O nebunie de zi, o poveste-n sine!
16 noiembrie 2015
Cu miile, voi veniți din 68 de țări din toată lumea :)
21 noiembrie 2015
Show all

Suntem la capătul lumii. Unde mai fugim, măi, de voi??

În speranța că Ambasada României în Canada va deschide această pagină, cu mare surprindere și destulă mâhnire aduc pe tapet faptul că în ciuda legislației canadiene clare și limpezi care interzice acest lucru (și pe care, cu onor, legația noastră ar trebui s-o cunoască, prin natura statutului și al obiectului de activitate- n.a.), ei bine, un partid politic din România și-a deschis, de ceva vreme, sucursală în Canada.

Vorbesc despre PSD (pentru cei plecați demult din țară, acesta este partidul-nepot al defunctei formațiuni revoluționare Frontul Salvării Naționale, răsărită în zilele tulburi din Decembrie 89 și condusă de Ion Iliescu), cel mai mare partid politic de stânga, simpatizant al estului până la os și care a deschis, anul trecut, o sucursală la Montreal.

Iată cum sună conținutul prevederii canadiene cu privire la formațiunile politice străine și aspirațiile lor de-a activa în Canada. Acestea sunt, simplu, interzise.

Are candidates in foreign elections allowed to campaign on Canadian soil?  No. Canada does not allow foreign governments to conduct election campaigns in Canada or to establish foreign political parties and movements in Canada. (http://www.international.gc.ca/protocol-protocole/policies-politiques/elections_faq_elections_qr.aspx?lang=eng#q9)

Iată cum arată și micul PSD de Montreal, conform celor scrise pe website-ul partidului cu pricina:

“Comunitatea românească din Canada este una dintre cele mai importante din această zonă, însă, din păcate, sprijinul de care aceasta s-a bucurat din partea noastră sau a altor instituții ale statului român nu a fost pe măsura așteptărilor sale. Eforturile prin care românii din Canada au reușit, în mod admirabil să păstreze vii tradițiile și valorile culturii și spiritualității românești ne sunt cunoscute de mulți ani, și cred că acum a venit momentul ca prezența și, mai ales, sprijinul nostru să cunoască o nouă abordare, mult mai aplicată și mai vizibilă, în condițiile în care mulți dintre membrii comunității românești din Montreal sunt parteneri dragi sufletului nostru, cu care am colaborat extraordinar de frumos și până acum”, a declarat la rândul său, Stela Arhire, Secretar General PSD Diaspora. Regizorul de origine română Daniel Bucur, stabilit în Montreal, a fost ales în funcţia de preşedinte al PSD CANADA. (12 octombrie 2014)

http://www.psd.ro/media/comunicate/psd-diaspora-psd-diaspora-este-alaturi-si-de-romanii-din-canada/

Dincolo de ilegalitatea comisă (și despre care acum, iată, știe și Ambasada României la Ottawa), o chestiune simplă, de suflet rămâne nelămurită: cum ați reușit, măi nemernicilor, voi ăștia de la PSD, să treceți Atlanticul, cum de ne-ați ajuns din urmă, șobolanilor?

Ce căutați aici?

Suntem la capătul lumii, unde să mai fugim de voi, mă-ntreb. Și, mai mult, ce suflet au avut oportuniștii româno-canadieni care au semnat pactul cu Negura datorită căreia noi, cu toții, am părăsit țara.

Ce suflete ați avut, măi, să semnați cu PSD-ul? Sunteți canadieni ca și noi: cum ați putut, măi?? Ia să vă văd ochii, ia…

Ti-a placut articolul?

12 Comments

 1. Victor Socolovici spune:

  Draga Doamna Manea! Eu nu am fugit la capatul lumii! Eu m-am autoexilat in Canada. Nu am votat cu PSD-ul, nu am votat deloc pentru nici o formatiune politica sau pentru vreun presedinte .Pana anul trecut ,cand am votat contra constiintei mele dar prins de curentul celor,,fugiti”,la capatul lumii. Am votat pentru marioneta de iohannis! Un om cu zambet de rece ,precum zambetul lui Hollande, omologul sau francez. Cinismul unor marionete politice care mi-au ,,sterlizat”pentru totdeauna curajul de a ma mai exprima prin vot pentru tara acesta in care m-am nascut. Dumneavoastra continuati sa acuzati un neam,o natiune(pentru ca avem si alte popoare -ziceti-le minoritati,daca vreti!- )Romania pentru ceea ce a ales.Daca ati ajuns la capatul lumii, credeti ca ati atins si ceva din asa zisa democratie? Nu! Marii lumii conduc , desfiinteaza, multileaza popoare si culturi ,impunand una care nu are valoare.Nu creaza ci desfigureaza omul , ori unde s-ar afla el.Sunteti tanara si , cu tineretea dumneavostra se scrie istoria. Asa s-a scris istoria si in tineretea mea, a tatalui meu, a bunicului meu ,a stramosilor mei. Intr-un fel ii admir pe predecesorii mei: cand nu le-a convenit s-au razvratit. Ce facem noi aici, la capatul lumii, pentru Romania denigrata, cand tara(tarile ) care ne-a(u) primit ii trateaza pe conationalii de dincolo ca pe un popor de barbari? Vreti sa veniti cu mine maine sa demonstram in fata unor ambasade care persifleaza poporul roman,care persileaza lumea,in general? Daca aveti curajul,atunci nu vom mai fugiti, Madame! Vom alege sa traim liberi in orice colt de lume. De ce nu va intitulati cronicile,,Foaie de drum spre pace”? Eu cred ca stiu: dumneavoastra nu va imaginati ca am putea sa fi uniti si sa manifestam pentru pace, pentru aia adevarat neimpusa cu armele, cu forta politica manipulatoare, cu finantele. Doamna Manea, drumul asta e atat de scurt incat e de prisos sa consumam o,,foaie de drum lung”!

  ..

  Victor Socolovici

  Victor Socolovici Cateva greseli de ortografie s-au strecurat in mesajul meu. Mea culpa: nu ma corectez! Cer scuze!

  J’aime · Répondre · 2 minutes

  ..

  Victor Socolovici

  • Domnule Socolovici, nu cu tinerețea mea se scrie istoria ci cu cea a celor cu adevărat tineri. Până când nu vom avea curajul să ne facem singuri o analiză a cine suntem noi, în realitate, până atunci vom trăi cu iluzii. Materialul acesta are ca obiectiv sesizarea ilegalității prezenței unui partid politic românesc pe teritoriul Canadei. E atât de simplu. Și de direct, recunosc.

 2. George Apostol spune:

  Locuiesc in Canada, am dubla cetatenie (rom. & can.) si votez cu asiduitate dar numai in alegerile canadiene. Consider ca dictonul ‘no taxation without representation’ se aplica si invers. Votul meu in alegerile romanesti ar putea infuenta rezultatele lor finale si determina cine v-a fi presedinte sau prim ministru acolo, in tara pe care am parasito de mult. Cred ca nu e echitabil ca locuitorii tarii mele de bastina sa suporte consecintele votului meu care nu am fost sau voi fi alaturi de ei acolo, in Romania.

  Inteleg ca PSDul esta sustinut de cca. 40% din electorat si ca a facut parte din guvernul Romaniei cam 15 ani din ultimii 26. In acest context folosirea cuvintelor “cum ați reușit, măi nemernicilor, voi ăștia de la PSD, să treceți Atlanticul, cum de ne-ați ajuns din urmă, șobolanilor? Ce căutați aici? Suntem la capătul lumii, unde să mai fugim de voi, mă-ntreb. Și, mai mult, ce suflet au avut oportuniștii româno-canadieni care au semnat pactul cu Negura datorită căreia noi, cu toții, am părăsit țara. Ce suflete ați avut, măi, să semnați cu PSD-ul? Sunteți canadieni ca și noi: cum ați putut, măi?? Ia să vă văd ochii, ia…”
  la adresa canadienilor care sustin aceasta formatiune politica – pe care, aparent, dumneavoastra o urati – este nepotrivita cu tonul general echilibrat si rational al acestui website. In alte articole va exprimati regretul ca romanii canadieni nu sunt uniti. Ceva nu se potriveste. Pacat.

  • Domnule Apostol, simpatiile politice de stânga nu au mare trecere pe un website privat ca acesta. Comentariile dumneavoastră referitoare la lipsa mea de echidistanță mă lasă complet rece. Motivul este simplu, zic eu. Cei care au părăsit România cu destinația Canada au avut un obstacol și o motivație, comune: să scape de un sistem ticăloșit. Recunosc, m-am abținut cât am putut din a-i numi în fel și chip pe acești hibrizi politici și n-am să pledez vreodată pentru echidistanță în ce privește politica țării de unde venim atâta vreme cât ei sunt la originea migrației noastre. Noi am fugit de un sistem și dumneavoastră ați vrea să-l acceptăm, nu-i așa, în virtutea toleranței învățate aici? Greu, foarte greu, v-o spun din start. Deci nu, n-am nici cea mai mică toleranță pentru fariseii partidului cu pricina și nici urmă de respect pentru cei din Canada care s-au înjosit într-atât încât să plece urechea la murmurul lor…Și cei de acolo și cei de aici, cât sunt ei de româno-canadieni, sunt niște jegoși moral, asta fie vorba între noi.

   • George Apostol spune:

    Doamna Manea
    Va multumesc pentru raspuns. Nu m-am referit la echidistanta ci la vocabular. Am crezut ca a fost o scapare. Am gresit. Scuzati!

    • Stăpânesc limba română, domnule Apostol, zic eu. N-a fost nicio scăpare, a fost cu intenție. Cu bună intenție. Și voi continua să mă refer astfel la tot ce-a constituit Vectorul perfect care mi-a desenat destinul de emigrant. O seară frumoasă să aveți!

 3. Ion Tarateanu spune:

  “Ce suflete ați avut, măi, să semnați cu PSD-ul? Sunteți canadieni ca și noi: cum ați putut, măi?? Ia să vă văd ochii, ia…”

  Doamna, cu respect, daca sunteti deja canadianca, lasati Romania in pace. Romania si romanii isi vor urma cursul lor in istorie, dumneavoastra va veti urma cursul canadian. Cei care vor sa ajute Romania o ajuta neconditionat, Romania e insasi fiinta lor.

  Stiti prea bine ca, cu timpul, legaturile cu Romania se vor pierde ireversibil. Ati pierdut Romania, identitatea romaneasca, sufletul romanesc. Multumiti-va cu noul rol de canadian si lasati romanii in pace. Incetati sa mai afisati aerul acesta de superioritate fata de romanii din tara. Nu va foloseste la nimic… Ba mai mult rau face timidelor dumneavoastra incercari de a va agata de, parca, ultimele radacini romanesti vii care va mai alimenteaza cu seva…

  • Domnule Tărăteanu, felia dumneavoastră de Românie este egală cu a mea. Pe veci, asta ca să nu existe dubii.

   • Ion Tarateanu spune:

    Stimată doamnă, felia de Românie este egală într-adevăr. Felia de străinătate strecurată în rădăcinile original româneşti diferă însă radical.

    Emigrantul, cu multă străinătate în suflet ridicată în slăvi, se îndepărtează meteoric de ţară, de matricea românească. Apoi, copiii lui nu mai grăiesc româneşte, nu mai simt româneşte, nu-l înţeleg pe Eminescu… Cu alte cuvinte, spiţa de neam românesc este retezată în exact acel punct. Acesta este emigrantul, mai ales cel care a ales să plece “definitiv”.

    Am înţeles, emigrantul a plecat “definitiv” din ura faţă de sistem. Dar, plecând aşa “definitiv”, scăpat de sistem “definitiv”, a scăpat şi de ţara lui, de neamul lui, de spiritualitatea lui. De un fel de a fi, românesc, în acest cor al naţiunilor tot mai descumpănite. Mă tot întreb cum de bunicii si străbunicii noştri nu s-au lepădat de ţară, cum de au stat curajoşi în faţa unor “sisteme ” cu mult mai perverse şi mai criminale decât cel de acum… Alt OM şi alt SUFLET sălăşuia în ei… Nu nenumăratele drepturi şi pretenţii îi motiva ci nenumăratele datorii…

    România în aceste vremuri are nevoie de români în carne şi oase nu de oameni virtuali care s-au regăsit pe alte tărâmuri. Contribuţia, prin prezenţa reală, apostolică aproape, ar ajuta să ne urnim din loc.

    În rest, pentru “plecaţii definitiv”, România va muri încet prin asimilare şi uitare. Lege a firii validată de experienţa a mii de ani de istorie…

 4. Ion Tarateanu spune:

  Aici aveţi dreptate, românii care se vor întoarce… De aceştia are nevoie România. De ei şi de copiii lor pentru că fără copii la fel de români ca şi părinţii lor nu există continuitate de neam, se face noapte… Şi sunt din ce în ce mai mulţi români care se întorc (cu copii cu tot). Români care cred în datorie, în bucuria de a trăi între ai tăi, în matricea ta, între versurile, poemele, cetăţile, crucile, munţii şi câmpiile noastre. Români vii, în carne şi oase, care vor să pună osul la renaşterea României prea mult terfelită în ultimii ani de tot felul de forţe care mai de care mai perverse. De Canada (Franţa, Spania, Italia, etc.) au localnicii grijă… De România, cu atâţia români plecaţi, numai cei de acolo cu cei întorşi mai pot griji…

  Oricum, vă urez La mulţi ani şi An Nou Fericit!

  PS Nu există români-canadieni sau români canadieni aşa cum nu există nici români chinezi sau români etiopieni. Dacă un român se naşte şi trăieşte in Angola devine român-angolez? Dar dacă trăieşte pe un vapor devine român-vaporean? Legea locului sau legea sângelui (şi a spiritului, a sufletului, a duhului) prevalează în ultimă instanţă? Există doar români (grci, englezi etc.) care trăiesc în străinătate, sau canadieni (italieni, spanioli, francezi) de origine română… Aceştia din urmă vor fi definitiv şi iremediabil asimilaţi…

  PS2: Ba nu, destinele se mai pot şi întoarce… Depinde cât de repede intri adânc în străfundurile fiinţei tale şi înveţi cine eşti… Bilete de avion se găsesc, dragoste şi voinţă să fie. Că doar n-o fi mai greu să te întorci decât să pleci prin străini???

  • Teodora spune:

   Intelepte cuvintele dumneavoastra, domnule Ion Tarateanu. FELICITARI !!!
   “Destinele se mai pot şi întoarce… Depinde cât de repede intri adânc în străfundurile fiinţei tale şi înveţi cine eşti…Bilete de avion se găsesc, dragoste şi voinţă să fie. Că doar n-o fi mai greu să te întorci decât să pleci prin străini???”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *