Ai grijă de numele meu, ai grijă de numărul meu de telefon
31 decembrie 2015
Recalibrarea (II)- Privește-te în oglindă (Lucian Ciuchiță)
2 ianuarie 2016
Show all

Revelionul 2016- Recalibrarea

2015 a fost un an greu de urnit din loc, pentru mine. 2015 a fost brăzdat de momente euforice alternate cu altele de cinism, de realitate albă, mută ori oarbă. Ușile deschise dădeau, când într-un zid, când într-un hău, prin ferestre am văzut Raiul, Iadul, calendarul, ceasul, uneori cerul, adesea oamenii.

Și, după un an de carnaval ciudat, a urmat Crăciunul cu cea mai curată, sinceră și veselă descărcare de energie comună din câte pot să existe. Îl știți, l-ați văzut deja.

Apoi ceasul, tic-tac-tic-tac, urcând anevoie orele către sfârșitul de an. Grele sunt zilele între Crăciun și Anul Nou. Ele întotdeauna au o densitate greu de suportat, sunt pline de de-alde ce-a fost și ce va fi, de așteptări cețoase alimentate de o lume, tot și tot mai virtuală, cea în care trăim.

WP_20160101_00_05_02_Pro

Mircea, Daciana, Paul, Mariana, Gabi și Sorin într-o suită de dialoguri la concurență cu celebrele Colocvii de la Păltiniș

Și eu, și tu, și ea, și el, noi toți, tot mai mult.

Un Revelion excepțional a urmat. Am să explic mai încolo de ce cred că a fost un revelion excepțional. Cred că întâlnirea aceasta a venit natural, ca o a doua fațetă a cunoașterii, după un Crăciun expansiv prin excelență. Pe protagoniști îi cunoașteți: Gabriela și Sorin, în casa cărora ne-am jucat și zbânțuit de Crăciun, Daciana și Mircea, gazdele celui mai modern și încărcat de karaoke party din toamna asta, Mariana și Paul, părtași cu noblețe, la rândul lor la frumoasa noastră experiență comună. Au lipsit Dorina, Iuliana, Dorin și copiii de data aceasta, ei fiind prinși cu revelioane în patru zări. Pentru cei adunați a fost, cred eu, un bun prilej pentru o recalibrare de grup. Asta este definiția: recalibrarea de grup.

Au urmat vreo opt ore, cu dialoguri de film regizat de Daneliuc. Am fost noi, toți la unison, cu chef de a ne face cunoscuți unii-altora. Parcă repetasem rolurile înainte de întâlnire.Am fost atenți unii la alții, am fost atenți noi la noi: am vorbit atât de mult și de multe, de parcă nu ne-am vedea, totuși, atât de des. Cred că a fost un bun moment de recalibrare, ne-am auzit și ascultat unii pe alții, au zburat ideile ca îngerii, în perechi și în cruciș și s-au așezat gândurile-n locurile lor. Ne-am cunoscut și altfel decât la un party. Multă sinceritate, multe chestii pe care, în mod natural le duci cu tine, că sunt împliniri sau dorințe de împliniri, au fost spuse, împărtășite fără reținere cu ceilalți, tocmai din dorința de a așeza, probabil, electroliții fini care circulă între noi, pe baze fără de conveniențe. Eu cred că lipsa conveniențelor din discuțiile dintre noi au ajutat această recalibrare.

revelion2016

Mariana, Gabi, Daciana și eu, când am realizat că luați cu vorba, uitasem să ne facem poze. Am uitat să ne facem poze, atât de mult am schimbat planul priorităților în noaptea de Revelion. Cred că n-a fost vreme și răbdare pentru poze 🙂

A fost o noapte de re-cunoaștere, de vorbit gândurile, de spus lucrurile, faptele și visurile fără de fereală.

Realizam astăzi că fără de momente de-astea nu percepem creșterea fiecăruia dintre noi, în noii lui parametri. Am fost ca o familie care punea treburile familiei la cale, pentru noul an. Vorbeam viață și, probabil ca pionierii nord-americani, gândeam în fapt acoperișul, căldura, plapuma, recolta și adăposturile animalelor pentru iarna ce n-avea să întârzie… Cred că a fost pentru prima oară de când ne știm și adunăm împreună când chiar am pus bazele familei, așa cum demult gândeam că avea să se întâmple. Am vorbit proiecte, am cântărit proiecte, am gândit proiecte.

Recalibrarea de grup va trebui, gândesc, să continue cu cei lipsă la pragul dintre ani. Am vorbit viață și bani, schimbări și adaptări, potențial și ofertă, piața și raportarea la piață, viață și raportarea la viață. Bună bază pentru ca gândurile, planurile și potențialul nostru să poată lua direcția cuvenită în 2016. Bun prilej de confirmare a prieteniei deștepte, fără show off, fără conveniențe.

Mă-ntreb dacă și voi, cei care citiți aici și sunteți adevărați cu voi înșivă, dacă ați experimentat și voi în ultima vreme recalibrări de acestea de grup de prieteni, dacă și voi știți cât sunt de importante cunoașterile prin vorbe și idei cărora niciodată, în zgomotul muzicii, în clinchetul tacâmurilor lucind în flacăra lumânărilor festive ori a paharelor convențional ciocnite, nu le vine rândul. Dacă dincolo de ținutele festive și socializările planificate, ați făcut recalibrarea fină și sensibilă a grupurilor de prieteni din care faceți parte. Dacă da, și voi sunteți sunteți câștigătorii anului 2016.

Pur și simplu.

 

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *