4X4 Personaje- Aceasta este rețeta de act artistic pentru românii din Canada
13 martie 2016
Editorial, așa dintr-o dată
17 martie 2016
Show all

Taking Care Of Business- Sandra Pralong vine, săptămâna viitoare, la Toronto. Noua administrație prezidențială din România face pasul să-i cunoască pe românii din Canada.

Foto: romaniajournal.ro

Luați pe sus de entuziasmul mediilor de socializare, cu pașapoarte sau cu titluri de călătorie eliberate ad-hoc, la ultimele alegeri prezidențiale din România am semnat in corpore angajamentul de a ajuta România să devină mai curată și mai bogată. E, sau nu e așa?

Și am mers la vot. Am făcut cozi, am făcut poze și le-am urcat pe facebook și, preț de două zile, la cele două scrutinuri, am fost monolit: a fost cea mai puternică solidaritate românească pe care am simțit-o de când am aterizat în Canada. Cred că și voi la fel.

Klaus Iohannis, actualul președinte al României a fost opțiunea majorității. Iohannis conduce astăzi România iar nouă, celor din Canada, în noianul de știri ce ne parvin prin internet, din țară, nu ne este ușor să cernem realitățile de dezinformări, acesta este un adevăr. Mare lucru nu putem face, distanța e distanță.

Sandra Pralong, arhiva personală

Sandra Pralong, arhiva personală

După ce la începutul lunii martie s-a aflat în Italia, unde s-a întâlnit și a discutat cu reprezentanții celor câteva asociații românești din Roma, consilierul președintelui Iohannis, doamna Sandra Pralong vine săptămâna viitoare în Canada.

Sandra Pralong este o româncă crescută în diaspora, așa, pe scurt. Despre cine este Sandra Pralong (n. 1958), veți afla mai la vale, din biografia ei. Ce-aș vrea să vă spun: trageți aer în piept, e de bine: este pentru prima oară când cineva de rang atât de înalt din România se interesează la propriu despre noi. Eu zic că este minunat și că va fi interesant de știut care sunt coordonatele vizitei și cum, din nou pentru prima oară de la revoluție, cineva chiar ne tratează ca pe o Comunitate.

Este momentul să facem pasul, să nu ne fie teamă. Codrii Canadei ne-au ascuns destul. Distanțele imposibile ne-au ținut destul departe unii de alții. Cât o fi țara asta de lată, tot o singură Comunitate suntem. Haideți să resetăm, cât putem, serverele din mințile noastre, să ne facem un strop de curaj și să acceptăm că dincolo de cercurile mici de prieteni, suntem o Comunitate.

Cel mai mare câștig ar fi conștientizarea lucrului ăstuia. Atât. Conștientizarea faptului că suntem o Comunitate este deajuns.

(Sincer, eu am fugit optsprezece ani de cuvântul Comunitate. Mi s-a părut desuet, în contratimp, traditional și obosit. La ziarul Acasă, cândva, țin minte că am interzis/banat chiar cuvântul Comunitate, tocmai ca să nu stârnesc reacții ale cititorilor, teama, bănuiala, cine știe ce mai ieșea…).

Încep eu și spun șoptit: fac parte și eu dintr-o Comunitate. Și fac ochii maaaari, iar mai departe habar n-am…

Sandra Pralong ajunge în Canada săptămâna viitoare. Am să revin cu detalii, pe măsură ce aflu și eu mai multe. Mulțumesc Doru Liciu, consul general interimar la Toronto, pentru informație.

Spune Sandra Pralong: sunt asadar un om care a ales Romania si care si-a luat ca proiect schimbarea atitudinii celor cu care interactioneaza, in speranta ca lucrul acesta ma va ajuta si pe mine sa ma schimb, sa devin mai buna. In strainatate am invatat ca viata este o profetie auto-realizata, asadar “cum iti asterni, asa dormi”. Mi-ar placea ca si romanii sa inteleaga lucrul acesta si sa nu se mai lase molipsiti de neputinta si frustrare. In unul din proiectele mele de suflet, facute cu colegii de la Fundatia SynergEtica, am invitat tinerii sa fie “revolutionar de optimisti” si sa ajute ca Romania sa devina o “tara in care chiar merita sa traiesti.” Pentru asta traiesc in Romania…

Biografia, aici (http://sandrapralong.eu/biografie):

Sandra Pralong-Budis, PhD, este activa in societatea civila, autor, profesor, fondatoarea Fundatiei SynergEtica, consultant, trainer si coach.

Este cunoscuta in Diaspora datorita publicarii, intre altele, a volumelor “De ce m-am intors in Romania” (Polirom 2010) si “Mai romani decat romanii?—De ce se indragostesc strainii de Romania” (Polirom 2013), care pledeaza pentru redescoperirea dragostei de tara.

A fost activa in Diaspora inca din adolescență, semnand, in 1975, “Memorandum-ul de la Holloway” prin care romanii din exil cereau respectarea Drepturilor Omului in Romania.

Sandra Pralong s-a intors in Romania in 1990 de la New York, unde era director de promovare (comunicare B2B) al saptamanalului international Newsweek. La Bucuresti, a pus bazele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, pe care a condus-o la inceputul anilor ’90. A fost consiliera Presedintelui Emil Constantinescu (1998-2000) si inalt functionar ONU (2002-2006). Din 2007, prin Fundatia SynergEtica, indeamna tinerii romani sa experimenteze « bucuria eticii » si sa inteleaga ca prosperitatea nu poate fi durabila daca nu este si etica. In 2008, Comisia Europeana a numit-o Ambasador al Bunavointei pentru Anul International al Dialogului Intercultural.

Ca antreprenor, a livrat consultanta strategica in comunicare pentru companii precum Renault/Dacia, Erste Bank, Google, Fundatia Bertelsmann si institutii precum Banca Mondiala, ONU, Delegatia Comisiei Europene, OCDE, etc.

sandra 3

In plus de volumele susmentionate, a publicat si « The Open Society after 50 Years—the Continuing Relevance of Karl Popper » (Routledge, 1997) si « Cum Schimbam Mentalitatea ?—25 de ani in Romania » (Polirom 2014), precum si numeroase eseuri si articole stiintifice in tara si mai ales in strainatate.

Are un Doctorat in Stiinte Politice obtinut cu distinctie la Paris (2008) si trei Masterate: in marketing (Elvetia, HEC Lausanne, 1981), relatii internationale & diplomatie (SUA, The Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, Boston, 1985) si filozofie politica (SUA, Columbia University, New York, 1997).

A castigat premii internationale in comunicare si publicitate dar si in poezie, a fost inclusa in « Who’s Who in the World » si « Who’s Who of American Women », si a fost decorata de Statul roman, de Casa Regala a Romaniei si de Commonwealth-ul statului Massachusetts in SUA.

Actualmente este Consilier de Stat la Presedintia Romaniei unde se ocupa de relatia cu romanii de peste hotare.

 

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *