România- Fapte mari, în gânduri mari
30 iulie 2016
România- dansând cu lupii
11 august 2016
Show all

România- Licurici la scara blocului

Brățările dacice, șapte la număr, în tezaurul Muzeului Național de Istorie al României

Mereu surprinzătoare, năucitoare în dinamica ei, România face loc turismului, celui care mai are energie după sarabanda de întâlniri încărcate cu mâncăruri, pe la rude (Dorica și Jenel, ați făcut cel mai minunat miel la cuptor, mulțam! Vivi, excelent vinul de cramă), agape cu cunoscuți, dialoguri cu necunoscuți, drumuri peste zi- încrucișate și fără vreun plan și mai ales după adaptarea la fusul orar corespunzător.

Recomand cu toată puterea, celor din North America, când mergeți în România luați-vă și câteva zile doar așa, pentru voi, la un hotel în localitățile pe unde alegeți să treceți. N-o să regretați. În câteva ore intrați în pielea turistului.

O combinație de drum acasă cu vacanță, în esență. Iar amintirile și stările nu seamănă cu cele trăite când parcurgeți traseul aeroport-casă și retur.

Sunt în București pentru cele câteva zile rămase înaintea întoarcerii acasă.

Cătălin, frate-miu, în Cărturești. Cu chef spontan de carte.

Cătălin, frate-miu, în Cărturești. Cu chef spontan de carte.

Prilej să merg cu frate-miu pe la obiectivele de larg interes turistic de vară: Muzeul Național de Istorie (pe care eu l-am văzut și anul trecut, dar al cărui tezaurmerită oricând revăzut), Hanul lui Manuc (proastă, mâncarea, prost- serviciul, pas),

Carul Cu Bere (tot în Centrul Vechi  numai că bine renovat și cu o ciorbă de burtă așa, ca la carte), AFI Mall Cotroceni , librăria Cărturești plus variate terase în Centrul Vechi, să văd ce se mai poartă și nu cumva să pierd pulsul.

Am trecut și pe la magazine.

pantofi moderni cu toc.

pantofi moderni cu toc

Aici vedeți noua modă la pantofi.

Păzea.

Pe fundal, doi băieți din security își verificau cavaleresc cunoștințele generale: băi, știi tu care-i capitala Bangladeshului? Știi pă naiba…

Treaba în țară, în rezumat, eu o văd cam așa: stagnare economică. Nu regres, doar stagnare la vedere. Percepția generală e că sărăcia e mai mare, așa zic oamenii, c-au sărăcit. Dacă ne luăm după indicatorii de creștere economică monitorizați de Comunitatea Europeană, creșterea României mă gândesc că se regăsește în segmentele de infrastructură și amenajări funciare, așa cred.

Hanul lui Manuc, să-l facem de râs pentru cea mai nașparlie tochitură...

Hanul lui Manuc, să-l facem de râs pentru cea mai nașparlie tochitură…

Un confuz începe sau nu începe războiul cade ca trăznetul  în mai toate conversațiile. Marile dezbateri românești continuă să vizeze refugiații aduși de Merkel în casa Europei. Asta tulbură teribil tihna conaționalilor noștri. Apoi este seceta. De-aia s-au făcut și pepenii, e drept.

Ca turist duci cu tine un soi de handicap. Vezi ce ți se arată pe traseele de protocol, că oricum ai zilele drămuite.

Centrul Vechi rămâne Centrul Vechi. Adică, da.

Centrul Vechi rămâne Centrul Vechi. Adică, da.

Curat, micuț, cochet, Centrul Vechi e viu pân la măduvă, ziua și noaptea (apropos de noapte, mă prinde o pană de curent în Drumul Taberei, la unchi-miu acasă. La etajul șapte. Mai ia liftul, dacă poți. Am coborât pe scări, cu lanterna, însoțită.

În fața blocului, deși era trecut de zece seara, puzderie de lume. Vecinii ieșiseră din apartamente, era strada plină, bun prilej de stat de vorbă și de văzut cam care mai e treaba. Pe treptele scării de la intrare, cu toată bezna, erau mii de licurici verzui- fosforescenți. Frumos, zic, de unde-or fi, întreb. Aflu că niște copii au spart bețișoare de-alea fosforescente de pe la festivaluri și au împrăștiat conținutul pe jos. Efectul este fabulos, vă asigur…)

Cu Violeta Borza de la Editura Național

Cu Violeta Borza de la Editura Național

Am ajuns la Editura Național, nașa primei cărticele a Foii de Drum Lung. M-am întlnit cu Violeta Borza, un minunat editor de carte, cu am vorbit despre cărți. Cărți dintre cele care chiar contează și care ne trebuie și nouă. Spre citire, spre menținerea minților noastre agile și flexibile, în anii care vin. Să nu renunțăm cu totul la citit carte, zic.

Prea-sfințitul Internet, cu toate beneficiile lui, odată scos din priză pleacă în lumea cealaltă, să nu uităm aspectul. Asta, așa ca divagație.

Sun turist într-o țară- tornadă și tot mai intens măsor impactul neprevăzutului. Cu ochii mari, cu lucruri și fapte pe cale să se întâmple, cu visuri amestecate în arome de covrigi și sunet îndepărtat de Salvare, în creierii nopții. Turist în România și habar n-am, de la o oră la alta.

La AFI Mall, Cotroceni, cumpărând cu nesaț marfă H&M. Nu râdeți, că nu-i de râs, știu c-avem și la noi. Aici însă hainele sunt chiar frumoase.

La AFI Mall, Cotroceni, cumpărând cu nesaț marfă H&M. Nu râdeți, că nu-i de râs, știu c-avem și la noi. Aici însă hainele sunt chiar frumoase.

Mâine ajung la Sinaia, zice-se. Tot mâine, ceasuri de taină cu scriitoarea Corina Ozon. Și tot mâine, sesiune foto profesională aici, la București.

Asta dacă nu se schimbă programul, normal.

Nu mă mai satur. Chin, patimă și extaz la un loc, viață adică.

Viață.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *