Cu discreție, despre ieșirea pe ușa de incendiu
2 octombrie 2015
Mâine- despre Canada cea bogată în Radon
4 octombrie 2015
Show all

Trei borcane cu dulceață

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A venit o toamnă plinuță, bucălată și rumenă-n obrăjori! De două zile duduie centrala termică, în casă e cald și bine și mai arunc un ochi la florile din ghivece, încă în curte: ori le-aduc pe toate-n casă, ori îmi iau adio de la ele. Noaptea e deja ger. Miroase, vag, a iarnă, e mirosul ăla de gheață veche ce bine direct de la Pol, un miros dulceag, sălciu, crud și albăstrui.

C-o mână de gutui culese-n prag de octombrie și cu un strop de răbdare, am umplut astăzi trei borcane cu dulceață. Dulceață cu arome de scorțișoară și vanilie, numai bună la clătite,  pentru când ne-o năpădi zăpada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

de gutui.

Și tot azi, la o preumblare zgribulită prin curte, am făcut bilanțul: după o vară-ntreagă de udat grădina de zarzavaturi cu sârg și cu noaptea-n cap, au crescut frumos leușteanul, pătrunjelul, roșiile și ardeii iuți.

Restul și-au cam bătut joc.

Ardeii grași au făcut două flori și au chircit doi ardei pricăjiți, vinetele nici nu s-au sinchisit să rodească, castraveții mi i-a mâncat marmota iar dovlecii s-au uscat demult.

N-am avut mare noroc la grădină anul ăsta, cu excepția roșiilor: am luat două  răsaduri mari deja și pline de flori, în mai iar de-atunci n-am mai cumpărat o roșie. Au rodit continuu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

roșii de octombrie, din curtea mea

În seara asta am adunat ultimele roșii, chiar și pe cele mici și verzi, la gândul că oricum nu mai apucă să crească. M-am ales c-o sacoșă de gogonele. Motiv pentru care am tăiat iute niște morcovi pe lung, două verze roșii (conopidă n-am găsit, deși mi s-a spus express că trebuie, pentru efectul artistic) și-am umplut borcanele.

Este pentru prima oară în viața mea când pun murături. Am primit rețeta și procesul de lucru prin telefon, n-am deschis netul deloc și-am făcut cum m-am priceput. Saramura a ieșit saramură. Sper ca și murăturile să iasă. Deocamdată borcanele stau cuminți la răcit. Mâine le pun capacele.

Știu, n-arată cine știe ce dar numai cine știe cum se pun murăturile înțelege cât m-am căznit să le așez cât de cât. Mă dor încheieturile mâinilor de la muncă, zău. Greu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gogonele, vază roșie, morcovi

Merele din coș, primite pe seară de la vecina mea au umplut bucătăria cu miros ca la bunica la Ianca. Miroase a măr acum cules, în bucătăria mea.

Și m-a lovit, azi, brusc, constatarea că-i toamnă. Parcă nici n-am văzut-o până acum, m-am luat cu fleacurile, cu viața, munca, gândurile, planurile, visurile, scrisul.

Și-așa, dintr-o dată, cu miros de dulceață de gutui și de mere-n toată casa, o toamnă bucălată și, presimt, o toamnă bună la suflet s-a mutat în odăile mele. Ușurel, mă poartă-n taină către asfințitul ultimelor frunze de arțar.

Scriu cu mare drag despre lucrurile mici și simple, bag de seamă. E bine.

Ti-a placut articolul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *