Gilmar Oprişan vine cu o excelentă compoziţie: Long Live Canada! Piesa are toate şansele să devină Imnul Românilor din Canada
21 iunie 2017
Visul din Noaptea de Sânziene
29 iunie 2017
Show all

Târgul de Carte de la Toronto- un excepțional moment cultural în limba română

Un sezon neobișnuit de efervescent și de bogat, un preaplin de evenimente organizate și animate de etnicii români din Canada. O agendă încărcată de întâmplări artistice și de evenimente culturale, în toate provinciile canadiene unde trăiesc români. Nu poate Foaia De Drum Lung a le cuprinde pe toate și cer iertare cu plecăciune, dar n-are cum.

Mă bucur, ca și cei mai mulți dintre voi, cei care citiți, văzând saltul calitativ real, indiscutabil pe care organizațiile și asociațiile românești l-au făcut în a promova adevărata noastră identitate, sub aspectul diversității dar și al profunzimii mesajului pe care românii îl aduc în main stream, la anul de grație 2017.

Excepțional efort, merită urmărit. Fără precedent.

Astăzi, cireașa de pe tort: în 17 iunie, între rafale de ploi și reprize de soare torid, la Spadina Theatre din Toronto, Asociația Tradicious (Iuliana Pacso și Sorin Mitrea din Toronto) împreună cu Librăria Pagini Românești (Viorel  și Mari Anghel din Montreal) au deschis cea mai sensibilă cale către ușa până acum rămasă cu lacăte, înlăuntrul grupului nostru etnic: ne-au mitraliat mințile cu forța cărților îmbibate de mesaj.

Târgul de Carte Românească, aflat la prima sa ediție, a spart tiparul crescut între cultura de la scara blocului și pășunismul rupt din rai, pe care noi, ca și grup etnic (cu întenție, eu nu folosesc termenul de Comunitate- n.a.) le-am cultivat nepermis de mult. Pentru o zi am uitat de Țociu și Palade, de Maria Dragmiroiu, Raoul și Mirabela, eternii traseiști ai pseudo-culturii repartizate diasporei de la marginile lumii.

Am primit, în schimb, filosofie, sociologie, istorie romanțată, trăire autentică românească legată între coperți, am primit dezbateri de idei contemporane, umor și cinism în pasaje alternative și, peste toate, o lipsită de cutume, o generoasă cuprindere a lumii în care trăim.

La Târgul de Carte Românească am fost, la unison, forțați să gândim.

O energie neobișnuit de mare s-a adunat sub plafonul încăperilor care au găzduit evenimentul. A fost energia celor veniți de dimineață, din drag de carte, din nostagia anilor în care cărțile ne țineau loc de televizor și a căror parcurgere s-a constituit în fundamentul poziționării ulterioare a fiecăruia dintre noi, în societatea și epoca în care am crescut și ne-am format.

A fost momentul întoarcerii intelectualității române din Toronto, către carte. Am văzut, în public, acei ochi mari, arși de aducerile aminte ale momentelor în care actele culturale schimbau topica gândurilor, am simțit nostalgia anilor de liceu ori de studenție, cu veioze și cărți răsucite, împreună încinse.

Break through- este puțin spus. Acum când scriu încă nu pot lega între ele treptele firești ale evoluției așteptărilor noastre de români canadieni pentru că nu a existat o tranziție, o scară evolutivă, printre evenimentele culturale deja făptuite, către rafinamentul și noblețea unei asemenea întâmplări precum Târgul de Carte de la Toronto.

Am realizat cât de mult ducem lipsa gândirii structurate și pertinente, a  vorbirii articulate în limba română, ambele venite de la autorități incontestabile în materie și am văzut acest lucru în atenția cu care audiența a respirat carte și gândire concertată, prin toți porii.

O altă lume, un strat fin ca mirosul de busuioc proaspăt, constituit din acei care, odată cu trecerea oceanului, n-au abdicat de la propriile valori și n-au coborât standardele, ori alterat algoritmul proceselor cunoașterii.

Evenimentul literar (al cărui desfășurător îl public mai jos) a fost fericit încheiat de un recital mai nuanțat decât cerul asfințitului de vară: Jezebel, o excepțională voce de origine germană, acompaniată de Alexandru Burcă, pianist român, au aprins împreună torța culturii în mințile, spiritele și trăirile noastre.

Sincere, calde și prietenești felicitări organizatorilor, felicitări echipei Consulatului Român la Toronto, lui Mugurel Stănescu, pentru prezența vie și contribuția efectivă la succesul primului eveniment cultural complex și de o imensă rezonanță, în rândul grupului nostru etnic, petrecut pe pământ ontarian în acest secol.

Iuliana Pacso, Sorin Mitrea, Viorel Anghel ne-au reamintit acordurile culturii reale, au redesenat, pentru noi, parametrii ei esențiali.

Anticipez participare triplă, cel puțin, la ediția următoare a Tărgului de Carte Românească. Acest eveniment are șanse reale să crească exponențial: organizatorii au transmis exact mesajul lor către public- nu abdicați de la carte. Publicul a rezonat fără cusur.

Încă o dată , felicitări!

**

Desfășurătorul Zilei Cărții Românești, cu participanții și principalele momente, mai jos:

11:00 am – Acesul publicului la Târgul de Carte ”Scriitori români în Canada”. Vânzare de carte la standul Librăriei ”Pagini Românești”.

12 :30 am – Atelier de povești – cu Andreea Demirgianu

1 :00 pm Deschiderea oficială a târgului de carte ”Scriitori români în Canada” / ”Romanian writers in Canada” Toronto 2017

Cuvânt de bun venit: Iuliana Pacso – TRADICIOUS, Viorel Anghel – Librăria ”Pagini Românești”

1 :05 pm – Interferențe culturale: Lansare de carte Canadian Postcards de Elena Ștefoi.

Invitați: Mugurel Stănescu, Consul general al României la Toronto și Dr. Brendan Edwards, Head, Library & Archives at ROM

1 :20 pm – Gabriela Casineanu: ”Introverts: Leverage Your Strengths for an Effective Job Search”

1 :25 pm – Lansare carte: ”Prince Tulip and the Music of the World” de Andreea Demirgianu

1 :45 pm – Întâlnire cu Sophia Leopold ilustatoarea cărții “Să ne jucăm că facem artă!” de Vianu Mureșan

2 :00 pm – Interviu cu scriitoarea Felicia Mihali din Montreal: ”About in-between identities”

2 :30 pm – Lansare carte: ”RecipeArium” de Costi Gurgu

2 :50 pm – Întâlnire cu Milena Munteanu, autoarea cărților ”Departe de țara cu dor” și ”Din țara soarelui răsare”

3 :00 pm – Lansare carte: „Cele mai frumoase reportaje” de Viorel Ilișoi. Prezintă Viorel Anghel

4 :30 pm – Magdalena Manea, prezentare ”Foaie de drum lung”.

Eveniment organizat de TRADICIOUS. Partener: Librăria ”Pagini Românești”. Partener media: NOI ROMÂNII TV

Concertul ”De la Édith Piaf la Maria Tănase prin micul Paris”, Toronto, Spadina Theatre, 6:00 pm – 8:00 pm

”De la Édith Piaf la Maria Tănase prin micul Paris”recital susținut într-o manieră inedită de talentata solista Jezebel, acompaniată de Alexandru Burcă, pianist al Teatrului Național de Operetă şi Musical “Ion Dacian”. O atmosferă cu parfum interbelic, cu refrene din muzica Bucureștilor de odinioară,  de la ”Până când nu te iubeam”, ”Ciuleandra”, până la ”Non, je ne regrette rien”.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *