Moraru: gruparea geografică între Brașov și Sibiu, în localitățile rurale din zonă, care beneficiază de climă bună, locuințe pitorești, aer curat și peisaje fără pereche. Motivul este simplu: doar adunați geografic, deocamdată, putem beneficia de aceste servicii de excepție pe care cei interesați din țară sunt dispuși să ni le ofere. Este bine să reținem acest lucru dacă intenționăm să ne repatriem: adunați din punct de vedere geografic suntem mai ușor de servit medical, social, administrativ, etc.

Ideea este fezabilă și, cunoscând disciplina și reziliența învățate în Canada de către orice român, cu înțelepciune putem să luăm în calcul proiectul, ca atare.

După cum se vede, nu amintesc de aparatul guvernamental, nici de administrația de stat ca fiind interesate să ne aducă înapoi, nici măcar ca să ne cheltuim pensiile acolo, întrucât cele două organisme dorm în papuci, n-au un plan citeț de suținere economică pe termen lung  și le cam doare-n cot, dintotdeauna, de diaspora. Cu excepția anilor de vot, firește.

Repatrierea pe axa Brașov-Sibiu se constituie ca un proiect privat, cu posibilități de dezvoltare imense, pe banii noștri, cu munca celor din țară. Dacă acest proiect începe, vă voi ține la curent. În același timp, celor din America de Nord care doresc să se repatrieze le recomand să semneze și să țină legătura  între ei pe pagina de facebook Romanian Canadian Repats (https://www.facebook.com/Romanian-Canadian-Repats-1681447932066638/timeline/?ref=hl)

Lăsând un pic visurile euforice la o parte, repatrierea românilor nord-americani e cu mult mai complicată, emoțional, material și social decât a celor din Europa. Motivele ținând de schimbările, mult mai intense și mai radicale pe care noi le-am suferit în procesul de adaptare la noua țară. Dau un exemplu: un român din Europa s-ar întoarce fericit în satul ori orașul său, unde să-și ridice o casă nouă cu banii strânși în Occident. El, de fapt, a și făcut mai multe drumuri în acest sens, are legături puternice cu țara, știe cum merg lucrurile. Pentru un român din Nord America sunt cu mult mai multe legături de refăcut, odată cu repatrierea. Românul nord-american ar prefera ca în România să locuiască exclusiv între repatriați, între alți români nord-americani, dacă se poate. Abia acolo s-ar simți în largul lui. De aceea gruparea pe criteriul geografic, pe axa Brașov-Sibiu eu găsesc că este foarte, foarte potrivită.

Celălalt proiect prezentat de Radu Moraru la întâlnire a ținut de construirea cu forțe proprii a tronsonului de autostradă Comarnic-Brașov, astfel încât coridorul de alimentare trans-european să includă și țara noastră. Radu a avansat un buget de maxim un miliard de lei, buget care poate fi întocmit prin subscripție publică. Și în acest proiect văd latura fezabilă: fie că mă voi muta înapoi în țară sau nu, să contribui cu două-trei sute de dolari la constituirea unui buget pentru o întreprindere de o asemenea anvergură nu găsesc a fi un capăt de țară. Se poate, așadar. Problema devine complicată datorită considerentelor legale care nu țin cont, din principiu, de hei-rup-ismul social și care pot interzice o asemenea colectă internă și internațională în conturile unor Fundații, SRL-uri sau Asociații. De asemenea, nu amintesc nici aici despre autoritățile române despre care tocmai spuneam, mai sus, că dorm în papuci. Găsesc însă ideea absolut genială: strângem bani și facem ceva care să rămână, pentru România. Las la o parte inerentele greutăți legate de un asemenea proiect (măsurători, exproprieri, litigii, proprietățile solului, echipamentele necesare) și mă alătur de această dată entuziasmului lui Radu Moraru. Aștept un cadru legal să putem face această colectă.

Radu Moraru gândește național și gândește bine. Radu Moraru are curaj, are inventivitate, are și plaja de experiență necesară unor abordări la scară națională și nu-mi rămâne decât să urmăresc momentele când aceste două proiecte, interesante pentru românii din America de Nord, vor intra in dezbateri publice și vor deveni vii, gata de start. Fiindcă suntem la un click distanță unii de alții.

Să fiți iubiți, cum spuneam :))

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *