Hai Corina în Canada, te așteptăm!
12 noiembrie 2017
Șoferii de cursă lungă și Drumul- iubirea lor, silnică, pe viață
3 martie 2018
Show all

Ți-a trimis și ție scrisoare?

Giovanna și Antonio, un cuplu de sicilieni cu peste 65 de ani de căsătorie la activ, în Canada de peste jumătate de secol.  Ca orice italian respectabil, Nino n-a lăsat-o pe Giovanna să lucreze nici măcar o zi în viața ei. Ea s-a ocupat exclusiv de casă și de copii și, slavă domnului,  treaba în gospodărie niciodată nu s-a-ncheiat! Nici cu engleza n-a stat vreodată bine dar, în fond, la ce i-ar fi trebuit ei engleza.

Pe la începuturile vieții lor canadiene, pe când încă locuiau în Little Italy, Giovanna primește acasă, în prag de sărbători, un card frumos, festiv, cu urări calde de sănătate, bunăstare și cu asigurări de toată prietenia. Cardul, semnat de o femeie, adresat exclusiv lui Nino.

-Ăsta are pe una, uite, e și adresa aici…spune Giovanna cu năduf, către cumnată-sa. Eu trebuie să merg s-o cunosc p-aia, să vezi ce-i fac….Cum își permite să-i scrie barbatului meu, acasă? Ce nerușinată!!

Cumnata, ceva mai ieșită din casă decât Giovana, nu stă pe gânduri. Simte că la mijloc poate fi ceva necurat și unde nu caută cheile și se duce să pornească mașina, că nu era de întârziat!

Moț, pleacă amîndouă să facă dreptate. Destinația: taman, adresa de pe plicul cu cardul plin de urări.

Cale lungă prin Toronto până la locul cu pricina, discuții aprinse între cele două femei. Giovanna, din când în când: să vezi ce-i fac lu’ aia, mătur pe jos cu ea…

-Să nu te lași, o-ndeamnă cumnata pe Giovanna, că astea p-aici n-au rușine, se bagă în casa omului! Auzi la ea!

Ajung doamnele la adresa cu pricina, pline de nervi .

Acolo, o clădure de birouri.

-O fi lucrând aici, stai să vezi ce circ îi fac! S-o vadă toată lumea!

Giovanna găfăie de la urcat scările și se-ncurajează pentru ce-avea să urmeze, suflecându-și, imaginar, mânecile.

Urcă amândouă la etajul unu.

Acolo, un cabinet medical.

Intră.

Se uită împrejur: un cabinet medical, cu sală de așteptare.

Coincidență, în sala de așteptare, încă o cunoștință: un italian din cartier, așteptându-și rândul la consult.

Plină de nervi, Giovana sare la el, că-l cunoștea:

-Și tu vii tot la asta vii, eh? Și tu, și bărbatu-meu, că nu vă mai satură dumnezeu! Vorbesc eu cu nevastă-ta. Ți-a trimis și ție scrisoare acasă, eh??

A durat ceva timp până Giovanna a înțeles că medicul curant, o femeie doctor, trimisese cardurile de sărbători pacienților ei, ca semn de prețuire. Și că le semnase cu mâna ei. Și că, așa cum îi trimisese lui Antonio, trimisese carduri la alte câteva sute de pacienți.

Giovanna păstrează și acum cardul. Încă nu știe ea, sigur, ce-a fost, dacă a fost, cumva, ceva, între Antonio al ei și doctorița aceea.

Povestea mi-a ajuns la urechi în seara asta, prin amabilitatea dragii Camelia Ion (care-i cunoaște pe protagoniști) în cele două ore de condus, bară la bară, pe gheață și prin zăpadă, până acasă. Și țin să v-o spun și vouă, că tare nostimă mi s-a părut. Numai bună, după sărbători!

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *