Galele Asociației Inginerilor Români Din Canada- Noiembrie, 2015
9 noiembrie 2015
Cea Mai Frumoasă
13 noiembrie 2015
Show all

Patru Răspunsuri La Scrisori

photo:bakpackguide.com

Vă place povestea trecerii prin lume, așa cum curge ea în Foaia De Drum Lung, bag eu de seamă. Mă bucură și știu că povestea asta, a vieții văzută prin ochii mei, nu este cu mult diferită de poveștile voastre: cu toții avem zile proaste și zile bune, zile când ne simțim puși jos, de viață și zile în care mâncăm stele, de energie și de curaj. Zile în care iubim (și vorbim despre iubire) și zile în care iubim, dar nu scoatem o vorbă. C-așa-i firea umană.

Am să răspund, cât pot de pe scurt, unor mesaje primite zilele astea:

Îmi cer scuze că dau buzna aşa, pe nepusă masă. Vreau să vă cer un sfat. Din postările dumneavoastră am înţeles că locuiţi în Canada. Gândul plecării mă bate şi pe mine. Nu am ce să mai sper aici. Ce mă sfătuiţi? Cu ce să încep? Eu vin singură, fără cunoştinţe. Îmi pun întrebările elementare: unde voi locui, ce voi lucra, ce formalităţi trebuie să îndeplinesc pentru a pleca. Va rog încă o dată să mă iertaţi că va scriu, dar am nevoie de sfatul cuiva care are deja experienţă plecării din ţară. Va mulţumesc mult! (Adela Stoenescu, România)

Canada, ca spațiu de locuit, devine o chestiune din ce în ce mai serioasă, iar plecarea spre Canada, în condițiile comunicării de astăzi (deci nu cum am plecat noi, în anii 90, cu atlasul geografic dinainte, fără s-avem habar ce și cum- n.a.) fără lecțiile făcute temeinic, înseamnă eșec din start. Canada este o destinație râvnită. Și experiența emigrării aici merită traversată, astăzi, în următoarele condiții: cunoașterea bună a englezei sau a francezei, o profesie- nu o carieră, ci o profesie și un bagaj de determinare imens. Presiunea imigraționistă este foarte mare în Canada. De la 250,000 de imigranți pe an, intr-un an vor fi admiși 450, 000. Din toată lumea. Cu școli din ce în ce mai sofisticate.

Asta înseamnă competiție tot mai acerbă pe piața de muncă. Înseamnă mai multă seriozitate, mai multă inteligență emoțională, un plus de determinare. Cam acestea ar fi punctele-cheie ale reușitei, atăzi, aici. Restul: viață socială, timp liber, viață de familie chiar, sunt în mare parte sacrificate, în favoarea bunăstării materiale.  Canada nu este Europa, nici Statele Unite.

Adela, astăzi citeam că țara asta, Canada, a fost declarat drept locul cel mai liber de pe pământ. Da, posibil să fie. Prețul libertății acesteia individuale este plătit, de către toți, în valuta forte a cinstei, a muncii și a respectului pentru cel de-alături.  Te-ncumeți?

Bună, Magda!

Apreciez bunele intenţii în a crea ceva de calitate, unde oameni diferiţi se pot întîlni într-o lume de idei, dar asta nu mă împiedică să constat cu tristeţe că azi, 6 Noiembrie 2015, în contextul fierbinte al frămîntărilor cruciale din ţară, pe aici pe la noi, nu numai pe acest site, viaţă şi atmosfera e dulce-nepăsătoare. Nici o informaţie, nici o singură vorba despre ce se întîmplă acasă…

Mai avem totuşi speranţa, nu-i aşa? (Octavian Stănescu, Whitby,Ontario)

Râdem-glumim dar nu părăsim incinta, vorba cuiva. Foii De Drum Lung îi trebuie, deschis vorbind, doar câteva zile și o mână de texte scrise cu target, pentru ca website-ul să vireze, să se metamorfozeze într-una dintre cele mai acide, dinamice și în gardă formațiuni intelectuale de presiune virtuală, ale diasporei asupra țării-mamă. Sunt români în Canada care scriu de zece ori mai cu impact decât Andrei Pleșu sau Tudor Chirilă, de exemplu. Am antrenamentul jurnalistic, am câteva victorii pe frontul acoperirii evenimentelor în media. Sunt jurnalist de vocație și am puterea, gândirea critică necesară, informațiile, experiența și flerul care să poată, în condiții absolut excepționale, conduce Foaia De Drum Lung către acest obiectiv: și anume să devină un soi de Vocea Americii, de pe vremuri. În condiții de normal și de pace, însă, nu am să promovez interesele politice, inflamările sociale, partizanatele ori inițiativele buimace de azi-pe-mâine, oricui ar aparține acestea. Recunosc, totuși, am avut impulsul să scriu despre Colectiv, în câteva rânduri. M-am abținut din câteva motive: să nu deturnez obiectivul primordial al Foii De Drum Lung- și anume acela de a povesti viața normală, să nu devin ecoul de peste mări al gazetarilor, români și nu numai, să nu deschid polemici transoceanice, să nu instilez ideea de zgomot româno-canadian inoportun. Eu am încredere că cei din România știu ce au de făcut și, chiar dacă nu le iese din prima, eu știu că vor persevera. Noi avem dreptul să simțim, n-avem căderea să-i îndrumăm. Așa cred că este decent.

Sper c-ai înțeles acum de ce, la Foaia De Drum Lung, episoadele românești Colectiv și Strada au fost doar tangent amintite. Octavian, mulțumesc mult pentru mesaj.

Am primit și un mesaj legat de recent desfășurata Gală a Asociației Inginerilor Români din Canada. Mesajul sună așa: S-au strâns niște bănuți pt Colectiv? (Alexandra Perebiceanu, Toronto)

Haideți să vorbim deschis despre evenimentul monden cel mai important de peste an, organizat de AREC la Toronto și care renunește, pe lângă masa mare de participanți (în general cu studii tehnice dar, mai nou, cu studii superioare și în alte domenii-n.a.), personalități locale de origine română care s-au distins în profesie aici, în Canada dar care au avut un aport semnificativ și în perioada în care au activat ca ingineri în România. Da, este un titlu de mândrie că evenimentul reunește reprezentanții Ambasadei României la Ottawa, pe cei ai Consulatului General al României la Toronto precum și personalități publice canadiene, simpatizanți ai acestei asociații, ai ideii de asociere profesională pe criterii entice.

Mă feresc și mă voi feri mereu să pronunț cuvântul Comunitate, cu referire la românii canadieni. Noi, românii din Canada nu funcționăm după principiile comunitare clasice, suntem mai degrabă un hibrid, un grup etnic cu periodice manifestări de tip comunitar. AREC a înțeles parametrii în care noi funcționăm și, fără false efuziuni de simpatie revărsate în limba română, a știut, timp de zece ani, să ofere ghidare, coordonare, să crească încrederea de sine a celor care i-au pășit pragul.

Alexandra, chestiunea colectării de bani, ad-hoc, pentru cauze umanitare ori obiective filantropice nici nu a intrat în discuție. Aceasta este o asociație profesională. Gala AREC nu este un bal filantropic. Însăși idea de a colecta, generic și ad-hoc, bani pentru a victimele și urmașii celor afectați în incendiul Colectiv, din experiența de presă zic, este discutabilă și permite fraude imense, în aceste zile.

Da, la Gala AREC 2015 s-a păstrat un moment de reculegere. Da, s-au intonat imnurile României și cel al Canadei. Da, muzica a fost mai potolită decât cu alte ocazii, în alți ani.

Și, da, am vorbit și iar am vorbit, în românește, mai mult sau mai puțin despre zilele atât de sensibile de acum din România. O dovadă în plus că suntem, în continuare, legați ombilical de țara de unde venim.

***

Editat: încă un mesaj, primit de la Vanda Neacșu din Toronto.  Spune așa:

Mă bucur că existaţi!

Bună ziua/seara,

Numele meu este Vanda Neacşu şi sînt în Toronto de mai bine de 5 ani şi nu am avut idee de existenţa acestei asociaţii, pînă cînd o D-na Profesoară a postat pe Facebook nişte fotografii de la Gala Asociaţiei Inginerilor Români din Canada.
Dacă nu îndrăznesc prea mult, aş dori să ştiu cum aş putea face şi eu parte din această Asociaţie.
Am terminat Masterul în Materiale Avansate şi Tehnici de Analiză Experimentală, în Iaşi, la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor, Universitatea Tehnică “Gh. Asachi”.
Mă bucur nespus că aţi înfiinţat o astfel de Asociaţie şi că toţi aşa departe de casă putem să ne unim aici.
Va mulţumesc pentru timpul acordat şi sper să avem ocazia să ne întîlnim cît de curînd!

O zi bună! Cu respect, Vanda N.

Dragă Vanda, sunt o ființă practică și am să fac oficiile de prezentare. AREC- Asociația Inginerilor Români din Canada (președinte: Daniel Cheoreanu) primește cu dragă inimă noi membri în asociație. Ia legătura cu ei la: http://www.arec.ca/ și le poți transmite că m-ai contactat și că te-am îndrumat eu să-i cunoști. Te vor primi, sunt sigură, cu mare, mare bucurie! Urmează apoi să îți faci tu un pic de loc în program ca să ieși din casă și să te întâlnești cu alți români, membri ai asociației, pentru că, te asigur, nu vei regreta nicio clipă. Sunt oameni de aleasă ținută, de bună calitate și care dedică un strop din timpul lor pentru ca această societate profesională să crească, de la un an la altul. Succes și ne vedem pe-acolo 🙂

 

Ti-a placut articolul?

2 Comments

  1. Simona spune:

    Mulțumim Magda pentru cuvintele alese de apreciere pentru organizația AREC și pentru Gala AREC. Ca de obicei ai reușit sa prinzi în cuvintele tale esența organizației și spiritul în care aceasta își desfășoară activitatea!

  2. Aveți misiune grea, voi, cei din AREC și vă sunt alături în tot ceea ce întreprindeți. Ați ridicat ștacheta ținutei, a calității, acolo unde acești oameni se regăsesc și merită cu prisosință. Vă voi scrie poveștile cât voi fi-n putere, că-n fond, când va fi să tragem linia, ce va fi mai frumos decât să ne amintim de momentele astea atât de încărcate de energie bună și de prietenie? Bravo vouă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *