Prima Mișcare- Cine sunt acești eroi?
31 martie 2016
Haideți, c-avem treabă cu toții
6 aprilie 2016
Show all

Centru Român (CR) -începe la Toronto

Lucruri încep să se întâmple. Un sumar de crâmpeie de viață, trăite și aflate în ultimele zile, așadar:

 Acasă la Cafeaua de Dimineață, cu Mircea Vișan și Florin Chiriac

Sâmbătă dimineață am fost invitata lui Mircea Vișan și Florin Chiriac, la emisiunea Cafeaua De Dimineață realizată la postul de radio RadioRo (www.radioro.us) din Detroit (MI).

mircea3

Mircea Vișan (Detroit, MI), moderator, cel care ține frâiele postului RadioRo

Și tare mi-a mai plăcut! Emisiunea are un format lejer, de weekend, și un potenția uriaș (radiourile fiind în continuare, indiferent de schimbările tehnologice din jurul lor- constante cu cu ele însele ca segment în  piața de media). Pur voluntariat la ambii, și Mircea și Florin. profesioniști-amândoi.

Am vorbit viață, comunitate, planuri, eșecuri, învățăminte, așa, preț de vreo oră și ceva. Nu știu când a trecut vremea.

florin

Florin Chiriac- actor, operator, realizator de film din România

Eu cred c-a fost o emisiune bine legată, interesantă și mai ales haioasă. Ascultam înainte de a intra pe post, să prind tema și aveam senzația că niște prieteni stau la șuetă aici, la mine în casă. Merită încercată Cafeaua de Dimineață, de sâmbătă, începându cu ora 10,30AM ET la RadioRo. Eu am să fiu sâmbăta viitoare în aceeași echipă cu ei. Sunt onorată, ce să zic și sper să fac față, fiindcă vorbitul live la radio nu-i la îndemână.

 

 

Centru Român (CR)- Platformă a societății civile de origine română din Canada

Asta este știrea-știre a întregului grupaj, ca să înțelegeți.

Se numește Centru Român. Este o platformă civică, un hub de proiecte destinate comunității românești din Canada.
CR este Project Management: agregarea asociațiilor românești, deja existente, în proiecte comune concrete.

O echipă de inițiatori s-a întâlnit deja, acasă la Mihaela și Dragoș Ștefan din Toronto, pe viscolul acela de pomină, de duminică la prânz.

dragos stefan

El este Dragoș Ștefan, inițiatorul Centrului Român. Vom mai vorbi despre el.

Au urmat discuții, păreri, brainstorming. Cine au fost ei?  Adrian și Florentina Calagiu, Gabriela și Alecu Covaci, Florentina Radu și Cristian Rădeanu și, după cum se arată, CR  are reale șanse să facă ceva concret pentru etnicii români. Pe măsură ce mai adun date, am să vă spun. Da, proiectele pleacă de la individ și continuă la întregul grup etnic iar prezentarea detaliată a acestora, urmează. Eu sunt alături de ei, cum era de așteptat și știu că tot ce și-au planificat este fezabil, realizabil și de cursă lungă. Pentru cei care vor să se alăture- listele sunt deschise. Contactați-l direct pe Dragoș Ștefan, asta ca să fim eficienți (sau lăsați mesaje pe facebook la mine ori aici, la subsolul paginii, cu adresa de email). Aflați dacă și, mai ales, cu care anume dintre skills-urile voastre puteți ajuta o asemenea platformă a societății civile, acum în plină formare la Toronto.

 

Foaia De Drum Lung va avea pui- Cartea Foii a plecat la tipar

E adevărat, Foaia De Drum Lung, povestea noastră nord-americană, când plată ca un pahar cu apă de la chiuvetă, când ghidușă, cu bunele, fanteziile, ineditul și insolitul ei, a plecat la tipar. Va fi un volum pe hîrtie, ca o carte adică. Și este Foaia De drum Lung.

EU

Cu emoție și cu mare bucurie aștept să îl împărtășesc cu voi, în scurt timp. Cărticica Foii va fi tipărită în România, la București și va ajunge, cătinel-cătinel, la noi. Are un pic din fiecare dintre voi, cei care ați trecut pe aici, are un pic din mine. Are aerul acela tare, cu miros de brad al Canadei, are spațiile largi, cerul înalt, tăcerile- adesea mai oportune decât toate colocviile către nicăieri.

 

Casă de vânzare, cu tot cu mama-mare

Și povești absolut pe bune: o bătrână din România, rămasă singură, cu acareturi și în neputință de a se mai îngriji, apelează la o familie de suflet, în schimbul actelor pe casă. Zis și făcut. Se fac actele, familia se îngrijește cum poate mai bine de mama-mare și, la un moment dat, se trezește în imposibilitate de a-și mai îndeplini promisiunea, ceva s-a întâmplat între soți. Așa că au scos casa bătrânei la vânzare (că erau proprietari, deja), cu condiția ca noii cumpărători s-aibă grijă de bunică.

canada-goose-with-goslingsCeea ce s-a și întâmplat, casa s-a vândut cu mama-mare cu tot. P-asta mi-a zis-o tata pe skype și-am simțit că mă lasă baierele capului de râs și de-atâta paradox, deopotrivă. Cum, măi, s-o vinzi pe bunica??  Asta n-ar fi nimic dar taică-meu, la rândul lui n-ar avea și el două locuri de veci, luate/concesionate, că n-am înțeles bine, la cimitirul Eternitatea din Galați. Cum părinții mei mai aveau încă două locuri, în altă parte (acolo unde este și mama înmormântată-n.a.), tata s-a decis să le dea pe astea rămase libere, cuiva care le-ar vrea. Deranjul a apărut când s-a aflat din scripte că, pe respectivele locuri, erau deja îngropați doi turci, încă de la Războiul de Independență de la 1877. Așadar, pe locurile lui taică-meu sunt doi turci. Eroi. Eroi fiind, nu pot fi scoși de acolo decât împreună cu Ambasada Turciei, din câte am înțeles, ambasadă care va trebui să se ocupe de repatrierea osemintelor, etc,etc. Istorii, așadar, că poate vă era dor.

O săptămână bună la vale, tuturor 🙂

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *